Kapacita špilberského vězení
Text dotazu
Dobrý den,
kolik vězňů bylo na Špilberku vězněno v době Rakouské monarchie? Jaká byla jeho kapacita?
Odpověď
Dobrý den,
kapacita vězení na Špilberku se v průběhu času měnila. Na začátku v roce 1783 celková kapacita původní vězeňské budovy i s novou přístavbou činila 82 míst pro obyčejné vězně a 6, v případě potřeby až 8 míst pro vězně státní. Dále zde mohlo být umístě osm dozorců a oba profousové. V roce 1785 se na Špilberku nacházelo 161 vězňů, v roce 1798 228. Máte-li zájem o podrobnější informace o provozu a historii věznice, mohu Vám určitě doporučit níže uvedenou publikaci, která je pro naše čtenáře dostupná také online.
VANĚK, Jiří. Kasematy Špilberk: barokní pevnostní stavba a vězení : expozice Muzea města Brna 1992. Brno: Muzeum města Brna, 1992. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:f78a17d0-ae06-11e9-9209-005056827e51.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
21.02.2024 18:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu