Kapacita lidského mozku
Text dotazu
Dobrý den. Prosím Vás zajímalo by mne jakou má mozek normálního člověka ( na pohlaví nezálží ) kapacitu předeme-li to na GB . Nebo snad na TB ? Děkuji
Odpověď
Dobry den, omlouvame se za opozdenou odpoved. Informaci o kapacite lidskeho mozku se nam nepodarilo nalezt, v dostupne literature je lidsky mozek popisovan spise pomoci techto udaju:
KOUKOLIK, Frantisek. Mozek a jeho duse. 3. rozsirene a preprac. vyd. Praha :
Galen, 2005. 263 s. ISBN 80-7262-314-1.
* mozek dospeleho cloveka vazi obvykle 1200-1400 gramu
* v  lidskem mozku je 100 miliard nervovych bunek
* na povrchu dendrickeho stromu nervovych bunek mozkove kury byva 3000-10000 synapsi, synapse je misto, kde jsou nervove bunky v kontaktu a kde si vymenuji informace
Na
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/5D521DA063DFF279C1256E9700492037?OpenDo
cument naleznete clanek Mozek a jeho bity, v prezentaci na http://cmp.felk.cvut.cz/~hlavac/TeachPresCz/31Rozp/72UmeleNN.ppt#267,11,Srov
nání srovnan pocitac a mozek.
Kapacite lidske pameti se venuje napr. clanek:
* WANG, Yingxu; LIU, Dong; WANG, Ying. Discovering the Capacity of Human Memory. Brain and Mind. 2003, vol. 4, Nr. 2 (August 2003), s.189-198, ISSN 1389-1987 (print); 1573-3300 (online)
Plny text dostupny v Springer LINK, prehled knihoven, ktere databazi zpristupnuji, naleznete na http://infozdroje.cz/infoinstituce.php?pr_id=102.
S platnym ctenarskym prukazem NK CR muzete databazi Springer LINK vyuzivat i prostrednictvim vzdaleneho pristupu - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm.
Podobne formulovana otazka byla jiz vicekrat polozena, uvadime proto i nektere priklady odpovedi z ruznych diskusnich for:
* http://answers.google.com/answers/threadview?id=525801
* http://www.tonyballantyne.com/Maximum%20Capacity.htm
* http://www.newton.dep.anl.gov/newton/askasci/1993/compsci/CS11.HTM
*
http://redpoll.pharmacy.ualberta.ca/lab_talks/BetweenBiologicalandDigitalMemory.ppt#330,20,Capacity of Human Memory?
* http://www.myistop.com/blogs/sgrao/how-many-bytes-human-memory
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 09:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu