Kanibalismus
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, kde na světě se v současnosti vyskytují kultury
s pozitivním postojem ke kanibalismu a za jakým účelem (popřípadě z jakých
důvodů nebo za jakých okolností) jej praktikují?
Odpověď
Dobrý den,
důvody kanibalismu by se daly rozdělit na kulturní, podnícené vnějšími extrémními podmínkami a kanibalismus jednotlivců či menších skupin zapříčiněný duševní nemocí či určitým druhem kolektivního fanatismu.
Kulturní kanibalismus, ve kterém byly důležité obřady, mýty a pověry vztahující se ke konzumaci lidských bytostí, v současné době prakticky vymizel. Je pravděpodobné, že ke kanibalismu dosud dochází v Africe (např. v Kongu), v Indonésii byla v roce 1995 objevena vesnice, ve které byl kanibalismus taktéž provozován. V těchto případech je lidské maso konzumováno z kulturních a rituálních (náboženských) důvodů a jako akt pomsty, často je uváděn i důvod, že jim tento druh masa prostě chutná více než ostatní a je snadno dostupný.
V jihoamerické Guyaně jsou kanibalstvím nechvalně proslulí kmenoví čarodějové zvaní Kainamaové, kteří své rituály snad stále praktikují.
Některé níže uvedené publikace poukazují na zvýšený počet případů kanibalismu v zemích bývalého Sovětském svazu. V tomto případě je počínání místních lidí spojováno se špatnou ekonomickou situací.
Po celém světě se objevují případy jednotlivců, které ke kanibalismu dovedla duševní nemoc spojená s určitými představami a touhami.
Více informací můžete nalézt v publikacích:
*  CONSTANTINE, Nathan. Dějiny kanibalismu : od starověkých kultur po boj o přežití a moderní psychopaty. 1.vyd. Praha : Brána, 2008.ISBN 978-80-7243-344-5.
*  DIEHL, Daniel. Historie kanibalismu, aneb, Ochutnej svého souseda. 1.vyd.
Praha : Práh, 2007. ISBN 978-80-7252-193-7.
*  HOGG, Garry. Kanibalové a jejich oběti : existují ještě? 1. vyd. Praha :
Svoboda, 1995. ISBN 80-205-0439-7.
*  BLACK, Ray. Nejkrutější kanibalové v dějinách. 1.vyd. Frýdek-Místek :
Alpress, 2010. ISBN 978-80-7362-770-6.
*  HUBINGER, Václav. Lidojedství. 1.vyd. Praha : Public History, 1996. ISBN 80-902193-0-6.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.03.2010 12:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu