Kamenné petroglyfy a tiki
Text dotazu
Dobrý den, hledám informace o kamenných petroglyfech a o dřevěných idolech zvaných tiki, jejich názvy, co konkrétně znamenají apod.
Možná je to částečně dotaz do oblasti náboženství.
Děkuji předem
Odpověď
Dobrý den,
petroglyf je obraz vytvořený opracováním povrchu kamenu řezáním, dlabáním, tesáním a obrušováním. Je možné je najít na různých místech na celém světě a často (ale ne vždy) jsou výtvorem pravěkých lidí. Pojem pochází z starořeckých slov petros ("kámen") a glyphein ("tesat"). Ze současných jazyků nejdříve zdomácněl ve francouzštině jako pétroglyphe.
Tiki je v maorské mytologii polynéský bůh nebes, stvořitel prvních lidí. Odkazuje na velké dřevěné a kamenné řezbářské sochy forem ve střední a východní oblasti polynéských kultur Tichého oceánu . V maorském jazyce , slovo "Tiki" byl název pro velké dřevěné sochy ve zhruba lidské podobě. Odkazuje na velké dřevěné a kamenné řezbářské sochy ve střední a východní oblasti polynéských kultur Tichého oceánu. Řezbářské práce často slouží k označení hranice posvátných míst či významné oblasti.
Doporučená literatura z báze NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze :
-[Č.záznamu: 001705289]
Náboženství pravěkých Evropanů = Die Religion der Ureuropäer = The religions of the prehistoric Europeans / Vladimír Podborský. -- 1. vyd.. -- Brno : Masarykova univerzita, 2006. -- 607 s.
-[Č.záznamu: 001432588]
The Prehistoric Native American Art of Mud Glyph Cave / Edit. by Charles H. Faulkner. -- 1. Ed.. -- Knoxville : Univ. of Tennessee Pr., 1986. -- 124 s.
--[Č.záznamu: 000495440]
Ve znamení Kon-Tiki / Thor Heyerdahl ; z norského originálu ... přeložila Dagmar Chvojková-Pallasová ; revize botanických výrazů a vysvětlivky Václav Jirásek. 5. vyd.. Praha : Mladá fronta, 1970. -- 246 s.
Informační zdroje :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Petroglyf
http://zpravy.rozhlas.cz/leonardo/historie/_zprava/petroglyfy-indianu-hopi-na-webu--1012923
http://cs.wikipedia.org/wiki/Velikono%C4%8Dn%C3%AD_ostrov
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Tiki&prev=/search%3Fq%3Dtiki%2Bwikipedie%26hl%3Dcs%26biw%3D1081%26bih%3D576
K uvedenému tématu Vám ještě doporučujeme navštívit Náprstkovo muzeum v Praze:
http://www.nm.cz/Naprstkovo-muzeum/
http://www.nm.cz/Naprstkovo-muzeum/Expozice-NpM/
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 15:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu