Kain od Hrabala
Text dotazu
Přeji krásný den,
hledám knihu Kain od B. Hrabala, je to povídka a mělo to vyjít v roce 1949, v žádném katalogu jsem ji ale bohužel nenašla
Odpověď
Dobrý den,
badatel Hrabalova díla Jacek Baluch ve své publikaci Kain podle Hrabala zmiňuje rok 1949 jako pouhé datum napsání povídky Kain (oficiální literární debut tohoto spisovatele se uskutečnil až čtrnáct let poté, v roce 1963). Tiskem povídka Kain vyšla poprvé (v pozměněné podobě a s pozměněným názvem Legenda o Kainovi) v roce 1968 ve svazku Morytáty a legendy. Původní podoba textu se dočkala vydání až začátkem 90. let, a to v povídkové sbírce Schizofrenické evangelium (Melantrich, 1990) a v rámci řady Sebrané spisy Bohumila Hrabala ve svazku 2. – Židovský svícen (Pražská imaginace, 1991).
Zdroje:
Baluch, J.: Kain podle Hrabala. Praha : Academia, 2012.
Elektronický katalog Národní knihovny ČR – http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.11.2014 10:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu