kabuki
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět, v jaké době
vznikla forma japonského divadla kabuki, jaké bylo pozadí jejího vzniku, zda
má nějakého zakladatele a kde je v současné době k vidění. Případně prosím o
doporučení literatury, kde bych se o kabuki dozvěděla více. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
kabuki je jednou z tradičných foriem japonského divadla. Jedná sa o vysoce specializovaný žánr hraného umení, které v sobě kombinuje prvky taneční s prvky herectví, doplněné hudobním doprovodem. .
Slovo "kabuki" sa obyčejne píše s pomocí tří znaků čínské abecedy a sice ka (písne), bu (tanec) a ki (zručnosti/schopnosti), ale ve skutečnosti je toto slovo odvozené od klasického japonského slovesa kabuki, což v prekladu znamená "naklonit se, sklonit se, přiklonit se, apod."
Z historického hlediska se představení kabuki od začátku vyznačovala pestrými divadelnými kostýmy, náročným líčením a extravagantnými pohybovými kreacemi s cílem vytvořit v divákovi pocit něčeho výjimečného a neopakovatelného.
Počátky divadla Kabuki se obvykle kladou do roku 1603, kdy mladá tanečnice z velké svatyně v Izumo, začala vystupovat veřejně na improvizovaném jevišti ve vyschlém řečišti u Kjóta. Kabuki bylo novým výrazem optimistické a hédonistické městské společnosti. Ženské kabuki vystřídalo po čase chlapecké kabuki, které byo stejně tak jako ženské zakázáno v roce 1652. Následovalo mužské kabuki, které se stalo trvalou formou až dodnes. Kabuki se rychle vyvíjelo a v letech 1675-1750 se vypracovalo většinu svých charakteristických technik.
Tanečně akrobatické výkony herců, hudba a zpěv, bohaté kostýmy a výpravná scéna přispívají k požadavku velké podívané, vzrušení a emocionálních zážitků. Repertoár tvoří občanské tragedie SEWAMONO, historické příběhy DŽIDAIMONO, a taneční hry ŠOSAGOTO. Všechny role hrají muži na jevišti s malovanými dekoracemi a mechanismy (propadla, otáčecí jeviště) a na hanamiči, mostu vedoucím hledištěm. Herci tří základních typů: robusní hrdinové ARAGOTO, mladí měšťané WAGOTO a ženy ONNAGATA, se zasloužili o výsledné jevištní tvary mnohých slavných her.
Trochu jiná pravidla než na jaká je Evropan zvyklý, platí i pro návštěvníky divadla. začíná se buď v jedenáct dopoledne nebo o půl páté odpoledne. Celé představení má dvě až tři části, které jsou odděleny přestávkou a tematicky spolu nijak nesouvisí. Na rozdíl od našich krajin není nijak nevhodné, abyste se zvedli, když vás zrovna ten který úsek hry nezajímá nebo když máte hlad, a vrátili se až o něco později. Místo vám ukáže uvaděčka, která označí vaši řadu mezinárodně srozumitelným způsobem - tak, že si u ní klekne a ze svých paží vytvoří živou směrovku. Vestibul divadla ožívá před představením i během přestávek davy lidí, kteří se tu můžou občerstvit zeleným čajem.
S podrobnostmi o vývoji divadla kabuki se můžete seznámit v knize : Oscar C.Brockett: Dějiny divadla, Praha : Lidové noviny 1999, Kapitola : Japonské divadlo s.765-780. a internetových odkazech:
zdroj:
http://nissubashi.org/1024x768/slo/culture/kabuki/kabuki_start.html
http://www.japonsko.tnet.cz/umeni_divadlo.htm
http://www.rozhlas.cz/svet/portal/_zprava/10191
http://www.hedvabnastezka.cz/cestopisy/divadlo-kabuki
http://leccos.com/index.php/clanky/japonske-divadlo
http://www.expo2005.cz/cs/magazine/magazine_200406/article_09.shtml
Další doporučená literatura z katalogu NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze :
Č.záznamu: 001751620]
The traditional theater of Japan / by Yoshinobu Inoura and Toshio Kawatake. -- Warren : Floating World, c2006. -- viii, 259 s., [48].
doporučený film:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lid%C3%A9,_kte%C5%99%C3%AD_%C5%A1lapou_tygrovi_na_ocas.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.07.2011 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu