kabaret Červená Sedma
Text dotazu
Dobrý den,
jsem student libereckého gymnázia. Zajímám se o divadlo a nedávno jsem narazil na pojem kabaret červená sedma. Na internetu jsou o tomto kabaretu velmi kusé a stručné informace, viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerven%C3%A1_sedma. Chtěl jsem vás požádat, zdali by nebylo možné mi poskytnout nějaké bližší info nebo alespoň nasměrovat, jaké knize či publikaci bych ho mohl dohledat. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, podrobnější informace byste patrně našel jen v tištěných dokumentech, tedy v knihách nebo časopiseckých článcích. V našich fondech jsme zjistili dvě knihy věnované Červené sedmě a jednu gramodesku (jejich záznamy uvádíme níže). Kniha Smích červené sedmy obsahuje také bibliografii, která by vás mohla dovést k dalším pramenům.
Uvedené publikace má ve svých fondech také Krajská vědecká knihovna v Liberci, kde byste do nich jistě mohl nahlédnout. Informativní pojednání o kabaretu Červená sedma s odkazy na literaturu najdete také ve třetím díle Dějin českého divadla (na s. 497-501).
Dějiny českého divadla. 3. [díl], Činohra 1848-1918 / [red. František Černý a Ljuba Klosová ; graf. úprava, přebal, vazba Libor Fára]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 1977. -- 657 s. : il. ; 28 cm
Hlavni zahlavi    Cerveny, Jiri, 1887-1962
Nazev               Cervena sedma / [Autor:] Jiri Cerveny ; Uv.:
Frantisek Cerny
Vydani             1. vyd.
Nakl. udaje         Praha : Orbis, 1959
Popis (rozsah)       304, [2] s. : [20] s. fot. pril. ; 8
Edice                Knihovna divadelni tvorby
Poznamka            10000 vyt.
Poznamka            Pozn.: Lya Rihova
Poznamka            Jmenny rejstrik vyprac. Karel Taus
Poznamka            S il. a notami v textu
Poznamka            Barev. zdobene predsadky a tit. list
Resume              Jeden ze zakladatelu Cervene sedmy vypravi o
osudech prosluleho kabaretu od jeho zacatku pred prvni svetovou valkou az do zaniku r. 1922. Krome kroniky kabaretu a ukazek jeho programu jsou podany charakteristiky cetnych hercu a umelcu, kteri prosli jeho scenou nebo pro ni tvorili, a zachyceny jsou tez osudy jinych kabaretnich souboru dvacatych let..
Predmet. heslo     Cervena sedma (kabaret literarni ces.) - rok
1909-1922 - vzpominky
MDT                  792.2(437)(091)
System. cislo     000464750
Nazev               Cervena sedma 1907-1922 [zvukovy zaznam] : na
dobovych gramodeskach
Nakl. udaje         Praha : Radioservis, p2007
Popis (rozsah)       1 zvukova deska (77:40) : digital, mono ; 12 cm +
1 brozura
Roky/Sv.             ABA001
Edice                Edice Fonogram
Dalsi puvodce     Cerveny, Jiri, 1887-1962
Dalsi puvodce     Dvorsky, R. A., 1899-1966
Dalsi korporace    Melody Boys (hudebni skupina)
Poznamka            Hudba, texty Jiri Cerveny a dalsi
Poznamka            Vybral a sestavil, poznamka Gabriel Gossel
Poznamka            Kompaktni deska (ADD)
Obsahuje             O nezdarnem studentovi -- Letecka ci letni pisen
-- Kupletni pohadka -- Na selskem bale -- Zimni dobrodruzstvi I -- Zimni dobrodruzstvi II -- Nase svatebni -- Pisnicka z mladi -- Hyena -- Zamotane pribuzenstvo -- Cmelak a ruze -- Cerna kukadla -- Cikan -- Tenkrate nam hrala hudba -- Pisnicka o cestovani -- Jeste jedno vino -- Podzimni pisen -- Ukolebavka vanocni -- Valcik z Bohemy -- Pane kapelniku, hrajte mi tu
mou! -- Zena -- Tovarnikova dcera -- Srdce matcino
-- Zermanice -- Rude ruze -- Na svatbu's me pozvala
Predmet. heslo     kabaretni pisne
Predmet. heslo     popularni pisne -- 1901-1910
Predmet. heslo     popularni pisne -- 1911-1920
Predmet. heslo     popularni pisne -- 1921-1930
Chronolog. udaj     1901-1910
Chronolog. udaj     1911-1920
Chronolog. udaj     1921-1930
Forma, zanr        kompaktni desky
Skupina Konspektu    784 - Vokalni hudba
MDT                  784.7:792.73
MDT                  784.4
MDT                  (086.76)
System. cislo     001722043
Hlavni zahlavi    Kazda, Jaromir, 1948-
Nazev               Smich Cervene [sedmy] : ze zlate doby ceskeho
kabaretu 1910-1922 / sestavili Jaromir Kazda, Josef Kotek
Vydani             Vyd. 1.
Nakl. udaje         Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1981 (Vimperk :
Straz)
Popis (rozsah)       275 s. : il., portrety, noty ; 21 cm
Roky/Sv.             ABA001
ISBN                 (Vaz.) : Kcs 26,00
Edice                HU-SA
Dalsi puvodce     Kotek, Josef, 1928-
Dalsi korporace    Cervena sedma (umelecka skupina)
Poznamka            10000 vyt.
Poznamka            Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
Predmet. heslo     Cervena sedma (kabaret ces.) - rok 1910-1922 - stati
a ukazky
MDT                  885.0-2:792.73(437.10)"1910/1922"
System. cislo     000122272
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.09.2009 17:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu