K jakému literárnímu směru patřil C.S.Lewis?
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat do jakého literárně-uměleckého směru bývá řazen britský spisovatel C. S. Lewis?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý dne,
V bázi Národních autorit ČR (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000062214&local_base=AUT) je Clive Staples Lewis (1898-1963) označen jako "Irský křesťanský spisovatel, též autor fantasy cyklu Letopisy Narnie".
Prošli jsme i několik slovníků anglické literatury a databáze Literature online a Literature resource center (http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#lion).
Lewisovo dílo je poměrně různorodé a nezdá se, že by patřil do jednoho konkrétního literárního směru. V jeho dílech se velmi často objevuje aspekt křesťanství, morálky. Některá jeho díla pak mají prvky sci-fi či fantasy.
Clive Lewis se narodil v irském Belfastu a byl hrdý na to, že je Ir. Od dětství cítil velkou vášeň pro irské mýty, irskou literaturu, zajímal se o keltské pohanství, nicméně nakonec se vrátil zpět ke křesťanství. Silně ho ovlivnili např. spisovatelé George MacDonald a J. R. R. Tolkien.
Zmíněný motiv křesťanství se objevuje např. v  knize The Pilgrim´s Regress (1933), jejímž námětem je ústup od povýšenosti moderního intelektualismu k náboženským jistotám. Tato kniha je i odrazem zmíněného Lewisova obrácení zpět ke křesťanství. Lewis je také autorem několika teologických spisů (The Problem of Pain, The Screwtape Letters, Mere Christianity).
Zajímal  se i o alegorii jako tvořivou a imaginativní složku literatury. Tento jeho zájem se projevil i na morálně a nábožensky pojaté sci-fi trilogii Out of the Silent Planet.
V neposlední řadě je možné motiv křesťanství spojit i s Lewisovým souborem sedmi fantastických próz pro děti The Chronicles of Narnia (1950-1956, česky vyšly Letopisy Narnie poprvé v letech 1991-1993). Letopisy Narnie jsou často pokládány za alegorii křesťanství, v níž Aslan reprezentuje Krista a Bílá čarodějnice síly zla či hříchu.  Série čerpá z mnoha legend a literárních tradicí (artušovská legenda, řecká mytologie, lidové příběhy a pohádky ...).
V některých zdrojích je také označován jako moderní Jonathan Swift, zejména v souvislosti s knihou např. Perelandra, jež je přirovnávána ke Guliverovým cestám.
Použité zdroje
PROCHÁZKA, Martin, ed. et al. Slovník spisovatelů. 2., opr. a dopl. vyd. Praha: Libri, 2003. s. 462. ISBN 80-7277-131-0.
* The Concise Oxford Companion to English Literature. Oxford: Oxford University Press, 1987. s. 325. ISBN 0-19-866140-1.
* Ousby, Ian. The Cambridge guide to literature in English. 1st publ. Cambridge: Cambridge University Press, 1993. s. 547-548. ISBN 0-521-44086-6.
* Kirkpatrick, D. L., ed. Reference Guide to English Literature. Vol. 2, Writers H-Z. 2. ed. Chicago: St. James Pr., 1991. S. 867-869. ISBN 1-55862-079-6.
* databáze Literature online a Literature resource center (http://www.nkp.cz/[…]/#lion)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.03.2018 16:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu