Odznak K.F.A. PRAG 1915
Text dotazu
Dobrý den, staří sběratelé odznaků měli mezi sportovními kluby pražských Němců tento odznak (https://aukro.cz/fotbal-do-r-45-kfa-prag-6992962518). Nicméně nepanuje shoda, zda se skutečně jedná o fotbalový oddíl. Uvádím doposud zjištěné možnosti, které se však zatím nepodařilo ověřit:
Kriegsfürsorgeamt, stopa - používal zkratku K.F.A.
Klub fotografů amatérů - byl český i německý, ale pan Pavel Scheufler, jeden z našich nejuznávanějších historiků fotografie myslí, že ne, osobní komunikace s ním
fotbalový klub pražských Němců, stopy - odznak ve sbírkách prvních velkých sběratelů, týdeník Gól v 70. letech zveřejnil anketu, že jde o jeden z nejstarších fotbalových klubů na našem území, vedle Olympie Košíře a bratislavského klubu Poszonyj Torma Egyeszület, předchůdce FC Petržalka (zdroj: Ulč, Kalát: https://www.databazeknih.cz/[…]/nase-fotbalove-odznaky-201346, str. 57-58
Předem děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za zajímavý dotaz.
Jistě jste při svém hledání také narazil i na další barevné provedení odznaku: https://aukro.cz/kfa-prag-1915-7005724904
Bohužel, v dostupných pramenech se nám nepodařilo dohledat přímou informaci o tom, co odznak reprezentuje.
Co se týče knihy Fotbalové odznaky, kterou zmiňujete, je v ní doslova uvedeno toto:
„Časopis Gól uveřejnil v minulých letech na toto téma anketu. Jako nejstarší naši sběratelé tehdy označili: SK OLYMPIA KOŠÍŘE, POZSONYJ TORMA EGYESZÜLET, SK HELENIA SMÍCHOV. Teplický sběratel, zesnulý Otto Tůma, měl ve své mamutí sbírce odznaky klubů, které už před první světovou válkou zdárně pořádaly fotbalové turnaje: KFA PRAG, DFC PRAG a dále odznak pražských Bohemians, …“  Zdroj: ULČ, František a Jaroslav KALÁT. Naše fotbalové odznaky. Praha: Riopress, 1994, s. 57. ISBN 80-85611-37-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:8a685160-9244-11e2-8f81-5ef3fc9ae867
Nicméně na záznamy o údajných fotbalových turnajích KFA PRAG jsme nikde nenarazili. Fotbalový klub tohoto jména není zmíněn ani v podrobné a z relevantních zdrojů čerpající bakalářské práci Markéty Bartoníčkové věnované tomuto tématu: https://theses.cz/id/bssw5c/BP_-_Markta_Bartonkov.pdf.
Jako zajímavá stopa nám proto připadá KFA jako zkratka pro Kriegsfürsorgeamt. Tento úřad založený 28. července 1914 výnosem Rakouso-Uherské monarchie byl zodpovědný za organizování pomoci vojákům na frontě, válečným invalidům a vdovám či sirotkům. Pobočku měl i v Praze, a jeho aktivity byly velice různorodé. Od pořádání sbírek, vybírání konkrétních surovin nebo věcí od občanů, až po vydávání a prodej informačních materiálů, pohlednic, známek, ale také pamětních medailí a odznaků, které byly velmi oblíbené. Jejich podoba se nám bohužel v dostupných zdrojích dohledat nepodařila. Nicméně zelená barva obou odznaků, které jsme viděli, by se k válečnému tématu mohla vztahovat.
Doporučujeme Vám obrátit se v případě zájmu na odborníky, nejspíše na kurátory sbírek muzeí. Sbírku odznaků spravuje Národní muzeum: Historická sbírka - Národní muzeum
a také Muzeum hl. m. Prahy: Úsek odborných činností
Použité zdroje
ULČ, František a Jaroslav KALÁT. Naše fotbalové odznaky. Praha: Riopress, 1994, s. 57. ISBN 80-85611-37-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:8a685160-9244-11e2-8f81-5ef3fc9ae867
Mistrovství ČSF (1909–1917). Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mistrovstv%C3%AD_%C4%8CSF_(1909%E2%80%931917). [cit. 2024-11-08].
Historie německého fotbalu v Českých zemích. Online, Bakalářská práce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014. Dostupné z: https://theses.cz/id/bssw5c/BP_-_Markta_Bartonkov.pdf. [cit. 2024-11-08].
WAIC, Marek a Univerzita Karlova. Německé tělovýchovné a sportovní spolky v českých zemích a Československu =: Deutsche Turn- und Sportvereine in den tschechischen Ländern und in der Tschechoslowakei. V Praze: Karolinum, 2008, s. [1a]. ISBN 978-80-246-1489-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:89c70e90-cf1e-11e4-ae4e-5ef3fc9ae867
Kurs:Krieg und Propaganda: bis zum 1. Weltkrieg (WS 2015)/Kriegsfürsorgeamt. Online. Wikiversität. Dostupné z: https://de.wikiversity.org/[…]anda:_bis_zum_1._Weltkrieg_(WS_2015)/Kriegsf%C3%BCrsorgeamt. [cit. 2024-11-08].
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2024 12:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu