Judaismus
Text dotazu
Co je to judaismus?
Odpověď
Judaismus je souhrnné označení pro náboženství a kulturu židovského národa.Jedná se o monoteistické náboženství, jehož základem je víra v jediného Boha - Jahve - stvořitele a vládce světa, který si vyvolil izraelský národ za svůj lid. Jemu prostřednictvím proroka Mojžíše daroval na hoře Sinaj tóru (zákon). Dějinným cílem judaismu je dosažení lepšího stavu světa, jež bude nastolen příchodem mesiáše. Víra v jeho vykupitelské poslání měla v judaismu vždy velký vliv, zejména v dobách útlaku a pronásledování se často rozrostla v masové hnutí. Vnějším znamením smlouvy se stala obřízka.
Každodenní život věřícího Žida se řídí řadou přikázání (micva), které představují souhrn náboženských a etických pravidel; učení je zachyceno v tzv. psaném zákoně(tanach) a v ústním zákoně (talmud). Zdůrazňuje dobročinnost, pokoru, potlačení sobectví a zla, požaduje lásku k bližnímu.
Podle židovské tradice, jež byla po staletí formulována židovskými učenci a rabíny, jsou za praotce židovského národa považováni: Abraham, Izák a Jákob.
Nejsvětější svatyní, kde se uchovávaly desky desatera a kde se shromažďovali Židé k bohoslužbě, byl jeruzalémský chrám, po jeho zničení (porpvé 583 př.n.
l., podruhé 70 n.l.) se centrem náboženského, kulturního a společenského dění staly synagogy. Významné historické události a víru v jediného Boha připomínají židovské svátky. Židovský kult utvářejí podrobné předpisy a provází množství zvyků. Pro svou výlučnost a odlišné náboženské obřady se Židé stávali terčem pogromů a neustálého pronásledování, největší a nejkrutější byl holocaust, během kterého bylo vyvražděno přes 6 mil. Židů. V současnoti je judaismus jedním z největších světových náboženství, nejvýznamější centra jsou v Izraeli a v USA.
Informace jsme čerpali z: Ottova všeobecná encyklopedie, A-L. Praha: Ottovo nakladatelství, 2003. ISBN 80-7181-938.
Pro získání podrobnějších informací můžete využít i následující publikace a internetové odkazy.
Publikace:
* CHOURAQUI, André. Dějiny judaismu. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85865-81-5.
* FISHBANE, Michale A. Judaismus: zjevení a tradice. Praha: Prostor, 2003.
ISBN 80-7260-086-9.
* PAVLINCOVÁ, Helena; HORYNA, Břetislav. Judaismus, křesťanství, islám.
Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003. ISBN 80-7182-165-9.
* NEWMAN, Ja'akov; SIVAN, Gavri'el. Judaismus od A do Z : slovník pojmů a termínů. Praha: Sefer, 1992. ISBN 80-900895-3-4.
* SZLAKMANN, Charles. Judaismus pro začátečníky. Praha : Togga ve spolupráci s Odpolední židovskou školou Bejt elend, 2003. ISBN 80-902912-9-5.
Tyto publikace jsme nalezli v elektronickém katalogu Národní knihovny - NKC (http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc), další knihy (i cizojazyčné) si můžete vyhledat zadáním klíčového slova judais?
(pravostranné rozšíření - vyhledá judaism, judaismus..) do polí název či předmět.
Odkazy:
* Článek o judaismu v internetové encyklopedii Wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Judaismus
* Článek Petra Smejkala v časopise Historik http://historik.brinda.info/listopad-1998/judaismus.html
* Stručný článek o judaismu na
http://www.gis.zcu.cz/studium/dbg2/Materialy/html/ch10s05.html
* Vznik a stručný přehled vzniku judaismu na serveru edejiny.cz
http://www.edejiny.cz/view.php?nazevclanku=&cisloclanku=2006021204
* Článek na stránkách Karmelitánského nakladatelství
http://www.kna.cz/encyklopedie.php?id_select=468
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 09:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu