Joža Jícha a nakladatelství Novela
Text dotazu
Dobrý den,
na přednášce B. Solaříka o dějinách surrealismu mě zaujala zmínka o rodině Joži Jíchy Libušínského, brněnského nakladatele. Pro surrealisty je zajímavý tím, že v r. 1937 vydal soubor tří Bretonových přednášek pod názvem Co je surrealismus (doslov nazval V. Nezval). Ráda bych věděla, kde se mohu o jeho nakladatelství, kterému se údajně v 40. letech říkalo Novela, dozvědět více. Podle Lexikonu české literatury se Jícha jakožto anarchista stýkal s S. K. Neumannem a F. Šrámkem a jeho nakladatelství působilo mezi lety 1918-1947 (Lexikon české literatury. 1. vyd. Díl 2/I. Praha: Academia, 1993, s. 531-532). Předem Vám děkuji za jakoukoli stopu.
Odpověď
Dobrý den,
heslo k nakladatelství Joži Jíchy (později nakladatelství Novela) nebylo, jak se zdá, doposud zpracováno.
Informace, co zmíněné nakladatelství vydalo v jednotlivých letech, můžete nalézt v "Bibliografickém katalogu literární tvorby za rok...vyjma díla periodického". V tištěné podobě jsou tyto katalogy dostupné ve Studovně meziknihovních služeb (Referenční centrum) NK ČR. V katalogu bohužel chybí rejstřík podle vydavatelů. Tento nedostatek může z velké části nahradit systém Kramerius 4 (systém umožňuje fulltextové vyhledávání v naskenovaných dokumentech. Bibliografické katalogy za roky 1929 až 1945 již byly digitalizovány (viz -
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002465658&local_base=NKC )
K vydavateli se vztahují i následující dva články:
* ROTREKL, Zdeněk. Zapomenutý nakladatel. In: Duha. 1998,  roč. 12, č. 3 (podzim), s. 3.
* Nakladatel mladých. Moravská orlice. 1941, r. 79, č. 116 (18. 5.), ranní vydání, s. 13.
Několikrát je nakladatel Joža Jícha zmíněn též v následující publikaci:
·         HIRŠAL, Josef. Vínek vzpomínek. 2. vyd. Praha: Rozmluvy, 1991. 351 s. ISBN 80-85336-00-6. (dostupné též prostřednictvím systému Kramerius 4: http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:86457310-9aea-11e3-a744-005056827e52
V současné době buduje PhDr. Aleš Zach, odborník na česká nakladatelství 19. a 20.století, databázi: Slovník českých nakladatelství 1849 - 1949( http://www.slovnik-nakladatelstvi.cz/). Nakladatelství Joži Jíchy zde prozatím uvedeno není. Předpokládáme však, že  autor tohoto slovníku by Vám nejlépe poradil, v jakých zdrojích dále hledat informace ke zmíněnému nakladatelství.  Na stránkách je uveden kontakt na pana PhDr. Aleše Zacha: info@slovnik-nakladatelstvi.cz
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.11.2014 16:22
Zdeněk Pospíšil píše:
Neděle 13.02.2022 19:43
Dobrý den,
náhodně jsem narazil na Váš dotaz, osm let po jeho položení.
Pan Joža Jícha Libušínský byl můj dědeček (z matčiny strany). Pokud by Vás zajímalo něco z rodinné mythologie, mohu posloužit. Jsem rád, že se o něho a snad i o jeho dceru Katy King (pro mě teta Liba) někdo zajímá.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu