Josef Zeman - malíř, architekt
Text dotazu
Dobrý den, hledám literaturu kde jsou informace o : Josef Zeman nar. 24.5. 1893 v Židovicích u Roudnice, zem. 2. 11. 1951 v Brně, malíř, architekt.
Děkuji mnohokrát!
Odpověď
Dobrý den,
informace o malíři Josefu Zemanovi přináší Nový slovník československých výtvarných umělců. Dočíst se zde můžete následující:
"Zeman, Josef * 24. 5. 1893 v Židovicích u Roudnice. Malíř v Praze. Studoval zemědělství a zahradní architekturu. malovati se učil u ferd. Engelmüllera a později pokračoval zároveň se studiem architektury u prof. Eug. Brachta. Studijní cesty konal po Německu, Francii, Holandsku, Belgii a Anglii, jsa při tom návštěvníkem všech uměleckých galerií. Pracoval v té době jako malíř i architekt. Stal se portrétistou českého kraje, když po delším odmlčení jako malíř zobrazoval půvaby průhonického parku. Některá díla: "Podzim v průhonickém parku", "Průhonický zámek", "Na hrázi Labešky", "Alej na Chotobuzi", "Duby na hrázi Labešky" "Z Českomoravské vysočiny", "Na hrázi jihočeského rybníka", "Sázava", "Vrátna na Slovensku", "Předjaří", "Břízy v zimě", "Boubínský prales".
Výstava obrazů z parku v Průhonicích a obrazů českých krajin v divadle "U Nováků" v Praze II. v prosinci 1942 (115 obrazů).
(zdroj: TOMAN, Prokop, ed. Nový slovník československých výtvarných umělců. sv. 2., značně rozš. vyd. V Praze: Tvar, 1950, s. 727. )
Informace k výstavě "U Nováků" v tisku:
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8686205
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18288358
Bohužel, další nám dostupné zdroje Josefa Zemana nezmiňují.
Použité zdroje a literatura:
* TOMAN, Prokop, ed. Nový slovník československých výtvarných umělců. sv. 2., značně rozš. vyd. V Praze: Tvar, 1950.
* MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0.
* Databáze národních autorit NK ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/aut
* Lexikon českých výtvarníků (licencovaná databáze)
* World Biographical Index Online (licencovaná databáze)
V této záležitosti by Vám spíše mohli pomoci pracovníci Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Muzeum se specializuje na české výtvarné umění a design, disponuje tedy více zdroji k danému tématu.
Stránky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze: http://www.upm.cz/ Podobně jako Národní knihovna i Uměleckoprůmyslové muzeum poskytuje službu Ptejte se knihovny. Taktéž se můžete obrátit na Národní galerii v Praze: http://www.ngprague.cz/ .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 15:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu