Josef Mánek
Text dotazu
Dobrý den, narazil jsme na osobu Josefa Mánka, jenž byl řídícím učitelem v Náchodě.
Dalo by se zjistit o jakou školu se jednalo a také něco víc o něm ?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
informaci o tom, že pan Josef Mánek byl řídícím učitelem, jsem nalezl na stránkách ZŠ a MŠ Přepychy. Na webu píší, že byl nejdříve učitelem, že bojoval v 1. sv válce a že byl zajat v Itálii. Druhou informací je jeho nástup 1. 8. 1929 na pozici řídícího učitele.
Další zmínkou je pak fond Josefa Mánka, který by měl být dostupný v Muzeu Náchodska. V případě Vašeho zájmu osobu nadále studovat, bych se na muzeum určitě obrátil.
Zajímavým zdrojem může být i kniha Václava Sádla - Aby se nezapomnělo (máme ve fondu, sig. A0-15858), ze které několik informací čerpá web www.petrovice-jistrenka.cz, kde se například píše, že se v roce 1939 J. Mánek stal velitelem OVV Náchod. Na stránkách Novoměstského kurýra 2017 č. 4 je informace, že Josef Mánek byl mezi prvními z obce Přepychy, kteří byli odvedeni na frontu během 1. sv. války.
Další informace by mohly být dohledatelné i ve Státním okresním archivu Náchod.
Použité zdroje
https://theses.cz/id/xlxj15/25119722
http://skola.prepychy.cz/[…]/
https://www.petrovice-jitrenka.cz/[…]/
http://www.novomestskykuryr.info/[…]/novkur-1704.pdf
web a katalogy knihovny
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
22.11.2021 00:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu