Josef Kumpán - zahradní architekt
Text dotazu
Dobrý den, sháním informace o Josefu Kumpánovi, významném zahradním architektovi první republiky. Znám jen informace uvedené v knize - Zahradnícký slovník naučný: nar. 1885 - 1961. zahr architekt. absolvent zahradnické školy v Lednici na Moravě, pracoval v oboru sadovnictví v Hamburku a Berlíně. Atd...
Publikoval tuto část nějaký pan Svoboda.
Potřebovala bych zjistit MÍSTO narození, jména knih co napsal, případně kde publikoval články a hlavně, zda se někde nachází jeho PODOBIZNA - /zakládáme galerii velikánů zahradní architektury na MZLU v Lednici na Moravě/. Případně kde by se o něm dalo zjistit více. Nikde se o něm napíše. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den,
DOLENSKY, Antonin Kulturni adresar CSR: biograficky slovnik zijicich kulturnich pracovniku a pracovnic. Praha: Josef Zeibrdlich, 1934 a 1936.
na str. 233 uvadi: * 12.12.1885 Mlada Boleslav architekt zahradniho umeni, ... spoluredigoval casopis krasa naseho domova, vypracoval asi 1000 projektu novodobych zahrad, parku a hrbitovu, pracoval pred valkou v nemecku a ve francii, matka Anna, roz. kubaskova, ... adresa Praha 1, Male nam. 11.
TOMAN, Prokop Novy slovnik ceskoslovenskych vytvarnych umelcu. Praha: Rudolf rysavy, 1947. D.1.
na str. 591 uvadi:
* 23.12.1885, architekt a kreslir v oboru zahradniho umeni, ... v letech
1919-1945 projektoval 1028vilovych a domacich zahrad, 123 verejnych sadu, 21 hrbitovu, cetne ceny v soutezich doma i v cizine (Salon XII, c.4 z dubna
1933)
KUNC, Jaroslav Kdy zemreli...? : prehled ceskych spisovatelu a publicistu zemrelych od 1.l. 1937 do 31.12.1962.
na str. 144 uvadi:
* 23.12.1885 v Mlade Boleslavi, + 9.5.1961 v Praze
OTTUV slovnik naucny . Dodatky. D. III.2. tez uvadi jako datum narozeni
23.12.1885
Podobiznu se mi nepodarilo nikde nalezt.
Nize uvedene biograficke udaje jsou z webove stranky s adresou http://ipac.svkkl.cz/aRL/kl-arec.php?id=p0093870
Jméno Kumpán Josef
Datum naroz. 23.12.1885 Mladá Boleslav
Zemřel(a) 09.05.1961 Praha
Působnost Lednice
Praha
Berlín
Hamburk
Paříž
Zahradní a parkový architekt.
Absolvent zahradnické školy v Lednici. Vedoucí architekt královské botanické zahrady v Berlíně. Praktikoval také v Hamburku a v Paříži. Po návratu do vlasti v r. 1919 založil vlastní projekční kancelář v Praze. Projektoval vilové a domácí zahrady, zámecké zahrady, veřejné sady a hřbitovy. Ve 20. a 30. letech se podílel na úpravě zahrad Pražského hradu i Památníku bitvy u Lipan. Podle jeho návrhu byl vybudován lidový sportovní sad v Kolíně, růžový sad na Petříně. Navrhl rekonstrukci Fürstenberské zahrady aj. - Redaktor časopisu Krásy domova. Autor odborných publikací o zahradách.
Klíč. slova architekti * zahradní architektura * projektanti * redaktoři * odborní publicisté Citace BENEŠ, Luděk: Projektoval zahrady, parky a hřbitovy. Boleslavský deník, 2001, č.1, s. 4 Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2001. Vyd. 1. VI. díl.
Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 2001, s. 444
VLČEK, Pavel: Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách. Vyd. 1. Praha : Academia, 2004, s. 352 Odkazy (1) Databáze článkové bibliografie
Posilam Vam bibliograficke zaznamy knih (z elektronickeho katalogu (NKC) Narodni knihovny CR), ktere napsal nebo je jednim z puvodcu Josef Kumpan.
Dalsi moznosti vyhledani je naskenovany katalog KATIF, ktery je stejne jako NKC volno pristupny na nasich strankach www.sigma.cz.
Posilam i dva bibliograficke zaznamy clanku z Clankove bibliografie (ANL).
Knihy
Nazev Domaci zahradnictvi / Napsal prof. J. Kyncl za
prispeni prof. J. Hnevkovskeho a archit. J. Kumpana ; Redigoval Ing. dr. E.
Reich
Vydani II. doplnene vydani
Nakl. udaje Praha : Orbis, 1928
Popis (rozsah) 236 s., 2 ins. listy : obr. ; 8
Edice Knihovna Domaciho uceni ; Sv. I
Nazev Domaci zahradnictvi / Napsali profesor J.
Hnevkovsky, architekt J. Kumpan, profesor J. Kyncl ; Redigoval ing. dr. E.
Reich
Nakl. udaje Praha : [Orbis], 1926
Popis (rozsah) 191 s. : obr. ; 8
Edice Domaci uceni ; [2]
Nazev Domaci zahradnictvi / Napsali prof. J.
Hnevkovsky, architekt J. Kumpan, prof. J. Kyncl ; Redigoval ing. dr. E.
Reich
Nakl. udaje Praha : [Orbis, 1926]
Popis (rozsah) 191 s. : obr. ; 8
Edice Knihovna Domaciho uceni Masarykova lidovychovneho
ustavu (Svazu osvetoveho) ; I
Nazev Novodoba strihova technika panskeho krejcovstvi :
[Kumpanova puvodni sestava] / Pro samouku upravil a napsal Josef Kumpan ...
Vydani III. uplne nove zpracovane vydani
Nakl. udaje Brno : nakladem vlastnim, [1941] (v Mlade Boleslavi
: Hejda & Zbroj)
Nazev Novodoba zahrada : Hlavni zasady pri zakladani nebo
premenovani zahrad domacich / Josef Kumpan
Nakl. udaje Praha : F. Machacek, 1920
Nazev Pred zalozenim zahrady / Napsal Josef Kumpan
Vydani Druhe prepracovane vydani
Nakl. udaje Praha I (Male nam. 11) : vlastnim nakladem, [1938]
(Zemedelska knihtiskarna)
Nazev Pred zalozenim zahrady : Stezejni podminky, na nez
nutno brati zretel pred zakladanim soukromych zahrad / Sepsal Josef Kumpan
Nakl. udaje V Praze : vlastnim nakladem, 1930 [spr. 1929]
(Politika)
Nazev Sadova uprava vesnice : Zahrady na venkove :
Nepostradatelna prirucka pro obecni urady, okraslovaci spolky a majitele zahrad na venkove : Obsahuje mimo jine seznamy a popisy rostlin, jez se hodi k vysazovani na naves a do venkovskych zahrad / Josef Kumpan
Nakl. udaje Praha : vlastnim nakladem, 1939 (Zemedelska
knihtiskarna)
Nazev Zahradni besidky a jejich rostlinna vyzdoba /
Josef Kumpan
Nakl. udaje Praha (Male nam. 11) : vlastnim nakladem, [1938]
(Zemedelska knihtiskarna)
Clanky:
Nazev Projektoval zahrady, parky a hrbitovy / Ludek
Benes
Zdroj. dokument Boleslavsky denik Pragoprint, a.s., ISSN 1212-5806
Roc. 9, c. 1 (20010102), s. 4 9:1
Nazev Vilova zahrada Josefa Kumpana - promeny a
svedectvi / Eva Vizkova
Popis (rozsah) il.
Zdroj. dokument Stavba, ISSN 1210-9568 Roc. 9, c. 2(2002), s.
38-43 9:2
Dotazy tohoto rozsahu prosim priste adresujte na reference@nkp.cz, kam rovnez adresujte i pripadne zadosti o kopie. Tyto sluzby jsou placene podle platneho ceniku NK CR
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm#12
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.01.2008 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu