Josef Kořenský
Text dotazu
Dobrý den, chystám se psát bakalářskou práci na téma Josef Kořenský (1847 - 1936). Chtěla jsem se zeptat, kde bych sehnala veškeré informace o tomto cestovateli + jeho cestopisy. Děkuji moc
Odpověď
Josef Kořenský, * 26.7.1847 Sušno na Mladoboleslavsku, + 8.10.1938 Praha , český učitel a cestovatel... heslo v: MARTÍNEK, Jiří a Miroslav Kdo byl kdo: naši cestovatelé a geografové. Praha: Libri, 1998.
Domnívám se, že veškeré informace o cestovateli nezískáte. Dostupných informací je ale poměrně dost. Zadáte-li do vyhledávače http://www.google.cz/ jméno cestovate, získáte určité množství prvotních odkazů. Z první stránky NK ČR http://www.nkp.cz/index.php3 (katalogy a databáze, elektronický katalog (NKC) je např. bibliografický záznam biografické stati o J. Kořenském Dr. Josef Kořenský : Životopisná stať a hrst vzpomínek k jeho devadesátce.
Praha: Bohumil Vavroušek, 1937.
Knihy, které Josef Kořenský napsal, najdete i se signaturami NK ČR v naskenovaném Generálním katalogu Katif I (katalogizační záznamy knih do roku 1950).
Články o cestovateli a spisovateli J.Kořenském můžete najít např. v článkové databazi (ANL, bibliografické záznamy článků v českých periodikách od roku 1991). Výběrová bibliografie článků od roku 1953 do roku 1990 je pouze v tištěné podobě. Dostupná je v Referenčním centrum NK ČR, příp. v některých větších knihovnách. Existuje i pomocná kartotéka v lístkové podobě, která zahrnuje bibliografické záznamy článků z let 1945 až 1952. Přístupné pouze v Referenčním centru NK ČR prostřednictví služby.
K získání co největšího množství materiálů k napsání bakalářské práce je třeba projít alespoň tyto nejzákladnější zdroje. Podíváte-li se na webové stránky Národní knihovny ČR, najdete informace o všech českých i zahraničních zdrojích, které má knihovna k dispozici. Některé informace o J.
Kořenském by nejspíš bylo možno najít i cizích databázích (OCLC, EBSCO).
Pokud byste chtěla jít ještě více do hloubky problematiky, nabízí se i jako další ze zdrojů např. Literární archív Památníku národního písemnictví, Strahovské nádv. 138, Praha 1 - Hradčany http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ nebo oblastní archív v Mladé Boleslavi http://www.soapraha.cz/boleslav/index.php a Archív hlavního města Prahy http://www.soapraha.cz/index.php.
Obrátit byste se mohla i na Ústav pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/.
Doufám, že Vás tyto informace navedou správným směrem.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu