Josef Jurzet - ověření data narození a úmrtí
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou o ověření přesnějšího data narození a úmrtí spisovatele Jozefa Jurzeta. .
V MZK jsem našla má dva exempláře knih, kde ale více než jeho jméno a příjmení neověřím. Prosím tedy o bližší údaj, pakliže je to možné, případně o jakékoliv další informace o tomto spisovateli, který žil v 1933-1983.
Děkuji pěkně, Konečná
Odpověď
Vážená paní (…),
základní informace o autorovi naleznete také na Wikipedii, viz https://sk.wikipedia.org/wiki/Jozef_Jurzet. Ve Slovenském biografickém slovníku jsem pak dohledal další podrobnosti k jeho dílu. Uvedeno je zde také datum narození a úmrtí (22. 7. 1933 – 21. 4. 1983).
Měl sestru a dva bratry. Dva roky (1948–1949) navštěvoval střední školu, následně se učil klempířem a krejčím. Od roku 1952 navštěvoval přípravný kurz na vysoké školy.
V letech 1946–1947 žil v Německu, od r. 1948 předsedou městského výboru ČSM, tajemník OV, později skladník a cukrář, kontrolor, hlídač či např. horník.
Literární samouk píšící již od času středoškolského studia, časopisecky publikoval od r. 1951, knižně debutoval sbírkou satirických próz Exponenti a exponáty, ve které kritizoval "pozůstatky burž. životního stylu". Proti byrokratizmu zaměřil svou druhou sbírku ("Člověk - tvor jedinečný"), ve které uplatnil úsečné a úderné kratší žánry s jadrnou slovní zásobou a překvapivou pointou. V obou dílech se projevil jako satirik bojující proti maloměšťákovi v jeho nejrůznějších podobách. V nejlepších humoreskách se zaměřoval na komiku a absurditu všedního dne, jeho satiry získali tragikomický podtón. Po druhé sbírce se ze zdravotních důvodů odmlčel. Spolupracoval s Roháčom, Kult. životom, Slov. pohladmi, Mladou tvorbou, Světom v obrazech, Čs. rozhlasem v Bánské Bystrici a jinými.
Jak vidíte, jedná se o výklad místy tendenční, ale i přesto užitečný.
Použité zdroje
MINÁČ, Vladimír. Slovenský biografický slovník: (od roku 833 do roku 1990). II. sv., E-J. Martin: Matica Slovenská, 1987.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
08.11.2016 22:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu