Josef Drašnar - Slovo Národa
Text dotazu
Potrebovala by som informácie o Josefovi Drašarovi, ktorý posobil v deníku Slovo národa v rokoch 1945-1948. Bibliografické nebo jiné údaje o jeho posobení, jeho funkciu v rámci tohoto deníku, publikované články.
Odpověď
Vážená paní,
pokud hledáte články Josefa Drašnara, noviny Slovo národa (Nov.-0182.155) si můžete u nás vypůjčit do Studovny novin a časopisů a prolistovat si je, protože Bibliografický katalog Články v českých časopisech začal vycházet až v roce 1953.
Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře od Jaroslava Vopravila (1973) uvádí na s. 510, že Josef Drašnar se narodil v roce 1901 ve Žďáru nad Orlicí, působil jako redaktor v Brně, před druhou světovou válkou redigoval časopisy Komár, Kulíšek, Proud, Moravské noviny a Moravskou orlici. Josef Drašnar byl od roku 1945 odpovědným redaktorem Slova národa v Brně (používal šifru: -ar). Ani Národní knihovna v Praze neuvádí ve své autoritní databázi datum jeho úmrtí.
Slovník odpovědných redaktorů a šéfredaktorů legálního českého denního tisku v letech 1939 až 1945 na s. 31 uvádí, že Josef Drašnar se narodil 9. 12. 1901 ve Žďáru nad Orlicí a zemřel neznámo kdy. Od ledna 1920 do prosince 1924 byl redaktorem Socialistické budoucnosti v Brně. Od března 1925 zastával funkci odpovědného redaktora brněnských týdeníků Proud a Komár. V letech 1926-1938 redigoval dětský časopis Kulíšek. Byl také redaktorem Moravských novin a Moravské orlice, od roku 1933 do září 1939 působil ve funkci odpovědného redaktora Večerní Moravské orlice. 1. 9. 1939 byl v Brně společně s dalšími novináři zajištěn v rámci preventivní zatýkací akce Albrecht der Erste a poté jako rukojmí vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. Po návratu počátkem prosince 1940 pracoval v inzertním oddělení Moravských novin a v Moravském nakladatelství. Od 8. 8. 1945 do února 1948 byl odpovědným redaktorem Slova národa v Brně ...; bylo by dobré, kdybyste se do tohoto slovníku podívala (je umístěn pod číslem 070 SLO v přízemí na půjčovně), protože zde jsou i odkazy na další prameny o Josefu Drašnarovi.
S pozdravem
Eva Kmoníčková
Oddělení informačních služeb
Úsek Humanitní studovny
MZK Brno.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
30.10.2014 08:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu