Jonathan Swift, český překlad
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych zjistila, kdo (a zda) do češtiny přeložil báseň Jonathana Swifta "On Poetry: A Rhapsody" z roku 1733. Našla jsem úryvek na internetu, ale není mi jasné, jestli je to překlad úryvku citovaného jiným autorem v jiné knize nebo citace českého překladu (http://www.note-book.estranky.cz/[…]/nula---zivotopis-jedne-myslenky). Děkuji za spolupráci.
Odpověď
Dobrý den, český překlad básně "On Poetry: A Rhapsody" se nám ve fondu Národní knihovny ČR a katalozích českých knihoven nepodařilo dohledat. Básně Jonathana Swifta v českém překladu, jak se zdá, nevyšly. Výjimkou jsou "Verše na smrt Dr. Swifta", které byly zařazeny do "Výboru z díla" Jonathana Swifta (SWIFT, Jonathan. Výbor z díla. 1. vyd. Praha : SNKLHU, 1953).
Nevylučujeme možnost, že báseň byla zařazena do určitého výboru básní, sborníku apod. Bohužel, nemáme nástroje, kterými bychom mohli dohledávat jednotlivé básně v těchto celcích.
Originální znění básně můžete nalézt na stránkách:
* http://www.online-literature.com/swift/3515/
V některých českých knihovnách jsou dostupné knihy:
* SWIFT, Jonathan. Selected Poems of Jonathan Swift. 1st Ed. London : Heinemann, 1967. (Národní knihovna ČR)
* SWIFT, Jonathan. The complete poems. London : Penguin, 1983. (PedF UK - Ústřední knihovna Praha)
* SWIFT, Jonathan. The poems of Jonathan Swift. 2nd ed. Oxford : At the Clarendon Press, 1966. (Národní knihovna ČR)
* SWIFT, Jonathan. The Poems of Jonathan Swif. 1st ed. New York : Collier, 1962. (Univerzita Karlova)
* SWIFT, Jonathan. The poems of Jonathan Swift, D.D.. Vol. 1. London : George Bell and Sons, 1910. (FF Masarykovy univerzity - Ústřední knihovna. Brno)
Použité katalogy:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz/
* Katalogy ÚČL AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/katalog.html.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Trutnov
Datum zadání dotazu
17.12.2009 14:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu