John Locke
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, zda nevíte, proč John Locke opovrhoval estetickou složkou při svých teoriích o výchově? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Prosím, objasněte nám více Váš dotaz. Proč se domníváte, že John Lock opovrhoval estetickou složkou? V celém spise věnovanému výchově není jediná pasáž věnována estetičnu. John Lock ve výchově prosazoval velmi demokratické názory na něž navázal později Rousseau. Cituji: "Už sám fakt, že věnoval theorii o výchově samostatný spis, ukazuje, jak demokraticky myslil; výchova je opravdu základní otázkou demokratického zřízení. I tu pak se Locke domníval, že všechno záleží na zkušenosti. Vychovatel nemá nic do žáka vkládat, všechno má z něho vyvodit. Dítě má prý dobré vlohy, ale je nepopsaným papírem; co zkušenost do něho vepíše, to v něm bude žít. Učení hrou a názornost jsou hlavní prostředky výchovy. Cílem výchovy je jednání, nikoliv znalost theoretických pravidel. Nepočítejme tedy s autoritativní výchovou; vyvíjejme přirozené vlohy žákovy, pěstujme jeho samočinnost, ducha i tělo."  Zdroj: RÁDL, Emanuel. Dějiny filosofie. II., Novověk. Praha: Votobia, 1999. 668 s. Velká řada. ISBN 80-7220-064-X.
Lock byl dokonce tak moderní ve vztahu k tělu, že odsuzoval šněrovačky, které deformují tělo a poukazoval na čínské ženy, které sice dle jeho názoru šněrováním dosáhnou menší nožky, ale na druhou stranu tím podle něj atrofuje svalstvo a Číňanky jsou tak oproti svým čínským protějškům výrazně menší a dožívají se méně let. Také nabádal k pobytu dětí na čerstvém vzduchu, střídmosti v jídle, spánku na tvrdém lůžku a otužování.
K tématu prostudovaná literatura:
LOCKE, John. O výchově: výbor z díla. 1. vyd. Praha: SPN, 1984. 229 s. Z dějin pedagogiky; Sv. 24.
LOCKE, John a DOKULILOVÁ, Anna, ed. Esej o lidském rozumu. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1984. 407 s.
CORETH, Emerich a SCHÖNDORF, Harald. Filosofie 17. a 18. století. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002. 310 s. Dějiny filosofie; 3. díl. ISBN 80-7182-119-5.
LOCKE, John. Dvě pojednání o vládě. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1965. 278, [4] s. Filozofická knihovna.
TRETERA, Ivo. Dějiny filosofie. Vyd. 1. Praha: Katedra andragogiky a personálního řízení, Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta v nakl. MJF, 2003. 128 s. Edice celoživotního vzdělávání; sv. 9. ISBN 80-86284-30-1.
STÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. 7., přeprac. a rozš. vyd., V Karmelitánském nakl. 1. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. 630 s. ISBN 80-7192-500-4.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2014 10:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu