Johann Gregor Mendel
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla proč je uváděn J. G. Mendel jako rakouský přírodevědec, když se narodil ve Slezsku, studoval v Olomouci, a působil v Brně (i když bylo R-U mocnářství)? Děkuji. P.s. Palacký a Jungmann jsou uvádění jako čeští literáti...
Odpověď
Dobrý den,
Johann, Gregor, Mendel (Jan, Řehoř), zakladatel moderní genetiky, je správně  uváděn ve většině encyklopedií jako rakouský přírodovědec.
Narodil se 20. července 1822 (zemřel  9. Ledna 1884 v Brně) v německé rolnické rodině ve slezské obci Hynčice, nyní součástí obce Vražné (okres Nový Jičín) na Moravě.  V jeho době se jednalo o území  rakouského Slezska.
Rakouské Slezsko (německy Österreichisch-Schlesien), oficiálně Vévodství Horní a Dolní Slezsko (německy Herzogtum Ober- und Niederschlesien), je označení části historického Slezska, které zůstalo součástí habsburské monarchie po Vratislavském míru uzavřeném roku 1742. Území Rakouského Slezska je z větší části shodné s územím dnešního Českého Slezska, k Rakouskému Slezsku však patřila i dnešní polská část Těšínska a naopak k němu nepatřilo Hlučínsko.
Území dnešního Českého Slezska je z větší části totožné s územím bývalého Rakouského Slezska a často jsou do něj zahrnovány i moravské enklávy ve Slezsku, s nimiž rozloha Českého Slezska činí asi 4 459 km².
Císařským rozhodnutím z 26. června 1849 bylo rakouské Slezsko (včetně moravských enkláv ve Slezsku) k 1. lednu 1850 od Moravy opět odděleno a stává se jednou z korunních zemí, vévodstvím Horní a Dolní Slezsko s hlavním městem Opavou. V té době mělo včetně území moravských enkláv 5 147 km². To pak bylo na krátký čas (od 5. listopadu 1860 do 29. března 1861) opětovně spojeno s Moravou.
Další informace naleznete na :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Slezsko
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousk%C3%A9_Slezsko
Použité zdroje :
http://www.velikani.cz/index2.php?zdroj=mendeljg&kat=ost
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel
http://vedci.wz.cz/Osobnosti/Mendel_G_J.htm
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2012 14:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu