johanka z Arku
Text dotazu
kolik vyhrála bitev ?
Odpověď
Dobrý den,
Postava Johanky z Arku zasahuje do stoleté války (1337-1453) v únoru 1429, kdy nabídla následníku trůnu Francie své služby, aby přinesla „pomoc Vám i království“. Francouzského dauphina přesvědčila, ten jí přidělil zbroj a účastnila se Angličany obléhaného města Orleáns, kterému pomohla k osvobození, přičemž útok začal na pevnost Tourelles, která otevřela vchod do Orleáns.
Po dobytí města Orleáns bylo následovně osvobozeno od Angličanů město další – Beaugency. Následoval další střet, ve kterém Johanka z Arku zvítězila, a to v bitvě u Patay, která se stala 18.6.1429. Tato vítězná tažení Francie měla pro anglickou stranu nedozírné následky, protože města v kraji Anjou se nyní dauphinovi poddávala jedno za druhým. V této době, kdy se uvolnilo území od anglické nadvlády, bylo hlavním cílem korunovat francouzského následníka trůnu, které se podařilo 16. července 1429.
Po korunovaci si Jana vyprosila vojsko od panovníka Karla VII. pro obléhání Paříže, které skončilo neúspěchem.
Další tažení Johanky z Arku bylo vedeno bez králova svolení, aby pomohla rodnému kraji Champagne, který byl pustošen Angličany a Burgunďany. V květnu byla v Compiègne zajata Burgunďany, kteří byli spojenci Angličanů.  Ti ji prodali Angličanům, kteří s ní vedli církevní soud v Rouenu, po kterém byla v roce 1431 upálena.
Odkazy:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stolet%C3%A1_v%C3%A1lka
http://www.janazarku.cz/?p=68
http://www.janazarku.comehere.cz/?tag=bitvy
Použité zdroje
KOVAŘÍK, Jiří. Čas stoleté války: (1356-1450): rytířské bitvy a osudy III. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2006. 346 s. Arma & musae; sv. 6. ISBN 80-204-1499-1.
MOINOT, Pierre. Jana z Arku: moc a nevinnost. Překlad Jitka Matějů. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1996. 279 s., [16] s. obr. příl. Osudy. ISBN 80-204-0284-5.
PERNOUD, Régine. Život a smrt Jany z Arku: svědectví z rehabilitačního procesu (1450-1456). Vyd. 1. Olomouc: Refugium Velehrad-Roma, 2009. 272 s. Prameny spirituality; 9. ISBN 978-80-7412-020-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.10.2016 13:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu