joga jako terapie
Text dotazu
Dobrý den, je prosím vás cvičení jógy vhodné pro
metálně postiženého mladého člověka ? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsme nenašli žádnou publikaci, která by pojednávala o cvičení jogy jako terapii pro mentálně postiženého člověka. Vždy však záleží na typu a vážnosti postižení a na obtížnosti jednotlivých cviků. V každém případě bychom Vám však doporučovali konzultaci s lákařem, pracovníci služby Ptejte se knihovny nemohou v tomto případě poskytnout z lékařského hlediska profesionální radu.
Všechny publikace, které jsme procházeli o cvičení s postiženými dětmi se v zásadě shodují, že mentálně postižení mívají některé zvláštnosti ve svých pohybových projevech, které je třeba znát a počítat s nimi. Většinou mívají sklon k nesprávnému držení těla, k nejisté a disharmonické chůzi, k celkové pohybové neobratnosti. U některých lze pozorovat nadměrnou pohyblivost s množstvím neúčelných pohybů, pohybový neklid, chaotičnost; u jiných je zase nápadná pohybová pomalost, ochablost, chudost nebo se objevují pohybové stereotypy. Pohyby většinou postrádají ladnost především proto, že jsou nekoordinované. Porušená pohybová souhra také způsobuje, že se některým postiženým nedaří souhyby (např. skoky sounož) a že napodobování pohybů bývá nepřesné. Projevuje se to zvláště v při složitějších a jemnějších pohybech.
Porušena bývá cílevědomost, obtížně se mění směr, síla, rychlost i rytmus pohybů.Jednotlivé pohyby jsou také těžko spojovány v celky.
Každý postižený člověk je však specifický, projevují se u něj v různých mírách různé návyky a vlohy.
Za jedno z nejvhodnějších cičení je považována kondiční gymnastika, jejímž obsahem bývají zdravotní cvičení (posílení, protažení a uvolnění jednotlivých svalových skupin, pohybová koordinace, apod.), jednoduchá cvičení na nářadí a s náčiním, atd. Cviky zdravotních cvičení se objevují, někdy jsou i zcela totožné, s jogou. Ta však vyžaduje plné soustředění na práci s dechem a plynulé provádění jednotlivých cviků. To by z výše uvedených pohybových projevů u postižených lidí mohlo být obtížné. Není samozřejmě vyloučené, že některé cviky, odpovídající náročností schopnostem postiženého člověka, mohou být prováděny. Naopak některé jsou poměrně jednoduché a zároveň i velmi efektivní. Lehké postižení by tak nemuselo být překážkou ve cvičení.
Knihy o tělesném pohybu a výchově postižených lidí se bohužel o joze nezmiňují. Některé z nich názorně uvádí cviky, které je možné cvičit jak v kolektivu, např. ve škole, tak i doma ve spolupráci s ostatními členy rodiny.
Doporučujeme Vám je projít, některé nabízí velmi pěkné příklady cvičení.
Ohledně cvičení jogy Vám opravdu vřele radíme konzultovat tuto možnost s lékařem, který zná onoho mladého člověka nejlépe po zdravotní stránce a tedy ví, zda je toho schopen a zda by mu joga spíše nezpůsobila nějaké komplikace.
Využít také můžete informace sdružení starajících se o mentálně postižené lidi, poskytující poradenství či volnočasové aktivity, např.:
* http://www.helpnet.cz/mentalni-postizeni/poradenstvi
* http://www.helples.cz/menu=30&Odkaz=31&regionXP=1&txtVyraz=&btnHledej=&chckNazvy=on&chckPopis=on&chckAdresy=off&chckMesto=off&sort=2&chckPrenos=&intStar=5&chckClanky=
* http://www.spmpcr.cz/
Na internetu jsme v různých volně dostupných zdrojích nalezli následující názory, ty se k joze u postižených lidí staví většinou kladně:
http://poradna.dama.cz/joga.php?akce=odpoved&id_d=19058
http://www.dobromysl.cz/scripts/detail.php?id=359
eamos.pf.jcu.cz/.../pa_vhodne_pro_jedince_s_mentalnim_postizenim.ppt
Procházeli jsme následující publikace:
KARÁSKOVÁ, Vlasta. Cvičíme doma - já a mé postižené dítě : zásobník cviků pro cvičení rodičů a dětí s mentálním postižením v domácím prostředí. 1. vyd.. Olomouc : Univerzita Palackého, 2003. 29 s. ISBN 80-244-0746-9.
KVAPILÍK, Josef; ČENÁ, Marie. Pohybová aktivita mentálně postižených. 1. vyd.. Praha : Národní centrum podpory zdraví, 1992. 27 s.
DOMAN, Glenn. Jak pečovat o vaše postižené dítě : kniha, která přinesla naději tisícům dětí. V Olomouci : Votobia, 1997. 306 s. ISBN 80-7198-390-X.
KARÁSKOVÁ, Vlasta. Úvod do didaktiky tělesné výchovy žáků s mentálním postižením. 1. vyd.. Olomouc : Univerzita Palackého, 2005. 109 s. ISBN 80-244-1024-9.
KARÁSKOVÁ, Vlasta. Neučím tělocvik, učím žáky. 1. vyd.. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. 89 s. ISBN 978-80-244-2497-2.
LARK. Liz. Léčivá jóga. 1. české vyd.. Praha : Svojtka & Co., 2009. 128 s. ISBN 978-80-256-0148-8.
KUVALAYANANDA, Swami; VINEKAR, S.L. Jógová terapie. Vyd. 1.. Bratislava : CAD Press, 1990. 164 s. ISBN 80-85349-04-3.
Tyto a mnohé další můžete vyhledat v online katalozích na adrese http://aleph.nkp.cz/F - jste-li čtenářem NK ČR, pak především online katalog NKC, dále Souborný katalog ČR - SKC či pro vyhledávání článků bázi ANL.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.12.2010 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu