Joe Hloucha
Text dotazu
Kdo to byl Joe Hloucha? Spisovatel o němž nic nevím. Za první republiky velmi plodný-asi. Náhodou se mi dostaly do rukou některé jeho knihy: Dopisy neznámého,Sakura ve vichřici,Zátopa. Jsou dost naivní proto však mají svůj půvab. Moc Vám děkuji.
Odpověď
Joe (Josef) Hloucha nar. 4.září 1881 v Podkováni u Mladé Boleslavi. Synovec cestovatele Josefa Kořenského. Úředník v Praze, cestovatel, sběratel, spisovatel. Jako cestovatel i publicista se orientoval především na Japonsko. Zájem o japonský jazyk i reálie měl už za studií, často chodil do Náprstkova muzea, ale do Japonska se dostal až v sedmadvaceti letech. Japonské náměty se objevují už v románech Sakura ve vichřici (1905) a Zátopa (1906), tedy ještě před tím než Japonsko sám poznal. Po vydání úspěšného románu Sakura ve vichřici mohl do Japonska odjet na roční studijní pobyt. Během druhé cesty v r. 1926 vznikla jeho velká sbírka orientálních uměleckých předmětů. Hluboký zájem o Japonsko, jeho kulturu, umění a životní styl ho provázely celý život a staly se převažujícím námětem jeho básnických i prozaických děl. Vydal přibližně 20 knižních titulů (většinou romány, cestopisné črty, sbírky povídek). Mj. Vzpomínky na Japonsko (1908), Polibky smrti (1913), Pavilon hrůzy (1920), Dopis neznámého (1923), Moje paní Chrysantéma (1919, v r. 1936 vydána pod názvem Tama-San, Mezi bohy a démony (básnické dojmy zachycující dojmy z přírody a japonských památek, 1929), povídky o gejšách a kurtizánách: Prodavačky úsměvů (1929), Zahrada lásky (1929) a Japonečky (1931). Japonskou zemi, národ a umění popularizoval i pořádáním výstav; jako ilustrační doprovod svých knih vybíral původní japonské dřevoryty a malby. Pro děti vydal Pohádky japonských dětí (1926) a Pohádky slunného východu (1944). Se svým bratrem, spisovatelem Karlem Hlouchou, otevřel v Praze japonskou čajovnu, jeho vila v Roztokách u Prahy byla postavena v japonském stylu a tady byla také uložena rozsáhlá a cenná sbírka orientálního umění, která byla v r. 1955 ministerským příkazem přidělena Náprstkovu muzeu. Jeho sbírka starých, ze dřeva tištěných ilustrovaných japon. knih (asi 1.000 svazků) je dnes součástí Národní galerie a její Sbírky orientálního umění na Zbraslavi. Zemřel 13.9.1957 v Praze.
Další informace můžete získat v zásadní studii Heleny Honcoopové "Japan v knihách Joe Hlouchy". In: Revolver Revue. Č. 38 (1998), s. 229-253
a v katalogu:
Japanese illustrated books and manuscripts from the National Gallery in Prague : a descriptive catalogue / Helena Honcoopová, Masatane Koike, Alam P. Rezner. -- Prague : National Gallery, c1998. -- 303 s. : il. (některé barev.) ; 31 cm ISBN 80-7035-108-X (váz.)
* Hloucha, Joe, 1881-1957
* Národní galerie (Praha, Česko). Stálá expozice: Asijské umění
* soukromé sbírky -- Praha (Česko)
* knižní ilustrace -- Japonsko -- 17.-20. stol.
* katalogy
Signatury: * III 149283 * 54 D 107671
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu