Jméno Žižkova koně
Text dotazu
PŘÍJEMNÝ DEN
Již dlouhodobě obtěžuji sebe i okolí touto otázkou.
Pátrám, kde se dá, ale bohužel bez reálného výsledku.
Takže jediné, co mám a dále předávám je jméno Terok (trumfová karta a skutečný kůň Thezeus z Hřebčína Tlumačov, jenž byl Kafkovi předlohou)
Odpověď
Vážený pane ...,
musíme připomenout, že kůň byl ve středověku do jisté míry vnímán sice jako cenný prostředek, avšak stále jako prostředek směny, obchodu a spotřeby. V tomto kontextu lze jen těžko odhadnout, kolik lidí ve středověku svým koním dávalo specifická jména. Do jisté míry tento trend existoval u nejdražších válečných hřebců pro těžkooděné jezdce, neboť se jednalo o zvířata zvlášť vycvičená a opečovávaná, na nichž se běžně necestovalo a sedláni byli jen do boje nebo ke slavnostní příležitosti. S ohledem na tento úzus je také otázkou, na jakém koni Jan Žižka jezdil s husitským vojskem - během svého mládí a bojů v Polsku s Řádem německých rytířů mohl bojového hřebce vlastnit a používat, avšak v boji s husitským vojskem (a zvláště po ztrátě druhého oka) by pro něj takovéto zvíře bylo celkem neužitečné. Spíše by se mu hodil kvalitní cestovní kůň - to je však již rovina čisté teorie.
Jednoznačně známé je - jak jste sám zmínil - jméno Théseus, patřící hřebci ze slatiňanského hřebčína, kterého sochař Bohumil Kafka použil jako předlohu pro jezdeckou sochu Jana Žižky, stojící na Vítkově. Je třeba konstatovat, že jméno skutečného koně Jana Žižky se v obecném historickém povědomí nevyskytuje. Pokud máte zájem v tomto směru pátrat dále, pak bychom Vám doporučili prostudovat práce věnující se přímo osobnosti Jana Žižky, popř. prostudovat vydané kroniky se vztahem k husitství:
VYBÍRAL, Zdeněk. Jan Žižka: 1360?-1424: o táborském hejtmanu a husitském vojevůdci. 1. vyd. Tábor: Město Tábor, odbor kultury a cestovního ruchu, 2014. 173 s. ISBN 978-80-260-6822-8.
TOMEK, Václav Vladivoj. Jan Žižka. Praha: V ráji, 1993. xii, 228 s. ISBN 80-900875-7-4.
URBÁNEK, Rudolf. Jan Žižka. Praha: Manes, 1925. 5 l., 313 s., 1 l. Zlatoroh; sv. 42-44.
PORÁK, Jaroslav a KAŠPAR, Jaroslav. Ze starých letopisů českých. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1980. 576 s. Členská knižnice.
BŘEZOVÉ, Vavřinec z a Bláhová, Marie, ed. Husitská kronika; Píseň o vítězství u Domažlic. Vyd. 2., opr., (Ve Svobodě 1.). Praha: Svoboda, 1979. 427 s. Členská knižnice.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
Praha
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2015 10:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu