Jméno zapomenutého autora
Text dotazu
Dobrý den,
Prosím, nevíte o jakého autora se jedná dle popisu díla a života? Žil zřejmě na přelomu 19. a 20. století, byl vědec, který se však vydal na cestu mysticismus a od svých kolegů na vědeckém poli díky tomuto sklidil výsměch, avšak se díky němu dostala mystika více do hlavního proudu.
Pamatuji si na jednu z jeho povídek, kdy se parta studentů snažila vyvolat jednorožce, což se jim také povedlo, povídka byla chvíli i jako audio poslech na českém rozhlase.
Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
na základě informací, které jste nám poskytl/a a které jsme nalezli, se domníváme, že hledaným autorem by mohl být Arthur Conan Doyle. A. C. Doyle se narodil 22.5.1859 v Edinburgu a zemřel 7.11.1930 v Londýně. Základní vzdělání získal na jezuitské koleji, kde však zavrhl římskokatolickou víru, v níž byl vychován. Vystudoval medicínu a lékařskou praxi provozoval mimo jiné na velrybářské lodi či parníku plujícím do Libérie. Poté si založil soukromou ordinaci v Southsea, a protože se mu moc nedařilo, při čekání na pacienty začal psát. Tehdy vytvořil postavu Sherlocka Holmese.
Se spiritismem se Doyle seznámil na samém počátku své literární dráhy. Na počátku 90. let 19. století slavného spisovatele ovlivnilo setkání se sirem Oliverem Lodgem a s klasickým Meyersovým dílem "Osobnost člověka a její přežití fyzické smrti". V roce 1893 se připojil k British Society for Psychical Research (Společnost pro psychický výzkum), v níž mimo jiné působili budoucí předseda vlády Arthur Balfour, filozof William James, vědci Alfred Russell Wallace, Williams Crookes či zmíněný Oliver Lodge.
Na vrcholu své literární kariéry ve věku zhruba 58 let učinil nejlépe placený spisovatel světa rozhodný krk a vydal knihy "The New Revelation" (1918, česky Nové zjevení) a "The Vital Message" (1919, Zpráva o životě), v nichž se jednoznačně přiklonil na stranu moderního spiritismu. Přestože to Doyle vehementně popíral, kritici tento obrat přisuzovali bolestné ztrátě jeho nejmladšího syna Kingsleye, jenž během válečných let zemřel na zápal plic. Poslední část svého života věnoval přednáškám a propagaci spiritismu, neváhal navštívit např. i Austrálii a Nový Zéland, Severní Ameriku nebo Jižní Afriku. Jeho víra ve spiritismus byla nezlomná, někdy až naivní (viz např. případ skřítků či víl z Cottingley), za což mnohdy sklidil výsměch a kritiku. U autora jednoho z nejobezřetnějších a nejrafinovanějších detektivů to udivovalo tím více.
Arthur Conan Doyle je mj. autorem povídky "Hra s ohněm" (1900), v níž se skupina účastníků spiritistické seance rozhodne upnout myšlenky na něco, „co nikdy neexistovalo“. Doyle přitom bere doslova přesvědčení sdílené jeho současníky, že „kognitivní procesy jsou stejně reálné jako cokoli fyzikálního“, případně že když si „nějakou věc představujete, tvoříte ji“. Doylovi hrdinové tak skutečně přivolají či stvoří – jednorožce. Napřed s kýmsi komunikují prostřednictvím média a dozvídají se, že tyto bytosti usilovně pracují „na svém zdokonalování a na tom, aby pokroku dosáhli i ostatní“. Načež se k jejich překvapení a zděšení v tmavé místnosti zhmotní „cosi ohromného: vzpínalo se to, dupalo, skákalo, ržálo a mlátilo sebou“. A mělo to roh. Před zdemolováním je dům, v němž se událost odehrála, uchráněn jen díky tomu, že nebezpečná bytost se posléze opět promění ve vznášející se „světlý zářivý oblak se žhoucím jádrem“, který se nakonec k úlevě všech rozplyne…
Povídka vyšla v knize "Z krajin soumraku": DOYLE, Arthur Conan. Z krajin soumraku. Praha: Eminent, ©2007. 236 s. ISBN 978-80-7281-290-5 - https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001728253&local_base=NKC.
Použité zdroje
* SANITRÁK, Josef. Dějiny české mystiky. 3, Kořeny, aneb, Galerie osobností spiritismu, teozofie, mystiky a okultních nauk. Praha: Eminent, 2010. S. 301-315. ISBN 978-80-7281-328-5.
* BUDIL, Ivo T. Spiritualismus a odvrácená strana přírody. 1. vydání. Praha: Stanislav Juhaňák - Triton, 2017. S. 312-313. ISBN 978-80-7553-519-1.
* Arthur Conan Doyle: Hra s ohněm - https://dvojka.rozhlas.cz/a[…]n-doyle-hra-s-ohnem-7493222
* FIDO, Martin. Svět Sherlocka Holmese: fakta a mýty o největším detektivovi všech dob. Brno: Jota, 2005. ISBN 80-7217-370-7. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1df31690-9a23-11e3-a744-005056827e52
* SCHNAKENBERG, Robert a Mario ZUCCA. Tajné životy slavných spisovatelů: co vám učitelé zatajili o slavných romanopiscích, básnících a dramaticích. Praha: Knižní klub, 2010. ISBN 978-80-242-2598-2. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:a8791830-3976-11e4-8f64-005056827e52
* LUKAVEC, Jan (rec.). Budil, Ivo T. Spiritualismus a odvrácená strana přírody. Praha: Stanislav Juhaňák - Triton, 2017. 403 s. ISBN 978-80-7553-519-1. iLiteratura.cz [online]. 16.5.2018 [cit. 2019-10-07]. Dostupné z: http://www.iliteratura.cz/C[…]a-odvracena-strana-prirody.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.09.2019 23:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu