jméno v matrice
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, zda je jméno Rajen možné nechat zapsat jako druhé jméno do OP? Je v knize povolených jmen v ČR? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Rajen  není uvedeno v žádné nám dostupné příručce jmen.
Knižních "rádců" při výběru křestních jmen kromě kalendářů je ale hned několik. Nejznámější je  nejspíš KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?  Obsahuje na 14000 podob jmen českých a cizojazyčných.  Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář.  Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010.  ISBN 978-80-200-1888-5. Autorka je v současné době i jedinou posuzovatelkou cizích nebo netypických křestních jmen, která lze zapsat do matriky v ČR http://www.rodina.cz/clanek417.htm.
Užitečné zdroje k tématu:
k získáni seznamu křestních jmen i s jejich výkladem Vám poslouží např. následující odkazy:
Křestní jména a jejich významy (vestirna.com):
http://www.vestirna.com/www2/_jmena/jmena.php?pismeno=A
Význam křestních jmen: http://jmena.na-webu.cz/.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. 5., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha : Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 3. vyd.
Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-197-3.
* BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. 1. vyd. Praha : Šulc a spol., 1992. ISBN 80-901204-3-1.
Podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) je v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR." Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno se volí ze systému existujících, doložených jmen.
Nelze tedy pro dítě vytvořit jméno zcela nové.
Na matrikách mají k dispozici seznam jmen, která lze v České republice zapsat do matriky.
Pokud se jméno v seznamu nenachází, je nutné získat znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno. Ten vydává soudní znalec v odvětví jazykovědy. Do žádosti musíte napsat, kdo bude nositelem jména (novorozeně, dospělý, chlapec, děvče), k jakému příjmení, případně dalšímu křestnímu jménu bude jméno užíváno, dále pramen, kde jste jméno našli + případně kopie příslušných dokumentů. Nezapomeňte ani na vaši zpáteční adresu a telefon.
Jménu Rajen je nejblíže asi podoba Rainer, staré německé jméno, které lze vyložit jako "vládce rady, rádce a vládce". Domácí podoby: Rajek, Rainerek, Ner, Nery apod.  Podoby má ve slovenštině, angličtině, francouzštině, španělštině, italštině, finštině Rainer, (osamostatnělé zkráceniny jsou) Raino, Raine. -  U nás běžné zvláště ve starší generaci. - Jmeniny: 4. Srpna (podle německého kalendáře).
Čerpáno z: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 10:13
Silvie píše:
Pondělí 15.02.2016 09:54
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda jde v ČR dát dívčí jméno Alex?
děkuji
Silvie
PSK - admin píše:
Úterý 16.02.2016 17:54
Odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-alex
Hanka píše:
Středa 23.03.2016 21:28
Dobrý den, je možné v ČR zapsat holčičce do RL jméno ve tvaru "Aňa"?
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Hanka
PSK - admin píše:
Čtvrtek 24.03.2016 17:58
Odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-ana
Sandra píše:
Úterý 12.04.2016 13:22
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda je povolené u nás v ČR mít jméno pro holčičku Isabell ?! Děkuji předem za odpověď. Na shledanou
PSK - admin píše:
Úterý 12.04.2016 16:40
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-isabell. Služba PSK
Veronika píše:
Pátek 22.02.2019 04:54
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, zda je povolené v ČR jméno Samantha. Děkuji předem za odpověď. Na shledanou
Martin Hejhal píše:
Pátek 22.04.2016 15:13
Dobrý den,
prosím o informaci, zda je možné pojmenovat novorozeně jménem Koralína?
Jedná se o původní jméno z knižní předlohy, Coraline.
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 25.04.2016 12:32
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK
Markéta píše:
Úterý 26.04.2016 17:30
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mužů pojmenovat našeho chlapečka jménem Emmet, děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 02.05.2016 11:25
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Alžběta píše:
Pondělí 16.05.2016 19:10
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá použít jméno Jasmine, u nás existuje Jasmína, ale líbí se nám cizí verze. Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 17.05.2016 14:27
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK
Ivana píše:
Pondělí 27.06.2016 08:30
Dobry den, chtela jsem se zeptat na jmeno pro holku.
V Cr je jmeno Evelina,Evelin,Evelyn
Ja bych spise chtela jmeno Ewelyn jestli je mozne ho pouzit pri zapsani do rodneho listu.
Dekuji
PSK - admin píše:
Pondělí 27.06.2016 11:15
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem PSK
Michaela Dvořáková píše:
Středa 29.06.2016 19:23
Dobrý den,
rádi bychom pojmenovali s manželem holčičku Dorotka. V kalendáři je ale jenom Dorota. Koukala jsem ale, že každým rokem (v posledních letech) někdo už takto dítko pojmenoval. Je to možné, nebo s tím budeme mít problém na matrice?
Moc děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Čtvrtek 30.06.2016 10:44
Dobrý den,
podle námi nejvíce používané příručky k zjišťování jmen, křestní jméno Dorotka odpovídá pouze domácí podobě jména Dorota, Dórothea (jméno řeckého původu).
Nejznámější knihou o křestních jménech je: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 14000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5. Autorka je v současné době i jedinou posuzovatelkou cizích nebo netypických křestních jmen, která lze zapsat do matriky v ČR.
Podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) je v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistují jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR." Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Pokud se jméno v seznamu nenachází, je nutné získat znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno. Ten vydává soudní znalec v odvětví jazykovědy.
Lenka píše:
Úterý 12.07.2016 12:37
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda mužů dat dítěti jméno Sahra. Je možné ho zapsat do rodného listu. Dekuji
PSK - admin píše:
Středa 13.07.2016 11:00
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
lenks píše:
Úterý 19.07.2016 19:37
dobry den.lze dat holcicce jmeno Lilit popr. Lilith.dekuji
PSK - admin píše:
Středa 20.07.2016 09:27
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK
Vegle píše:
Čtvrtek 28.07.2016 17:50
Dobrý den, lze dát dívce jméno Tristana? Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 29.07.2016 11:35
Dobrý den,
Jméno Tristana je pravděpodobně ženská obdoba jména Tristan. Ženská obdoba tohoto jména se sama o sobě bohužel v žádné příručce nenachází.
Tristan je francouzské jméno, patrně keltského původu, utvořené pod vlivem latinského tristis, tj. "smutný"; někdy se považuje za variantu původem keltského jména Tristram (z Drystan), tj. "šum, hluk"; jméno známé ze středověkých francouzských rytířských románů. - Dom. Podoby: Trist(an)ek, Tristouš(ek), Tanek ap. - Slov., angl., franc., něm., hol., pol., sch. Tristan, ital. Tristano, maď. Terestyén, Trisztán, špan. Tristán, lat. Tristanus - U nás ojedinělé. - Jmeniny: 28. Listopadu (podle maďarské příručky).
Nelze tedy pro dítě vytvořit jméno zcela nové.
Pokud se jméno v seznamu nenachází, je nutné získat znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno. Ten vydává soudní znalec v odvětví jazykovědy. Jedině ten ověřuje podoby jmen a příjmení pro zápis do osobních dokladů. Do žádosti musíte napsat, kdo bude nositelem jména (novorozeně, dospělý, chlapec, děvče), k jakému příjmení, případně dalšímu křestnímu jménu bude jméno užíváno, dále pramen, kde jste jméno našli + případně kopie příslušných dokumentů.
Zdroje:
Internetová encyklopedie křestních jmen nakladatelství Libri:
http://www.libri.cz/databaze/jmena/
Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-197-3.
Anna píše:
Pátek 05.08.2016 21:01
Dobry den,chtela jsem se zeptat jestli můžeme dat holčičce jméno Anie ,jestli uz je to povolené nebo ne dekuji .
Hezky vecer
PSK - admin píše:
Pondělí 08.08.2016 15:08
Odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Michala píše:
Čtvrtek 01.09.2016 19:45
Dobry den ,je jméno Maya v seznamu povolených jmen?
Děkuji a přeji příjemný večer
PSK - admin píše:
Pátek 02.09.2016 13:57
Renata píše:
Úterý 06.09.2016 12:24
Dobrý den, je jméno Fabián v seznamu povolených jmen prosím ? Děkuji. S pozdravem R.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 08.09.2016 12:09
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Jitka píše:
Čtvrtek 15.09.2016 22:49
Dobry den, je jmeno Wolfe pro chlapce v seznamu povolenych jmen? Mockrat dekuji za pomoc.
PSK - admin píše:
Pátek 16.09.2016 09:59
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Karolína píše:
Pondělí 26.09.2016 19:23
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné zapsat do rodného listu jméno Tadeas. (bez diakritických znamének) Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 27.09.2016 14:23
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Jana Horutová píše:
Čtvrtek 29.09.2016 09:46
Dobrý den,
líbí se nám s přítelem jméno Yuna, které bychom případně rádi dali budoucí holčičce.
Vím, že existuje v japonské a francouzské (breťanské) podobě, ale jak je to u nás?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 30.09.2016 13:11
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Eva píše:
Neděle 02.10.2016 22:16
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je jméno Bastien nebo Bastian v seznamu povolených jmen. Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 03.10.2016 16:57
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Veronika píše:
Čtvrtek 27.10.2016 16:09
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze v ČR dát dítěti mužské jméno Cameron.
Moc děkuji.
VJ
PSK - admin píše:
Pondělí 31.10.2016 13:22
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Lenka P píše:
Pondělí 12.12.2016 11:39
Dobrý den,
prosím o informaci, zda je možné pojmenovat novorozeně jménem Koralína?Zjistili jsme,že jedna žije v Ostravě.Je možné tedy svou dceru pojmenovat tímto jménem.
Moc děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 12.12.2016 16:13
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Michaela píše:
Sobota 17.12.2016 23:01
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné syna pojmenovat Matthew a jestli je nutné navštívit matriku o povolení.
Mnohokrát děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Pondělí 19.12.2016 13:26
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Jitka T píše:
Pondělí 19.12.2016 21:02
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné syna pojmenovat Phoenix a jestli je nutné navštívit matriku o povolení.
Mnohokrát děkuji za odpověď .
PSK - admin píše:
Středa 21.12.2016 12:54
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Lenka K. píše:
Pondělí 02.01.2017 12:24
Dobrý den. Prosim o radu, zda je možné dát v ČR jméno Robin holčičce. ( podle Robin Wright). Moc děkuji za odpoved.
PSK - admin píše:
Pondělí 02.01.2017 13:22
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Sarka Rulfova píše:
Pondělí 17.12.2018 05:03
Dobrý den, prosím o zodpovězení stejné otázky: Mohu pojmenovat holčičku Robin? Děkuji předem.
PSK - admin píše:
Úterý 18.12.2018 08:45
Dobrý den,
hledali jsme v publikaci Miloslavy Knappové Jak se bude vaše dítě jmenovat?, která obsahuje 17 000 jmen českých i cizojazyčných. Všechna uvedená jména jsou jazykově ověřenými základními, oficiálními jmény zapsatelnými do matriky ČR.
Z knihy vyplývá, že jménem Robin holčičku pojmenovat můžete.
Jedná se o dívčí ekvivalent vycházející ze jména Roberta, Robin (angl.), Robyn (USA), Robine (franc.), Robina (čes).
U nás se vyskytuje zřídka, jmeniny slaví 30. ledna.
Použité zdroje:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
Eva Ware píše:
Pondělí 16.01.2017 08:41
Dobry den, manzel je z UK ze skotska. Jmeno chceme Brody Stewart. Jsou povolena? Pokud ne co se s tim da delat?? Dekuji Eva Ware
PSK - admin píše:
Pondělí 16.01.2017 14:51
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Barbora Kamienová píše:
Úterý 17.01.2017 12:22
Dobrý den chci se zeptat zda mohu dát jako druhé jméno Marco? Děkuji, Kamienová
PSK - admin píše:
Čtvrtek 19.01.2017 08:28
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Alžběta píše:
Pondělí 06.02.2017 17:01
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je povolené jméno pro holčičku Lída? Vím, že se používá v tomto případě Ludmila. Ale mě by zajímala zkrácená varianta Lída.
Děkuji moc za odpověď.
Alžběta
PSK - admin píše:
Úterý 07.02.2017 11:37
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Renata píše:
Pátek 21.04.2017 11:44
Dobrý den. Má dcera se jmenuje Debora a chtěla bych jí změnit jméno na Deborah. Jsem rozvedená a s otcem se nestýkáme. Lze to provést ? Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 24.04.2017 08:57
Dobrý den,
o povolení změny jména nebo příjmení rozhoduje u nezletilého dítěte matriční úřad v místě jeho trvalého pobytu, a to na základě písemné žádosti jeho zákonných zástupců. Dle informací na webu Ministerstva vnitra k podobné žádosti musí být přiložen písemný souhlas druhého rodiče nebo pravomocné rozhodnutí soudu nahrazující tento souhlas. Podrobnější informace Vám jistě poskytne matriční úřad.
Zdroj:
http://www.mvcr.cz/[…]/jmena-a-prijmeni-zmena-jmena-a-prijmeni.aspx
Iva Kulkarni píše:
Středa 26.07.2017 16:49
Dobrý den,
chci se zeptat jestli je mezi povolenými, zapsanými jméno Rian.
Děkuji moc za odpověď
Iva
PSK - admin píše:
Čtvrtek 27.07.2017 13:57
Dobrý den,
křestní jméno Rian jsme v knize Miloslavy Knappové, Jak se bude Vaše dítě jmenovat?, která obsahuje rejstřík základních podob českých i cizojazyčných ženských jmen nenalezli. Jsou zde však uvedená podobná jména např.: Rhian, Ria, Riana, apod.
Všechna jména uvedená v tomto rejstříku splňují podmínky zákona o matrikách, jménu a příjmení (č. 301/2000 Sb.) a pro jejich zápis již není třeba žádné další jazykové ověřování.
Autorka knihy Miloslava Knappová je soudní znalkyně a jména uvedená v knize jsou matrikáři a matrikářkami automaticky považovaná za přijatelná – jsou ověřená.
• KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. 5., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
Tento rok však vyšlo také nové, aktualizované vydání knihy. Seznam institucí, ve kterých je možno si nové vydání vypůjčit naleznete v Souborném katalogu ČR a můžete si jméno ještě ověřit.
http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]07345015&local_base=SKC
Pokud tento rejstřík Rian neobsahuje, není zcela jisté, že je možné toto jméno dítěti dát.
Nicméně dle statistiky na webu kdejsme.cz jsou dívky s křestním jménem Rian v ČR 3… http://www.kdejsme.cz/jmeno/Rian/hustota/
Doporučujeme kontaktovat Miloslavu Knappovou osobně a možnost dát dítěti toto jméno si ověřit.
mknappova@seznam.cz
Tereza píše:
Čtvrtek 27.07.2017 10:48
Dobrý den,
je možné nechat dceru pojmenovat do RL jen Gábina (jak se používá běžně), nebo musí mít zapsané jméno Gabriela (které nikdo nepoužívá a je příliš dlouhé)? Je nějaká možnost používat jméno jen v českém zkráceném tvaru?
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 27.07.2017 17:01
Dobrý den,
jméno Gábina je domácí podobou jména Gabriela. Samostatně není toto jméno v níže zmíněné publikaci uvedeno.
Dle vyjádření přední české odbornice na jména Miloslavy Knappové v knize "Jak se bude vaše dítě jmenovat" je podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR. Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Jméno Gábina patří mezi sporná jména, neboť se jedná o domáckou podobu jiného jména. V České republice je již šedesát čtyři holčiček, které toto jméno mají ve svém rodném listě zapsané (viz www.nasejmena.cz ), takže toto pojmenování by snad neměl být problém.
Svou volbu konzultujte s matričním úřadem v místě Vašeho bydliště, popřípadě přímo s již zmíněnou Miloslavou Knappovou: http://www.katalogznalcu.cz/[…]/71488600-miloslava-knappova
Použitá literatura:
*KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. 5., přeprac. a dopl. Praha : Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
Lucie píše:
Pátek 01.09.2017 19:03
Dobrý den.
Myslíte si, že by nám na matrice uznali chlapecké jméno: Tai? Děkuji předem za odpověď.
Hamplová
PSK - admin píše:
Pondělí 04.09.2017 13:31
Dobrý den,
podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) je v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR.
V knize M. Knappové "Jak se bude vaše dítě jmenovat" je chlapecké jméno Tai uvedeno pouze mezi jmény vietnamského původu. V seznamu základních podob českých i cizojazyčných mužských jmen, které z jazykového hlediska splňují podmínky o matrikách v ČR, toto jméno nefiguruje.
V případě, že byste chtěli dát dítěti jméno, který není v seznamu jazykově ověřených jmen uvedeno, můžete se s žádostí o uznání tohoto jména obrátit přímo na Miloslavu Knappovou: http://www.katalogznalcu.cz/[…]/71488600-miloslava-knappova
Více viz článek: http://zena-in.cz/clanek/chcete-kordulu-nebo-jeana-clauda
Použitá literatura:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
Petra píše:
Středa 20.09.2017 08:12
Dobrý den
Chtěla bych poprosit o zjištění možnosti pojmenovat holčičku jménem Lilliann.
Na internetu jsem nalezla že jsou v ČR dvě v jihočeském kraji.
Děkuji za odpověď
Petra
PSK - admin píše:
Středa 20.09.2017 10:18
Dobrý den,
jméno Lillian je uvedeno jako jméno, které bylo rozšířeno prostřednictvím angličtiny a vykládá se buď jako odvozenina od jména Alžběta (Elizabeth), nebo jako jméno latinského původu z latinského lilium = název květiny lilie (symbol čistoty).
V knize "Jak se bude vaše dítě jmenovat" je uvedeno mezi jmény, která patří mezi jména splňující jazykové hledisko pro zápis do matriky dle zákona o matrikách, uvedena pouze podoba tohoto jména s jedním n, tedy Lillian. Jméno s koncovými dvěma nn není v knize zmíněno. V obou případech bychom Vám doporučovali ještě konzultovat zápis tohoto jména s matrikářkou.
V případě, že byste chtěli dát dítěti jméno, který není v seznamu jazykově ověřených jmen uvedeno (tedy Lilliann), můžete se s žádostí o uznání tohoto jména obrátit přímo na Miloslavu Knappovou: http://www.katalogznalcu.cz/[…]/71488600-miloslava-knappova
Dle serveru Naše jména žije v České republice 60 dětí s jménem Lillian. Dvě ženy jsou zde nositelkou jména Lillianna a jedna nositelkou jména Lillianne.
Použitá literatura:
* https://www.nasejmena.cz
Lenka píše:
Čtvrtek 28.09.2017 09:23
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je povolené u nás jméno Marlen. Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 29.09.2017 09:23
Dobrý den,
jméno Marlen je různého původu, viz níže. Tento tvar je zachycen v rejstříku základních podob českých a cizojazyčných ženských jmen v dokumentu "Jak se bude vaše dítě jmenovat" od přední české odbornice na jména Miloslavy Knappové. To tedy znamená, že z jazykového hlediska jméno splňuje podmínky zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb. (a jeho dalších novelizovaných podob) pro zápis do matriky v České republice. Pro zápis jména Marlen tedy již není třeba žádné další jazykové ověřování.
Marlena, stejně znějící podoba jména různého původu, a to německé jméno, které vzniklo patrně složením jmen Marie a Magdaléna (popř. Helena) - podobně vznikla i Mariana (z Marie, Anna), a dále zkratkového jména, které vzniklo v bývalém Sovětském svazu se spojení Mar-x a Len-in. Některří vznik jména vykládají i z tvaru Marleen(e), tj. jedné z nizozemských podob jména Magdaléna. - Dom. podoby: Marlenka, Len(k)a, (Mar(l)a, Marluška, apod. - Něm. Marlen(a), Marlene, Marla, Marleen, Marli, angl.. Marlen(e), Marley, švéd., niz., špan. Marlene, pol., rus., Marlena, franc. Marléne, sch. Marlen, Maď. Marléne. - U nás se vyskytuje zřídka. Jmeniny: 22. července (Magdaléna). Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
Jméno Marlen má 63 lidí, je na 1306. místě a věkový průměr je 26 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=68407&typ=jmeno
Lucie Němcová píše:
Čtvrtek 05.10.2017 09:56
Dobry den,chtela jsem se zeptat zda jde zapsat do RL jmeno Maruška?Na internetu jsem nasla 256 zen,kteri se tak jmenuji,ale po telefonatu na matriku mi rekli,ze to nejde... Jak to teda je? Predem moc dekuji za odpoved
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.10.2017 16:09
Dobrý den,
dle znění zákona 312/2013 ze dne 13. září 2013, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, by zdrobnělá jména opravdu neměla být povolena - článek 99. V § 62 odst. 1 zní: "Do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká."
Odbornice na jména dr. Miloslava Knappová uvádí, že "... pokud rodiče chtějí zvolit pro své dítě jméno, které matrikářce není v požadované podobě známo ... doporučí rodičům (či žadatelům o změnu matričního zápisu apod.), aby požádali o jazykové znalecké ověření." Doporučujeme Vám tedy pokusit se ještě jednou obrátit na matriku, a pokud neuspějete, zkuste kontaktovat přímo Miloslavu Knappovou, která je soudní znalkyní v tomto oboru. V její nejnovější knize "Jak se bude Vaše dítě jmenovat?", kterou lze považovat za normativní, se bohužel varianta jména Maruška nevyskytuje.
Faktem zůstává, že nositelky tohoto jména v ČR jsou narozeny v rozmezí let 1922 - 1979, tedy nevztahuje se na ně v současnosti platný zákon.
Zdroje:
https://www.epravo.cz/top/z[…]uvisejici-zakony-19744.html
Hana píše:
Úterý 19.12.2017 12:40
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda lze v ČR dát dívčí jméno Sanni? Původem je finské.
děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 19.12.2017 15:12
Dobrý den,
rejstřík základních jazykově ověřených podob českých a cizojazyčných ženských jmen uveřejněný v knize "Jak se bude vaše dítě jmenovat" uvádí pouze zápis Sanny. Tato podoba je jazykově ověřená a pro její zápis do matriky není třeba žádné další jazykové ověřování. Pokud byste chtěli použít tvar Sanni, je třeba zažádat o jazykový posudek soudní znalkyni Miloslavu Knappovou: http://www.katalogznalcu.cz/[…]/71488600-miloslava-knappova
Sanny - německá, nizozemská a švédská osamostatněná zkrácenina ze jména Susanne (Zuzana). Z hebrejského původu (z hebrejského šošanná) znamená "lilie".
Použitá literatura:
Marta píše:
Úterý 09.01.2018 07:01
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je jméno Marlen povoleno . Nebo jestli musím někde žádat. Mám dva dny do termínu :) Vůbec jsem nevěděl, že miminko nemůžu pojmenovat jak se mi líbí. Mockrát děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 09.01.2018 13:28
Dobrý den,
jak píše Miloslava Knappová ve své příručce Jak se bude vaše dítě jmenovat?, "v České republice je možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolena´ a ´nepovolena´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR " (zdroj: Knappova, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006).
Jméno Marlen uvádí zmíněná příručka jako německou a anglickou variantu jména Marlena. Jedná se tedy o jméno doložené, s jehož uznáním na matrice by neměl být problém. Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žijí v ČR 63 osoby s tímto křestním jménem.
Marie píše:
Čtvrtek 18.01.2018 22:43
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je povoleno dát v ČR chlapečkovi jméno Loki? Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 19.01.2018 14:52
Dobrý den,
chlapecké jméno Loki je uvedeno jako španělské jméno, které má ovšem původně severský původ a souvisí se severskou mytologií (https://cs.wikipedia.org/wiki/Loki ).
Dle vyjádření přední české odbornice na jména Miloslavy Knappové v knize "Jak se bude vaše dítě jmenovat" je podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR.
V již zmíněné knize je mezi jmény, která patří mezi jména splňující jazykové hledisko pro zápis do matriky dle zákona o matrikách, jméno Loki uvedeno. Pravděpodobně by tedy se zápisem tohoto jména do matriky neměl být problém. Určitě bychom Vám ovšem doporučovali konzultovat zápis tohoto jména přímo s matrikářkou.
Dle serveru Naše jména žije v České republice žije v České republice v současné době pouze jeden chlapec s tímto jménem.
Použitá literatura:
* https://www.nasejmena.cz
Hanka píše:
Sobota 27.01.2018 23:20
Dobrý večer moc se nám líbí jméno Robin pro holčičku, ale nevíme zda je povoleno dát v ČR. Víme že je varianta Robina ale to se nám nelibí.
Děkuji Vám za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 30.01.2018 08:59
Dobrý den,
Publikace KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9, která slouží jako jazyková příručka pro úřední praxi, uvádí ženskou podobu jména Robina. S ohledem na znění zákona č. 301/2000 Sb. však můžete použít i takovou variantu jména, která je úředně uznaná v cizích zemích. Tou je podle zmíněné příručky například v USA užívané ženské jméno Robyn. S touto variantou jména by tedy neměl být problém.
Pokud trváte na variantě jména Robin, podařilo se nám dohledat, že jméno se v USA využívá jak pro muže, tak pro ženy. Viz https://en.wikipedia.org/wiki/Robin_(name)
Pokud na matrice s Vaším požadavkem neuspějete, můžete se obrátit na soudního znalce/znalkyni a zajistit si znalecký posudek. Podrobné rady najdete v již zodpovězeném dotazu Ptejte se knihovny, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-pro-dite-1
Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Robin_(name)
http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/krestni-jmeno-v-cr-tim-tim
Magda píše:
Pondělí 12.03.2018 15:53
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je jméno Niels nebo Timo v seznamu povolených jmen? Předem děkuji za odpověď. Magda
PSK - admin píše:
Středa 14.03.2018 10:09
Dobrý den,
nahlédli jsem do publikace ,, Jak se bude vaše dítě jmenovat? ", kde je 17 000 jmen českých i cizojazyčných. Všechna jména v publikaci jsou jazykově ověřenými základními, oficiálními jmény zapsatelnými do matriky ČR.
Niels je cizí podobou jména Mikuláš. v České republice žije 13 osob s tímto jménem.
Jméno Timo bychom doporučovali ověřit dotazem na matrice, v ČR žije 24 osob s tímto jménem. V publikaci je jako základní podoba zapsána verze Timon (řeckého původu), Timo je portugalská verze tohoto jména.
Použité zdroje:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017.
http://www.kdejsme.cz/jmeno/Timo/hustota/
Pavla píše:
Pátek 26.10.2018 10:17
Dobrý den,
chci se zeptat, zda je v seznamu povolených jmen Dorotea. V kalendáři, který obsahuje rozšířené jmenné kalendárium jsem to nenašla, ale na internetu se běžně objevuje. Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 29.10.2018 08:45
Dobrý den, Dorotea je švédská podoba jména Dorota, osamostatnělými domáckými podobami jsou Dora, Dorka, Dorotka. Jméno řeckého původu (řec. Dórothea, byl i muž. tvar Dórotheos, obráceně Theodor), znamená "boží dar". Jinou podobou jména je T(h)eodora. - Dom. podoby: Dori, Dorka, Dorča, Dornička,...Jmeniny 26. února.
Domníváme se, že jméno může být povoleno.
Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Praha: Academia, 2017.
(Autorka dr. Miloslava Knappová je soudní znalkyně v tomto oboru.)
Feglarová píše:
Úterý 15.01.2019 21:46
Dobrý den,
zda je v seznamu povolených jmen Bart?
Moc děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 17.01.2019 14:16
Dobrý den,
v knize "Jak se bude vaše dítě jmenovat" můžete mezi jmény, která splňující jazykové hledisko pro zápis do matriky dle zákona o matrikách, nalézt i jméno Bart.
Jedná se o anglickou osamostatněnou zkráceninu jména Bartholomew, česky Bartoloměj = biblické a aramejské jméno (z bar Talmai) - vykládá se jako syn Talmajův tj. "zbrázděného", nebo též jako oráč, popřípadě "bojovný syn".
Svou volbu konzultujte ještě s matričním úřadem v místě Vašeho bydliště. Jméno by ovšem mělo podmínky pro zápis do matriky splňovat.
Použitá literatura:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. 5., přeprac. a dopl. Praha : Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
Linda Malá píše:
Pondělí 11.02.2019 14:43
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné dát dítěti jméno Viki (vím, že jde o zkrácenou podobu Viktorie, ale na internetu jsem našla, že je jich v ČR již pět). Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 12.02.2019 18:54
Dobrý den,
obecně platí, že aby bylo jméno zapsatelné do matriky, musí projít schválením u Miloslavy Knappové, která je odbornicí na tuto problematiku.
Vzniknul tak rozsáhlý seznam, podle kterého se dá spolehlivě určit, zda je možné konkrétní jméno nebo jeho podobu zapsat.
Podívali jsme se proto do nejnovějšího vydání, jméno Viki tam mezi ženskými jmény je, takže by neměl být problém.
Použité zdroje:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. s. 845.
Renata Hladikova píše:
Neděle 08.09.2019 19:31
Dobrý den chtěla bych si ke svému jménu Renata přidat jméno Remesmee nebo Nessi nebo René Esme?je možné zjistit jestli je to vůbec reálné?děkuji za odpověď Hladikova
Renata Hladikova píše:
Neděle 08.09.2019 19:32
Dobrý den chtěla bych si ke svému jménu Renata přidat jméno Remesmee nebo Nessi nebo René Esme? Nebo alespoň Esme je možné zjistit jestli je to vůbec reálné?děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Pondělí 09.09.2019 09:48
Dobrý den,
podle příručky soudní znalkyně na jména dr. Miloslavy Knappové jméno Esmé, Esme se vykládá buď jako anglická osamostatnělá zkrácenina jména Esmeralda, nebo jméno pocházející ze starofrancouzského Esmer, tj. "milá, cenná". - Francouzsky Esma.
René, z francouzštiny přejatá podoba původem latinského jména Renáta, tj. "znovuzrozená, obrozená".
Jména, která příručka uvádí, patří mezi jména povolená. Doporučujeme obrátit se na příslušnou matriku, tam by měli mít jména uvedena. Nessi nebo Remesmee příručka neuvádí.
Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2017.
Nicole píše:
Pátek 15.11.2019 09:58
Dobrý den,
je možné dát synovi jmeno Vašek? Koukala jsem, že už je několik zdomácnělích jmen povoleno.
Předem děkuji
Nicole
PSK - admin píše:
Pátek 15.11.2019 15:24
Dobrý den,
Podle zákona o matrikách "V České republice je možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě.
Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména povolená a nepovolená, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky CR."
Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno se volí ze systému existujících, doložených jmen.
Z citace uvedeného zákona vyplývá, že zapsání jména Vašek do matriky není možné, protože se jedná o domácký tvar, který dosud nebyl zařazen mezi jména, která jde bez dalšího vyřizování zapsat do matriky.
Viz: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
Petr píše:
Pondělí 10.02.2020 23:24
Jde dát jako druhé jméno Boží tedy Petr Boží S. .
PSK - admin píše:
Úterý 11.02.2020 18:56
Dobrý den,
podle pramene, ze kterého čerpáme informace o křestních jménech- M.Knappová. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha. Academia 2017 –
vycházející ze zákona o matrikách, jménu a příjmení. "je v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolena´ a ´nepovolena´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky CR."
Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno se volí ze systému existujících, doložených jmen. Nelze tedy pro dítě vytvořit jméno zcela nové. Z uvedeného vyplývá, že Vámi navrhované jméno „Boží“ do matriky zapsat nelze.
Pro ilustraci uvádíme křestní jména odvozená ze základu Boh-, (tj. "Bůh, přeneseně "dárce") a jsou to následující :
Božan, Božík, Božko, Boško. Zde se jedná o bulharská jména odvozená ze základu Boh-.
Další příbuzné jméno je Božidar, což je jméno slovanského původu a znamená "dar boží, bohem dán". Stejně jako Bohdan je významovou obdobou původem řeckého jména Teodor.
Domácké podoby jsou Boža, Božek, Božík, Darek, Darko, ap.
Další příbuzné jméno je Božislav a jedná se o novější jméno slovanského původu a znamená "sláva boží, bohu".
Jde o obdobu jména Bohuslav, příbuzným jménem je Božimír.
Domácké podoby : Božek, Boža, Božík, Slávek, Sláva, Božin, ap.
Dalším jménem je Božetěch, zde se jedná o jméno slovanského původu a znamená "útěcha boha, boží".. Domácká podoby : Boža, Božek, Božík, Těša, Těšek aj.
Jana Valdrová píše:
Úterý 10.11.2020 10:10
Dobrý den, Vaše informace o "jediné posuzovatelce" Knappové jsou zastaralé, nezakládají se na pravdě a mohou ostatní znalkyně a znalce POŠKOZOVAT. Prosím opravte nebo vymažte. Děkuji, Jana Valdrová, soudní znalkyně v oblasti jmen a příjmení.
PSK - admin píše:
Středa 11.11.2020 16:13
Dobrý den,
omlouváme se. Vycházeli jsme ve svých doporučeních z různých článků a informací o ověřování příjmení. Bereme ovšem na vědomí, že tato situace se již změnila. V nových odpovědích by se tedy již neměla tato chyba objevovat.
Kateřina Novotná píše:
Čtvrtek 02.12.2021 17:42
Dobrý den, moc prosím,mohu dát v ČR jméno Nikolas?
Mnohokrát děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 03.12.2021 11:25
Dobrý den,
Vámi uvedené jméno jsme nalezli v příručce Jak se bude vaše dítě jmenovat, kde autorka jméno Nikolas uvádí v seznamu povolených jmen, pro která by nemělo být potřeba další jazykové ověřování. Přesto Vám doporučujeme si tuto skutečnost ověřit na příslušné matrice.
Další varianty jména, která kniha uvádí jsou například: Nikola, Nicola, Nicolas, Nick, Nicolai a další. Jmeniny připadají na 20. listopad.
Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. s. 268
Viktor píše:
Středa 09.11.2022 20:02
Dobrý den,
chci se jen ujistit. "Evelin" je českým pravopisem současně "přijaté" jména a přítomné v matrice (jako jméno pro holčičku)? Děkuji,
Michaela píše:
Pondělí 06.03.2023 17:28
Dobrý den. Je možné dát v ČR jméno Robin holčičce? Případně jako druhé jméno?
děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 07.03.2023 08:57
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Jméno Robin se nachází v rejstříku základních podob českých a cizojazyčných jmen, vydaného v roce 2017, což znamená, že z jazykového hlediska splňuje podmínky zákona o matrikách, jménu a příjmení (č. 301/2000 Sb.) a neměli byste mít problém se zapsáním jména do matriky.
Podle příručky jde o anglickou podobu jména Robina – je to ženská podoba k Robin, což je osamostatnělá (původem) francouzská a pak i anglická domácká podoba germánského jména Robert, tj. „slávou ozářený, skvělé pověsti“.
Pro výběr druhého jména jinak platí stejná pravidla jako u jednoho jména – musí tedy jít o existující, pravopisně ověřenou základní podobu jména. Dvě jména mohou nechat zapsat rodiče svému dítěti, ale o připsání druhého jména do matriky může požádat i občan ČR v dospělosti.
(Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2017.)
Tereza píše:
Úterý 25.07.2023 14:18
Dobrý den. Je možné dát dítěti ukrajinské jméno Zoryana? Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 25.07.2023 15:10
Dobrý den,
v rejstříku základních podob českých a cizojazyčných jmen, vydaného v roce 2017 v knize M. Knappové, se jméno Zoryana v této podobě nenachází. U jména Zora se jako jeho ukrajinské verze uvádějí jména Zorja, Zoryna anebo Zorjana. K podobě jména, o kterou máte zájem, pravděpodobně budete potřebovat jazykové ověření, abyste ho mohli zapsat do matriky.
Odborná stanoviska k osobním jménům vypracovává za poplatek Ústav pro jazyk český AV ČR. Více informací o službě naleznete zde: https://ujc.avcr.cz/zadost-o-vystaveni-stanoviska/.
Jméno Zora je dle příručky staročeským jménem slovanského původu a znamená „jitřenka“.
Katka píše:
Úterý 05.09.2023 11:00
Dobrý den. Raději se ujišťuji, ale je možné dát v ČR dívčí jméno Mája? Případně jmeniny připadají na svátek Marie 12.9.?
Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 05.09.2023 16:11
Dobrý den,
jméno Mája se nachází v posledním vydání rejstříku základních podob českých a cizojazyčných jmen v knize M. Knappové z roku 2017. To znamená, že z jazykového hlediska splňuje podmínky zákona o matrikách, jménu a příjmení (č. 301/2000 Sb.) a neměli byste mít problém se zapsáním jména do matriky. Přesto Vám doporučujeme také konzultaci s pracovníky matriky.
Jméno Mája, Maja má dle příručky nejednoznačný původ. Může jít o spojení se jménem starořímské bohyně růstu Maja (lat. Maius, odtud i název měsíce května - máj), spojuje se také se staroindickým Maya, známým z indické mytologie. Není vyloučen ani slovanský původ (ruské jméno Maja). Svátek slaví 12. září.
Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2017, s. 485-486.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu