Jméno úředníka MV ČSR Dr. Malkovského
Text dotazu
Dobrý den,
v roce 1920 působil na Ministerstvu vnitra ČSR vyšší úředník Dr. Malkovský. Můžete zjistit jeho jméno a příp. datum jeho narození a úmrtí?
Děkuji za info
Odpověď
Dobrý den,
jmenoval se dr. Karel Malkovský, narodil se v roce 1866 v Praze, v roce 1910, minimálně do roku 1913 byl vrchním okresním komisařem, dále přednostou oddělení pro pojišťovny na ministerstvu vnitra. Kariéru završil v pozici sekčního šéfa ministerstva vnitra. Zemřel  13. 2. 1931, číslo hrobu patrně 366, viz http://212.47.2.130:8080/mpo_sphw/sphm.do
Odkazy:
http://digi.nacr.cz/prihlasky2/?session=0663125663fe76e115c33d92ccc9897f99a101341690bb64c3a4e0a3a703aefd&action=image&record=20
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17842323
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/4502804
Pokud chcete znát přesné datum jeho narození, musíte si projít jednotlivé pražské matriky, viz http://www.ahmp.cz/index.html?mid=75
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.08.2020 08:00
Jan Pešula píše:
Úterý 18.08.2020 09:19
Děkuji Národní knihovně za zjištění informací! Stručný doplněk:
1. Zmíněný Karel Malkovský se narodil 12.12.1866 v domě čp. 1338 na Novém Městě pražském (dnes Krakovská 1338/10, 11000 Praha 1)
Zdroje:
- Archiv hl. m. Prahy, Soupis pražských obyvatel, list 92 • 1866 • Malkovský, Karel, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]2215111B5A&scan=1#scan1
- AHMP, Matrika narozených u sv. Štěpána, sign. ŠT N28, s. 305, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]62D5EF&scan=335#scan335
2. Podle matriky narozených vystoupil r. 1921 z katolické církve a byl bez vyznání (zřejmě podle tehdy módního hesla "Pryč od Říma!"). To nás navádí na matriku zemřelých vedenou pražským magistrátem - sign. MAG Z8, s. 145, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]FB2793&scan=145#scan145 . Zemřel v Praze V (Josefově) čp. 40, tj. na dnešní adrese U starého hřbitova 40/8, 11000 Praha 1.
3. V novinách mu vyšlo parte, ale to žádné nové informace nepodává (např. Národní politika, 15.02.1931, roč. 49, č. 46, s. 13, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17842323
4. Ze soupisu obyvatel (viz bod 1) vyplývá, že byl otcem botanika a překladatele detektivek Karla (Maria) Malkovského (1898-1932). Více o něm viz např. http://aut.nkp.cz/jk01073289 nebo http://www.badatelna.cz/[…]/?zaznamId=764732&reproId=619809 . Měl ještě syna Jiřího (1900-??), který minimálně v mládí pracoval jako bankovní úředník.
5. Vzdalujeme se od původního dotazu, ale možná by Vás ještě zajímaly doklady o jeho studiu na právnické fakultě - https://is.cuni.cz/[…]/1295481080871307 . Trochu pochybuji, že byl JUDr - školu absolvoval, ale v matrice doktorů zapsaný není. Takových případů - právníci bez titulu - bylo tehdy víc. V téže databázi je i záznam o promoci jeho syna na FF UK ( https://is.cuni.cz/[…]/1595788417009801 - ten se už doktorem stal).
Víc už se toho v řádu minut zjistit nedá. Ještě jednou děkuji pracovníkům NK ČR za nalezení odpovědi, na kterou se dalo dobře navázat.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu