jméno skladatele a název budovatelské písně z období 1955-1959
Text dotazu
\"Modré a bílé průvody mužů a žen, červené šátečky pionýrů, mladý je ten, kdo bojuje za šťastný život s armádou míru, mladý je básník, jenž zpívá pro mladé, mladá je píseň holubička čistá, všichni jsme mladí měšťácký Západe, mladý je každý komunista..\"
Můžete,prosím,sdělit název písně a jméno skladatele?
Odpověď
Dobrý den,
píseň, kterou máte na mysli, se jmenuje Všichni jsme mladí, autorem textu je Vítězslav Nezval a hudbu složil Ludvík Podéšť. Píseň vznikla ve spolupráci autora s brněnskou Radostí, souborem JAMU. Zpěvnost a vřelost, optimismus a nový výraz jsou charakteristické rysy této písně, jež se stala velmi rozšířenou a oblíbenou v souborech lidové tvořivosti.
Informace jsme získali z publikace:
Český revoluční zpěvník: vybrané revoluční, lidové, dělnické a budovatelské písně od dob nejstarších až po dobu současnou. Sestavili Vladimír Karbusický a Jaroslav Vanický. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1953.
Text písně je pouze výňatek z básně od Vítězslava Nezvala s názvem STM 1950.
Celý text básně naleznete např. ve sborníku Dál nad námi plá rudá vlajka čistá. Praha: Naše vojsko, 1952 nebo na internetu v elektronické encyklopedii Wikipedia, http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADt%C4%9Bzslav_Nezval .
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu