jméno Sirgan
Text dotazu
Dobrý den, v jedné knize jsem natrefila na staronorské ženské jméno Sirgan; zaujalo mne, bohužel jsem nikde na Internetu nedohledala nic o něm, ani původ - výsledky se týkaly pouze jména Sirgan jako stále užívaného příjmení. Podařilo by se najít o něm něco aspoň v literatuře? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani my jsme nebyli při pátrání po vysvětlení a původu staronorského jména Sirgan úspěšnější. V Národní knihovně ČR máme k danému tématu pouze velmi omezené množství zdrojů. Jméno Sirgan není v těchto zdrojích uvedeno.
Jediným alespoň částečně podobným jménem, které je v souvislosti s norským a severským prostředím uváděno, je ženské jméno Sigrún. - viz níže:
"Sigrún (severogerm.) - dcera krále Högniho. Valkýra, kterou si vzal za manželku hrdina Helgi, syn krále Sigmunda a Borghildy, poté, co zabil v bitvě u Frekasteinu (Vlčí skály) krále Hödbrodda. Sigrún měla svou družinu "štítonosných panen", které lze přirovnat k amazonkám a valkýrám zároveň a které Helgimu v bitvě s králem Hödbroddem zdatně pomáhaly."
(Encyklopedie mytologie germánských a severských národů)
SIGRÚN
GENDER: Feminine
USAGE: Ancient Scandinavian, Norse Mythology, Icelandic Meaning & History Derived from the Old Norse elements sigr "victory" and rún "secret". This was the name of a Valkyrie in Norse legend.
(http://www.behindthename.com/names/origin/old-norse )
Sigrún is the name of a Valkyrie, the reborn Svafa. She is the daughter of Hǫgni and in love with the hero Helgi Hundingsbana. After her death she will be reborn as Kára [4] [5] (http://www.nordicnames.de/wiki/Category:Old_Norse_Names )
Jméno Sirgan je ve zdrojích zmiňováno ve většině případů pouze ve spojitosti s perským městem Kerman (Kirman).
Použité zdroje:
* VLČKOVÁ, Jitka. Encyklopedie mytologie germánských a severských národů. 1. vyd. Praha: Libri, 1999. 255 s. ISBN 80-85983-91-5.
* ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. 2., Severská osobní jména (dánština, faerština, finština, islandština, norština, švédština). Hradec Králové: Gaudeamus, 2000. 180 s. ISBN 80-7041-963-6.
Prostřednictvím služby Ptejte se knihovny se můžete zkusit obrátit ještě na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Do služby je zapojeno několik knihoven Filozofické fakulty UK, které by mohly disponovat obsáhlejšími zdroji k tématu : http://www.ff.cuni.cz/2014/02/ptejte-se-knihovny/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.10.2014 11:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu