Jméno není v kalendáři, jak jej tam přidat?
Text dotazu
Dobrý den, kdo rozhoduje o tom, jaká jména budou uveřejněná v kalendáři? Jsou to jednotliví nakladatelé nebo nějaká instituce, např. pro jazyk český? Mám dceru Leontýnu, svátek slaví 13.ledna ale skoro v žádném kalendáři není uvedena. Podle statistiky obliba tohoto jména roste, kam tedy napsat žádost o přidání tohoto jména do kalendáře? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
kalendáře mohou vydávat různé obchodní organizace splňující zákonem stanovené podmínky, aniž by jména uváděná v kalendáriu podléhala nějakému obecně závaznému schvalování.
Podobné dotazy, jako je ten Váš, měli i někteří další tazatelé, viz archiv Ptejte se knihovny - https://www.ptejteseknihovny.cz/archiv
Např.:
"zajímalo by mě, odkdy a pokud možno i z jakého důvodu nejsou v kalendáři jména jako je například Michael..."
"chci se zeptat, jak je možné dosáhnout změny jména v kalendáři. Den památky zesnulých by měl patřit jen památce zesnulých a přijde mi opravdu nemístné přiřazovat k němu nějaké jméno..."
Jmeniny nebo také svátek je zvyk, který vychází z katolické praxe uctívání svatých.
Každý svatý (blahoslavený, ctihodný) je připomínán v jeden den v roce, v naprosté většině případů se jedná o den jeho smrti.
V průběhu let však vznikaly vedle kalendářů církevních i kalendáře civilní a byly mezi nimi rozdíly.
Na vydávání kalendářů se vztahuje zákon č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, ve znění zákona č. 320/2002 Sb. (M. Knappová - Jak se bude vaše dítě jmenovat, ACADEMIA/Praha 1996).
Kalendář, tvořící obsahově jeden celek, je svého druhu rozmnoženina určená k veřejnému šíření "individuálně neurčenému okruhu osob". Zákon nestanoví jeho obsah, nepodléhá též žádnému posuzování, schvalování apod. Vydavatel kalendáře je ovšem povinen podle zákona č. 245/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, respektovat pouze státní svátky, ostatní svátky, významné dny a dny pracovního klidu. Pohyblivý církevní svátek, tj. Velikonoce, je určen pražskou hvězdárnou.
PhDr. M. Knappová, nejznámější a nejpovolanější osoba, soudní znalkyně v oblasti jmen a povolování jmen, ve své publikaci uvádí, že většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který event.. doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, např. dle kalendářů starších, církevních apod. Nejde ovšem o žádnou obecně závaznou úpravu, ale pouze o realizaci záměru toho konkrétního vydavatele...
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/neuvedena-jmena-v-kalendari
Ale ani příručky o jménech nejsou zcela jednotné - např. Tobias má svátek 12. září, podle nového kalendáře má Tobiáš svátek 2. listopadu.
Domníváme se, že byste měla zkusit nějakým způsobem oslovit výrobce kalendářů, aby jméno Leontýna do svých kalendářů zařazovali pravidelně.
Protože jediný způsob, jak dostat chybějící jména do kalendáře, je obrátit se na vydavatele kalendářů. Ti de facto rozhodují o tom, kdo v kalendáři bude a kdo ne. Není ale nikde určeno, která jména v kalendáři mají být nebo dokonce být musí.
Použité zdroje
BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. Praha: Šulc a spol., 1992.: 2. listopadu Památka zesnulých; Tobiáš.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003.: Tobiáš má svátek 12. září.
RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri, 2003.: Tobiáš 13. září - jména starého českého kalendáře nejčastěji užívaná v 19. a na počátku 20. století (data u jmen uvedená jsou již mnohdy neplatná); 13. června - svátek mají Antonín a Tobiáš.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 14000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010.
http://ona.idnes.cz/[…]/deti.aspx?c=A090721_145349_ona_deti_jup
http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/zmena-jmena-v-kalendari
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.01.2016 08:00
Ivana píše:
Středa 13.07.2022 12:09
Dobrý den chci se zeptat jak mohu přidat jméno do kalendáře popřípadě na koho se mohu obrátit moc děkuji mám dvojčátka jménem Jennifer a Roy a slaví svátek se mnou na Ivanu 4.4. a chtěla bych je tam připsat děkuju za jakoukoliv informaci.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.07.2022 09:31
Dobrý den,
jak jsme uvedli v odpovědích na předchozí dotazy, které se týkaly podobné problematiky, jména v kalendářích nepodléhají jednotné normě, podle níž by byla do kalendářů zařazována.
Vydávání kalendářů by souviselo se zákonem o neperiodických publikacích č. 106/1991 (zrušen 1996, nahrazen zákonem č. 37/1995 Sb.), ovšem tento zákon neuvádí žádnou podmínku pro podobu obsahu kalendáře, jména tudíž nepodléhají žádnému posuzování, odbornému schvalování apod. Jediný prvek kalendářů, který by měli vydavatelé kalendářů splnit, je zahrnutí státních svátků, ostatních svátků, významných dnů a dnů pracovního klidu – tyto dny určuje zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu.
Konkrétní podobu kalendářů si zpravidla stanovuje vydavatel, přičemž většinou vychází ze starších civilních či církevních kalendářů. Dle specialistky z oboru onomastiky Miloslavy Knappové nyní většina vydavatelů "používá civilní, občanský kalendář z počátku devadesátých let, který event. doplňuje na některém datu dalším jménem, např. podle některých kalendářů starších, církevních apod." (KNAPPOVÁ, s. 105) Možnost zařazení určitého jména do kalendáře tak patrně ze všeho nejvíce záleží na domluvě s vydavatelem daného kalendáře.
Určení jednoho jména vždy pro jeden den je už pouze v evropském měřítku (o to více celosvětově) poměrně komplikované, jelikož každý stát má jména rozvržena odlišně (i vzhledem k odlišným svátkům státním a významný dnům). Někdy se tyto dny překrývají, u Vámi uvedených jmen jsme nalezli několik možností: jméno Jennifer je v anglofonním světě slaveno 17. prosince nebo 3. ledna, Roy 17. února, 4. května či 7. září.
Literatura a zdroje:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017, 917 s.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1991-106
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-37
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-245
https://www.mynameday.com/index.html
https://www.behindthename.com/
https://themeaningofthename.com/
O jmeninách v jednotlivých státech: https://en.wikipedia.org/wiki/Name_day
https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/neuvedena-jmena-v-kalendari
Eva Abu-Ghanem píše:
Středa 28.12.2022 20:12
Dobry den, prosim Vas, ktere nakladatelstvi doporucujete obepsat s zadosti o pridani jmen? Dakujem Vam (mam dcerky Ruba a Sarah)
PSK - admin píše:
Čtvrtek 29.12.2022 13:16
Dobrý den,
nakladatelství, která vydávají kalendáře, je v ČR opravdu mnoho. Alespoň některé z nich můžete najít v Adresáři nakladatelů v ČR (NAK), který je součástí online databází Národní knihovny ČR. Adresář můžete filtrovat například skrze vyhledávání: v okně „Vyberte údaj pro vyhledávání“ zvolíte položku „Zaměření“ a použijete heslo „Calend“. Vyhledávač by Vám poté měl z databáze zobrazit seznam nakladatelství, která vydávají kalendáře.
Adresář najdete na www.nkp.cz v záložce Katalogy a databáze.
Květomila píše:
Neděle 12.02.2023 09:18
Dobrý den, chci se zeptat , proč jméno Květomila
není v kalendáři .. Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 14.02.2023 17:31
Dobrý den,
dotazy na jména v kalendáři jsme již zpracovávali, viz Archiv Ptejte se knihovny.
https://www.ptejteseknihovn[…]re-jmeno-v-kalendari-svatek (dotaz, na který reagujete)
https://www.ptejteseknihovn[…]alendari-jak-jej-tam-pridat
V příručce Jak se bude vaše dítě jmenovat čteme: …kalendáře mohou vydávat různé obchodní organizace splňující zákonem stanovené podmínky, aniž by jména uváděná v kalendáriu podléhala nějakému obecně závaznému schvalování.
Jmeniny nebo také svátek je zvyk, který vychází z katolické praxe uctívání svatých… V průběhu let však vznikaly vedle kalendářů církevních i kalendáře civilní a byly mezi nimi rozdíly.
Na vydávání kalendářů se vztahuje zákon č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, ve znění zákona č. 320/2002 Sb. (M. Knappová - Jak se bude vaše dítě jmenovat, Praha: Academia, 1996)… PhDr. M. Knappová, nejznámější a nejpovolanější osoba, soudní znalkyně v oblasti jmen a povolování jmen, ve své publikaci uvádí, že většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který event. doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, např. dle kalendářů starších, církevních apod. Nejde ovšem o žádnou obecně závaznou úpravu, ale pouze o realizaci záměru toho konkrétního vydavatele...
... Jediný způsob, jak dostat jména do kalendáře, je obrátit se na vydavatele kalendářů. Ti de facto rozhodují o tom, kdo v kalendáři bude a kdo ne. Není ale nikde určeno, jaká jména v kalendáři mají být nebo dokonce být musí.
Podle příručky KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2017. u starší generace bylo oblíbené jméno Květoslava, jméno Květomila se vyskytuje zřídka, jmeniny slaví 8.12.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu