jméno kasáren
Text dotazu
Dobrý den, jak se jmenovala kasárna v H.K. ,kde je teď soud ( vedle zimní haly) ???
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jednalo se původně o jezdecká kasárna a nesla i tento název. Byla postavená v letech 1786 a 1787, když byla jízda z Hradce přeložena, obsadilo budovu dělostřelectvo. Více informací se dočtete na stránkách magistrátu http://www.hradeckralove.org/urad/jezdecka-kasarna
Naproti nim se pak nacházejí kasárny pro pěchotu známé jako Vodičkova kasárna (ta byla postavena v místech zasypaného ramene Orlice, byla na pilotech, a proto nesla název Wasserkaserne, správně by měl znít překlad kasárna vodní, ale vžil se lidový název Vodičkova kasárna).
Použité zdroje
Malina, Jiří. Pevnostní budova známá jako jezdecké kasárny : ukrytá a znovu objevená tajemství královéhradecké historie. (94). In Hradecký deník .Roč. 16, č. 284 (06.12.2007), s. 4, 1 obr.
Malina, Jiří. Kasárny pro pěchotu známé jako Vodičkova kasárna : ukrytá a znovu objevená tajemství královéhradecké historie. (97). In Hradecký deník , č. 26 (31.01.2008), s. 7, 1 obr.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
24.06.2015 10:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu