jméno Dagmar Ondrová
Text dotazu
Dobrý den,jaký je význam jména a příjmení Dagmar Ondrová.
Odpověď
Dobrý den,
Dagmar je severské jméno, patrně zvuková obdoba slovanské Drahomíry (polabské
Dragomiry). Vykládá se (se vztažením ke staroskandinávskému dagr+mar) jako „slavný
den“ popř. „denice“. Samotné Dag je keltského původu, vykládá se jako „den“, či „lesk“ a „nádhera“.
Příjmení Ondrová patrně pochází z řeckého Andreas = mužný, statný, odvážný, existuje mnoho podob: například Onderka, Ondračka, Ondráš, Ondrýsek, Ondruška.
Děkujeme za Váš dotaz
zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava, 2010. Naše příjmení. ISBN 978-80-86781-03-8
KNAPPOVÁ, Miloslava, 2010. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 20978-80-200-1888-5
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
03.12.2014 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu