Jméno Aňa
Text dotazu
Dobrý den, je možné v ČR zapsat holčičce do RL jméno ve tvaru "Aňa"?
Odpověď
Dobrý den,
jméno Aňa je domácí podobou jména Anna. Samostatně není toto jméno v níže zmíněné publikaci uvedeno.
Dle vyjádření přední české odbornice na jména Miloslavy Knappové  v knize "Jak se bude vaše dítě jmenovat" je podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR. Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Jméno Aňa patří mezi sporná jména, neboť se jedná o domáckou podobu jiného jména. V České republice jsou ovšem již tři holčičky, které toto jméno mají ve svém rodném listě zapsané (viz www.nasejmena.cz ).
Svou volbu konzultujte s matričním úřadem v místě Vašeho bydliště, popřípadě přímo s již zmíněnou Miloslavou Knappovou: http://www.katalogznalcu.cz/znalec/71488600-miloslava-knappova
Použité zdroje
*KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. 5., přeprac. a dopl. Praha : Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.03.2016 17:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu