Jméno Alex
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda jde v ČR dát dívčí jméno Alex?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Alex je zkrácená podoba jména Alexie, či Alexia a pojmenovat jedince tímto jménem v ČR přípustné je. Miloslava Knappová ve své knize Jak se bude Vaše dítě jmenovat?, uvádí:
„Z platných obecných předpisů vyplývá, že v České republice je možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistují jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR."
Pod heslem ALEXIE, ALEXIA se v knize píše: „osamostatněnou zkráceninou je ALEX, resp. ALEXA, j. řeckého původu, žen. podoba k Alexej, Alex, tj. „záštita, pomoc“. – Dom. Podoby: Ala, Lexa, Alexka, Lexička aj.“ … „jmeniny: 3. května (Alexej).“ Autorka knihy Miloslava Knappová je soudní znalkyně a jména uvedená v knize jsou matrikáři a matrikářkami automaticky považovaná za přijatelná – jsou ověřená.
Dle ověřitelných statistik nositelek jména Alex v ČR 2722 a nejhustější je výskyt tohoto jména v okrese Ostrava. (http://www.kdejsme.cz/jmeno/Alex/hustota/)
Nutno zmínit, že jméno Alex lze považovat i za odvozené od jména Alexandra (ochránkyně mužů), nicméně Knappová uvádí Alex jako zkráceninu právě jména Alexie. Alexandra slaví svátek 21. dubna.
Použité zdroje
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. 5., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
* BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. 1. vyd. Praha: Šulc a spol., 1992. ISBN 80-901204-3-1.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 3. vyd.
http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=5&d=3
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.02.2016 17:52
Lenka píše:
Pondělí 18.04.2016 18:59
Dobrý den,
je v ČR možné dát jméno Bret nebo Bred?
PSK - admin píše:
Úterý 19.04.2016 13:19
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Pavel Svorad píše:
Sobota 26.11.2016 18:16
Muzu dat jmeno Nykol s Y ? Pro holcicku dekuji
PSK - admin píše:
Úterý 29.11.2016 11:20
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSk.
Rebah nebo Rebeh píše:
Pondělí 05.12.2016 13:20
Je to tuniske jmeno
PSK - admin píše:
Čtvrtek 08.12.2016 18:07
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
andrea píše:
Sobota 07.01.2017 14:59
Dobrý den, je možné v ČR pojmenovat díťe jménem "Emet" ? Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 10.01.2017 16:45
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Olga,Cihalova píše:
Sobota 13.05.2017 07:27
Mohu prosim informaci na ktere straně v knize p. Knappove se o jmenu Alex pro divku pise. Dekuji
PSK - admin píše:
Pondělí 15.05.2017 13:45
Dobrý den,
záleží na tom, s jakým vydáním pracujete. V našem vydání informaci o Alex najdete na straně 325.
" Alexie, Alexia - osamostatnělou zkráceninou je Alex, respektive Alexa, j. řeckého původu, ženská obdoba k Alexej, Alex, tj. "záštita, pomoc". - Domácké podoby Ala, Lexa, Alexka, Lexička aj. - Slov., hol., švéd., dán. Alexia, maď. Alexia, Alesszia, rus. Aleksina, ukr. Olesja, hol., maď. Alexa, angl. Alex(i)a, Alexis, Alex, něm. Alexie, Alex(i)a, , franc. Alexia, Alexi(n)e, Alix, Alis, pol. Aleksa, sch. Aleksija, ital. Ales(s)ia. - Alexa se u nás vyskytuje zřídka, Alexia ojediněle, Alex a Alexie neobvyklé. - Jmeniny: 3. Května (Alexej)."
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/[…]/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1.
Jméno Alex má 3397 lidí, je na 257. místě a věkový průměr je 9 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=3406&typ=jmeno
Saya píše:
Čtvrtek 31.05.2018 19:14
Je možné získat jméno Saya? Na matrice mi potvrdili ženské jméno Sayan.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 04.06.2018 14:24
Dobrý den,
jméno Saya je japonského původu – odkazuje na závěsník/pochvu na meč. Vyjadřuje také mír, protože meč zůstává v pochvě a není tak použit k násilným činům.
https://www.behindthename.com/name/saya/submitted
Jméno se především v Asii ale také v USA běžně používá. Měli by Vám ho tedy uznat.
Natálie píše:
Pátek 25.01.2019 09:03
Dobrý den,
je možné pojmenovat holčičku Robin?
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 25.01.2019 09:46
Dobrý den,
v knize "Jak se bude vaše dítě jmenovat" je ke jménu Robin uvedeno následující:
Robina - ženská podoba k Robin, což je osamostatnělá (původem) francouzská a pak i anglická domácká podoba germánského jména Robert, tj. "slávou ozářený, skvělé pověsti". Užívá se též jako domácká podoba jm. Roberta. Podoby v zahraničí: Něm, hol. Robina; angl. Robin(a), (USA) Robyn; francz. Robine. Jmeniny 30. ledna (Robin).
Ve výše uvedené knize jsou také teoretické informace k osobním jménům, nejdůležitější budou patrně tyto - "Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno pro nově narozené dítě se volí ze systému existujících, doložených jmen. Pokud se tedy např. cizí jméno, zkrácenina či domácká podoba ve výchozím jazyce hodnotí jako základní podoba, je možné ho užít i u nás. Do matriky je tak možné zapsat např. ověřenou základní podobu cizího jména, které ještě nemá v češtině obdobu. "
Dle výše uvedeno byste tak měli mít možnost pojmenovat holčičku Robin. Pro jistotu je však dobré se ještě obrátit na matriku ve vašem městě, zde by Vám to měli jednoznačně potvrdit či vyvrátit.
Použitá literatura:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
Michaela píše:
Pondělí 06.03.2023 17:31
Dobrý den,
lze pojmenovat holčičku Michelle?
děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 07.03.2023 09:01
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Jméno Michelle se nachází v rejstříku základních podob českých a cizojazyčných jmen, vydaného v roce 2017, což znamená, že z jazykového hlediska splňuje podmínky zákona o matrikách, jménu a příjmení (č. 301/2000 Sb.) a neměli byste mít problém se zapsáním jména do matriky.
Podle příručky jde o norskou podobu jména Michaela, Michala – hebrejského původu, ženská podoba k Micha(e)l, tj. „kdo (je) jako bůh, podobný bohu“.
(Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2017.)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu