Jmenný seznam legionářů z 1. světové války
Text dotazu
Kde najdu úplný přehled všech italských legionářů?
Odpověď
(zpracovala Knihovna Vojenského historického ústavu)
Dobrý den,
na webových stránkách Vojenského ústředního archivu - Vojenského historického archivu, sídlícího v Praze na Invalidovně http://www.vuapraha.cz/ naleznete v sekci Databáze legionářů a padlých ve 2.světové válce jednotlivé čs. legionáře. VHA zpracovával tyto údaje v letech 1997 až 2004 dle podkladů Čs. obce legionářské. Vyhledávání zde probíhá podle příjmení a/nebo data narození. Pokud požadujete kompletní soupis legionářů, obraťte se prosím spíše na pracovníky VHA, tel. 973 206 100, 973 206 118, 973 206 101, kde by Vám měli poskytnout podrobnější informace.
Čs. obec legionářská vydává publikace o legionářích, pocházejících z jednotlivých okresů, některé z nich má ve fondu Knihovna Vojenského historického ústavu Praha, www.vhu.cz Případně se obraťte přímo na Československou obec legionářskou, https://www.csol.cz/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.12.2007 12:20
Oldřich Bohdanecký píše:
Neděle 29.03.2015 20:25
Nenašel jsem v seznamu pochovaných zemřelých legionářů jméno, mého dědy Bohdaneckého Vincence(o.č.86890) střelec 6 roty 5 pluku
.Narozen 12.11.1882Stěžírky.Příslušen tamtéž.V civilním životě kovář.Včs vojsku od 10.9.1917.Zemřel 6.3.21919 ve nemocnici amerického črveného kříže na Ruském ostrově ve Vladivostoku na rakovinu.Pohřben ve společném hrobě ve Vladivostoku./foto se jménem na pomníčku/
PSK - admin píše:
Pátek 03.04.2015 15:16
Dobrý den,
Váš dotaz jsme zodpověděli. Bohužel jste však neuvedl kontaktní email, proto jsme Vám odpověď nemohli zaslat. Můžete si ji však přečíst na této adrese: http://www.ptejteseknihovny[…]ovanych-zemrelych-legionaru v archivu Ptejte se knihovny.
Šárka Špílová píše:
Čtvrtek 07.05.2015 17:56
Dobrý den, doslechla jsem se, že můj děda byl legionářem. Jediné, co vím je jeho jméno Jan Gazda, nar. 2.5.1895 v Kopřivnici. Mohla bych dostat o něm nějakou informaci? Děkuji. Špílová
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.05.2015 18:44
Dobrý den,
Databázi legionářů nabízí na svých stránkách Vojenský ústřední archiv. Záznam o Vašem dědovi můžete nalézt konkrétně zde: http://www.vuapraha.cz/soldier/5076825
Aneta Doležalová píše:
Středa 07.10.2015 10:39
Dobrý den,
v seznamu pochovaných zemřelých legionářů jsem nenašla jméno mého prapradědy Jana Srny, vojína dělostřeleckého pluku č. 10. Vím, že se narodil 30.11.1890 ve Valteřicích, v civilním životě byl přádník. Zemřel 25.8.1918 na malárii v polní nemocnici č. 1608 v Cividale v Itálii, pohřben byl 27.8.1918 na hřbitově v Cividale.
PSK - admin píše:
Pátek 09.10.2015 11:04
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/legionari.
naďa Vopatová píše:
Úterý 13.10.2015 13:07
také pátrám po svém dědečkovi Karlu Švandovi nar.17.11.1895 Pšovka,okr.Mělník, oženil se: 12.7.1920 a zemřelém 3.5.1946 Rakovník-nemocnice.Byl legionář dostal 4.vyznamenání:Francouzský a československý válečný kříž,Československá revoluční medaile,medaile vítězství.na Francouzské uniformě má u krku číslo 22 to je asi číslo pluku?Ráda bych se dozvěděla co nejvíce informací o jeho válečné minulosti.Prosím zda je to možné.Píši o mém dědečkovi pro rodinu paměti.Předem děkuji a budu se těšit na odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 16.10.2015 13:22
Dobrý den,
podrobnější informace o legionáři Karlu Švandovi nabízí Databáze legionářů Vojenského ústředního archivu: http://www.vuapraha.cz/soldier/5927641 . Zde se můžete dočíst, že číslo 22 je číslo útvaru, u kterého v legiích sloužil.
Váš dědeček bude pravděpodobně zmíněn též v publikaci:
* Českoslovenští legionáři - rodáci a občané okresu Mělník: 1914-1920. Mělník: Státní okresní archiv Mělník, 2001. [31] l. ISBN 80-238-9008-5.
(v Národní knihovně ČR je tato publikace dostupná v jednom exempláři Národního konzervačního fondu: http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]01139263&local_base=NKC )
Hana Kubrtová píše:
Pátek 06.11.2015 17:47
Dobrý den.
Můj dědeček Štěpán Kábr nar.26.12.1891 v Holohlavech čp.73, byl v 1.sv.válce italským legionářem. Byl také v ruském zajetí. Po válce se vrátil domů a zemřel 23.8.1979. Je možné zjistit více o jeho válečné minulosti. Děkuji předem za Vaši odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 09.11.2015 16:30
Dobrý den,
Váš dědeček bohužel není zmíněn v Databázi legionářů Vojenského ústředního archivu: http://www.vuapraha.cz/fallensoldierdatabase . Níže uvedené publikace jméno Štěpána Kábra taktéž nezmiňují.
*POSPÍŠILOVÁ, Jaroslava. Českoslovenští legionáři z okresu Hradec Králové 1914-1920. V Hradci Králové: Muzeum východních Čech, 2000. 134 s. ISBN 80-85031-31-0.
* BENÝŠKOVÁ, Jarmila, ed. a ŠAUROVÁ, Jana, ed. Legionáři a Československá obec legionářská na Královéhradecku: bibliografie. Hradec Králové: Okresní knihovna, 2001. 154 s. ISBN 80-85059-28-2.
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Vojenský ústřední archiv: http://www.vuapraha.cz/Pages/AdresyAKontakty.aspx , který dochované vojenské materiály archivuje. Více informací k pohybu českých vojáků na italské frontě a v ruském zajetí by Vám mohli poskytnout i kolegové z Knihovny Vojenského historického ústavu: http://www.vhu.cz/, popřípadě se můžete obrátit též na Československou obec legionářskou: http://www.csol.cz/
alena francova píše:
Pondělí 09.11.2015 14:27
Pátrám po své pratetě Patíkové Terezii,nar.29.9.1909 obec DIVINA, okr.Žilina. Sloužila v Legii USP č.1792547 8.2.1920.Nemůžu ji nikde najít. Pomůžete mi Prosím.
PSK - admin píše:
Středa 11.11.2015 16:50
Dobrý den,
k Terezii Patíkové bohužel neuvádějí zdroje českých knihoven žádné bližší informace.
V tomto případě Vám doporučujeme obrátit se na Vojenský historický ústav v Bratislavě: http://www.vhu.sk/index.php?ID=568 , popřípadě na Vojenský ústřední archiv v Praze: http://www.vuapraha.cz/
Jiří Vařečka píše:
Pátek 04.12.2015 17:10
Dobrý den. Můžete mi, prosím, zjistit nějaké podrobnosti a detaily o mém pradědovi - František Vařečka, tehdy zřejmě obec Roudné (Roudná) u Blaníku.
V rodině se tradovalo, že prošel Rusko a vracel se domů lodí z Japonska, máme doma několik lastur, údajně z této jeho cesty.
Předem vám děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 07.12.2015 16:48
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem.
Dagmar Fialová píše:
Sobota 09.01.2016 19:03
Dobrý den,
v seznamu legionářů jsem nenašla svého předka jménem Josef Fiala, narozen 20. 1. 1894 Heroltice. Dozvěděla jsem se, že byl v Rusku a po válce se vrátil domů.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 13.01.2016 09:54
Dobrý den,
Váš předek Josef Fiala v Databázi legionářů Vojenského ústředního archivu v Praze (http://www.vuapraha.cz/soldier/6711596) skutečně uveden není.
Pokud jste přesvědčeni, že působil v legiích, zkuste se obrátit ještě přímo na Vojenský ústřední archiv či na Československou obec legionářskou: http://www.csol.cz/. Ne všichni, kteří válčili v Rusku, ovšem do legií vstoupili.
Více se o dění v Rusko i na jiných frontách ke konci války můžete dočíst například v knize:
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 3. díl, Do hořkého konce. Vyd. 1. Praha: Libri, 2007. 299 s. ISBN 80-7277-320-8.
Radim Košátko píše:
Úterý 02.02.2016 08:03
Dobrý den, nevím jak se obrátit s dotazem - na koho, a jak postupovat. Dle vyprávění mé babičky především, knížek a encyklopedií jsem došel k závěru, že můj pradědeček Josef Košátko - z Kněžice, Chroustov působil v době I. světové války zejména na jejím konci na Východní frontě u Čs. legií. Babička dříve mému otci, strejdům nic v dobách komunismu neříkala - měla strach a přísný zákaz mého dědy. Po revoluci však i táta nějaké střípky vyslovené mým pradědou odtajnil. Jeho působení u Omsku, cesta do Vladivostoku, práce u farmáře jako mužik - snad aby se dostal zpět do vlasti. Pradědeček Josef Košátko se domů do Československa dostal až v roce 1923 - 1924. Prababička jej tehdy už dávno oplakala, ale návrat se přeci konal. Chtěl bych znát více, ale ani nevím co bych měl pro to udělat.
PSK - admin píše:
Úterý 02.02.2016 18:20
Dobrý den, odpověď na dotaz jsme Vám zaslali e-mailem.
Karel Kalvoda píše:
Čtvrtek 21.04.2016 14:30
Můj děda Karel Kalvoda nar. 17.2.1894 bojoval s 8.československým střeleckým plukem slezským v legii na ruské frontě a vrátil se z Vladivostoku lodí M.S.Dollar přes Kanadu včervenci 1920. Dalo by se zjistit více informací?
PSK - admin píše:
Středa 27.04.2016 11:40
Dobrý den,
Bohužel se nám Vašeho předka v databázích Vojenského historického archivu nepodařilo dohledat. Na e-mail jsme Vám poslali podrobnější informace a odkazy, které by Vám mohly pomoci v dalším pátrání. Služba PSK
Marta Urbanová píše:
Neděle 26.06.2016 16:26
Prosím o informaci legionářů:
Antonín Kolář, nar. 13.1.1886 Heřmaň č.2 - legionář I. ženijního pluku. návrat přes Vladivostok, posléze bytem Maleč 68
dále
Josef Musílek, nar.6.4.1894. vracel se přes Kanadu
máme prosbu o jména legionářů z farnosti Heřmaň, abychom jim dali na hřbitov pamětní desku.
PSK - admin píše:
Středa 29.06.2016 10:05
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Petra Janíková píše:
Sobota 09.07.2016 16:23
Dobrý den,
už delší dobu pátrám po svém předkovi Filipu Vycoudilíkovi z Tučap (okres Uh. Hradiště) padlém v první světové válce. Shromažďuji veškeré informace, ale doposud nevím, kde přesně padl. Údajně by to mělo být v Polsku (tuto informaci mám od jeho syna, který ale otce nikdy nepoznal, neboť když on se narodil, tatínek již padl a to údajně roku 1914). Dále jsem našla zmínku o Punčově u Záviší (Puńców?) - odkaz zde http://www.vuapraha.cz/soldier/8188321, ovšem na mapě ani jinde na internetu jsem Punčov u Záviší nenašla a oficiálně to potvrzené ani napsané nemám, je to pouze vepsané na stránce týkající se záznamu vojáka (nejedná se o skeny ani nic podobně oficiálního), takže kde tuto informaci o daném vojákovi zjistili, netuším. Netuším ani u jaké jednotky sloužil, i když ve zmiňovaném odkazu něco uvádí.
Je také možné, že bude uveden pod jménem Filip Vycudilík, narozen 1. 5. 1877.
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Středa 13.07.2016 14:39
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK
Michálek Jan píše:
Pátek 05.08.2016 01:11
Dobrý den, již více než 2O let hledám svého dědečka Antonína Gebczynského ( píše se Gebczynski). který se narodil v Polsku obci Šlemien, gmina Žywiec dne 28.5. 1886 Než narukoval v roce 1914 do 1. světové války tak bydlel na adrese Hrušov 2O. Tato obec je dnes MČ Ostravy. Před vznikem republiky patřila do Místeckého kraje. Pak byla přidělená do kraje Karvinského. Po odchodu do války, rodina již nedostala žádné informace. Jedině co se dochovalo je potvrzený sirotčí důchod od roku 1919 do roku 1921, kde je rukou úředníka napsáno v polském jazyce, že odešel do Ruska. Mohl tedy sloužit v ruských legiích.
Psal jsem na VHÚ ve Vídni, VHÚ v Praze. VHÚ ve Waršawě. Všichni odpověděli, ale voják Antonín Gebczynski nebyl nikde evidován. A tak jsem hledal v civilních archívech v Karviné a Frýdku- Místku a zase nic. Jediné co jsem dohledal bylo narození mé matky Marie Gebczynské ve Vrbici 6.10.1912 a úmrtí mé babičky Heleny Gebczynské dne 4.2.1920 v Hrušově. Evidence byla v archívu na Slezské Ostravě .Babička se narodila 1887 v Polsku jako Helena Kolaczek.
To je asi vše co vím a také vím, že ani po tolika létech a velké snaze se mi dědu nepodařilo najít živého , ani mrtvého
PSK - admin píše:
Úterý 09.08.2016 12:59
Odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Bořivoj Dufek píše:
Čtvrtek 03.11.2016 21:49
Můj děda František Fučík naroz 17.7.1872 v Trpíně byl zajat v Rusku V legiích byl zařazen v 1.zál.pl.a poslední útvar byl strážní prapor Kurgan.Zajímalo by mně jakou cestou se z Vladivostoku dostal domů (data,trasa cesty,jméno lodi,přístavů či další údaje).V rámci mého dřívějšího dotazu jste mi sdělili datum a místo zajetí-24.11.1914 v Košicích a nástup do legií 10.8.1918 v Omsku.Také by mně zajímalo jak se dostal do
do zajetí,případně v kterých zajateckých táborech pobýval či jakékoliv další údaje. Díky
PSK - admin píše:
Pátek 04.11.2016 14:43
Klimešová Ludmila píše:
Pátek 06.01.2017 20:41
Dobrý den,hledám informace o svém pradědovi Vavřinci Pouzarovi z Českých Budějovic,který měl sloužit jako legiénář na italské frontě. Byl tam raněn a vrátil se domů. Povoláním byl stavební dělník. Děkuji!!
PSK - admin píše:
Pondělí 09.01.2017 11:37
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Bořivoj Dufek píše:
Pondělí 20.02.2017 14:24
Dobrý den.Můj děda byl jako legionář v Rusku a podle dobové fotografie z Kalifornie byl evakuován z Vladivostoku přes Ameriku.Jako legionář byl zařazen v 1.záložním pluku a později ve strážním praporu Kurgan. Rád bych zjistil,kterou transportní lodí byl evakuován,případně data o její cestě do Ameriky a následně také o další cestě do Evropy.
PSK - admin píše:
Středa 22.02.2017 11:20
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Jaroslav Mráček píše:
Středa 05.04.2017 19:14
Prosím o zprávu, zda můj děda Petr Strejc byl v českých legiích v Rusku.
Narozen 4.6.1880 V Nové Hospodě. Pracoval jako horník a bydlel v Lomu u Mostu.
PSK - admin píše:
Pátek 07.04.2017 10:41
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Václav Medřický píše:
Čtvrtek 04.05.2017 21:22
Dobrý den, prosím, hledám nějaké informace o mém pradědovi Josef Vácha, nar. 13.6 1870 Herink /všechny pokusy marné/ přitom je uveden na místním pomn. padlých v 1. světové a také matka si pamatuje, že její babička po něm brala nějakou "penzi"
PSK - admin píše:
Úterý 09.05.2017 10:42
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Jakub Kučera píše:
Středa 28.06.2017 20:56
Dobrý den,prosím,hledám nějaké informace o mém prapradědovi Františku Veverkovi místo narození Brno nikde se mi nedaří najít jeho záznamy
prosím o odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 30.06.2017 12:45
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Jakub Sejkora píše:
Úterý 08.08.2017 20:54
Dobrý den, hledáme informace o našem prastrýci Josefu Sejkorovi, který padl v 1.světové válce v Itálii. Kde bychom tyto informace mohli sehnat? Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 10.08.2017 18:31
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Blanka martinovská píše:
Neděle 13.08.2017 12:31
Dobrý den.Dnes jsem našla nějaké staré dokumenty,kde je můj děda uveden jako službukonající v čs.legiích v Rusku.Vydal Vojenský Historický Ústav pod Čj.7319-VHA-1969 a dále za legionářské potvrzení č.45.286 ze dne 22.6.1921 se mu započítáva legionářská služba v rozsahu devíti roků pro zvýšení služného u Státních drah.Toť vše co mám.Děda se jmenoval Antonín Traxl narozen 22.12.1881 v Lounech a bydlel v Lenešicích č.215.Lze prosím dohledat více informací?
PSK - admin píše:
Úterý 15.08.2017 17:54
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Filip Svoboda píše:
Čtvrtek 26.10.2017 16:57
Dobrý den.Nedaří se mi najít nějaké informace o mém dědovi Josefu Stojanovi narozen.13.5.1897.Jediné co vím že bojoval v Rusku.Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 27.10.2017 14:28
Jan Kyanka píše:
Pondělí 01.01.2018 19:30
Pátrám po otci.Cyril Kyanka nar 1887 v Bořitově raněn na ruské frontě.Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 05.01.2018 14:10
MIKLAS PAVEL píše:
Úterý 03.04.2018 20:31
Dobrý večer,chtěl bych se víc dovědět o pradědečkovi který nastoupil do italské legie,co tam dělal a kde byl přesně.Pešl Oldřich 31.1.1896 narozen v Stupava.
MIKLAS PAVEL píše:
Úterý 03.04.2018 20:31
Dobrý večer,chtěl bych se víc dovědět o pradědečkovi který nastoupil do italské legie,co tam dělal a kde byl přesně.Pešl Oldřich 31.1.1896 narozen v Stupava.děkuji za info.Miklas
PSK - admin píše:
Pátek 06.04.2018 14:39
stanislav salava píše:
Středa 31.10.2018 08:54
Dobrý den. Hledám svého dědečka, který byl jako legionář v Rusku. Narodil se ve Vtíši na Třebíčsku. Před vypuknutím 1.světové války žil v Lažínkách nyní obec u Moravských Budějovic, odkud odešel na východní frontu kde byl zajat. Narodil se v roce 1882 -9.6. zemřel v roce 1979.v Lažínkách. Do Čech se měl vrátit v 1921-2. Můj děda se nikdy nechtěl bavit o válce . To že byl v Rusku, se dozvěděla dosud žijící moje maminka, když se vdala za mého otce. Když jsem před lety byl v domku kde žil, našel jsem ruský legionářský odznak, to mám jako památku na něj. DĚKUJI za jakoukoliv zprávu o mém dědečkovi.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 01.11.2018 08:30
Filip Hanák píše:
Neděle 04.11.2018 19:53
Dobrý den snažím se nekde dohledat informace o mém pradedovi bojující v československých legiích v Rusku.Jmenoval se Josef Merta narozen 10.3.1898. Nemůžete mi prosím dát nejake info?
Slavomír Špicl píše:
Pátek 26.07.2019 14:08
Dobrý den, můžete mi prosím poskytnout údaje, které jsou v archivu o panu Ladislavu Holejšovském nar. 14.2.1896 v Kácově?
PSK - admin píše:
Pondělí 29.07.2019 17:02
Dobrý den,
základní informace o Vašem dědečkovi najdete v databázi legionářů Vojenského ústředního archivu - http://www.vuapraha.cz/soldier/16752719.
Stanislav Kulhánek píše:
Středa 03.02.2021 16:49
Můj děda - Stanislav Kulhánek byl na Italské frontě, vrátil se po roce se španělskou chřipkou a zemřel ve 40 letech. Byl řídící učitel. Jiné informace nemám. Vím že je to málo - ale zkouším to.
PSK - admin píše:
Pátek 05.02.2021 15:21
Odpověď na Vaši otázku jsme Vám zaslali emailem.
Pavel Kotora píše:
Středa 10.03.2021 12:53
Dobrý den, nevím zda jsem na správné stránce, a zda nám můžete pomoci. Hledáme s bratrem bližší informace o našem pradědečkovi Janu Žornovi, nar. 18.11.1898, asi v Rokycanech. Bojoval jako legionář v Itálii. Snad i v bitvě o Doss Alto?
Děkujeme.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.06.2022 10:01
Odpověď na Vaši otázku jsme Vám zaslali emailem.
Gabriela Korbelová píše:
Sobota 20.03.2021 21:28
Dobrý den. Nikdy jsem se nepokoušela hledat nějaké informace a děda o válce nikdy nemluvil. Vím jen, že se jmenoval Antonín Fiala, narozen 3.9.1884 (nebo1886) bydlel v Novém Sedle u Lokte a byl za první světové války někde u Brixenu v horách. Asi si zažil moc ošklivé věci, ze kterých se desítky let budil. Prosím, lze dohledat nějaké podrobnosti? Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.06.2022 14:56
Dobrý den,
Vojenský historický archiv zpřístupňuje na svých stránkách některé historické databáze se záznamy vojáků (např. legionáři, padlí v 1. sv. válce atd.) - https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/ a v nich jsme našli několik nositelů jména Antonín Fiala, žádný však neodpovídá Vašemu zadání. Podobně i na stránkách serveru Legie100 (http://legie100.com/krev-legionare/).
Z toho usuzujeme, že Váš předek zřejmě legionářem nebyl, nepadl do zajetí, ale sloužil pouze v rakousko-uherské armádě.
Pokusili jsme se hledat i v dalších digitalizovaných seznamech a dokumentech v Digitální studovně Ministerstva obrany (https://digitalnistudovna.army.cz/collections) nebo na internetu, ale ani zde jsme nebyli úspěšní.
V tuto chvíli Vám tak můžeme nabídnout pouze informace o tom, do kterých útvarů rakousko-uherské armády byli zařazováni vojáci z konkrétních obcí. Tyto údaje můžete najít zde: https://velkavalka.info/mista-jednotky.php (Nové Sedlo, politický okres Falknov (dřívější název pro Sokolov)).
Můžete se zkusit obrátit ještě přímo na Vojenský historický archiv (https://www.vuapraha.cz/vojensky-historicky-archiv/), kde by kolegové mohli najít informace o Vašem dědečkovi v archivních materiálech.
Lubor Horák píše:
Sobota 22.05.2021 20:02
Dobrý den, našel jsem v databázi legionářů bratra mé babičky Františka Drahokoupila, nar. 6.5.1884. Mám k jeho osobě další doplňující údaje:
-- revoluční medaile, 14.9.1920
-- medaile vítězství, 15.12.1922
-- pamětní medaile sdružení legionářů, 14.12.1948
Máte zájem o doplnění těchto podkladů?
PSK - admin píše:
Úterý 21.06.2022 18:18
Dobrý den, obraťte se, prosím, na Vojenský historický archiv (https://www.vuapraha.cz/vojensky-historicky-archiv/). Děkujeme služba PSK
Ján Kmeť píše:
Pátek 02.07.2021 12:10
Dobrý deň, prosím o informáciu o svojom dedovi, legionárovi - Július (Gyula) Beky Bohó, ktorý sa cez Vladivostok a Hmburg vrátil na Slovensko, spolu s manželkou Jevdokiou Dmitrijevnou Šeglovovou, Bohóovou a synom Borisom v roku 1919
PSK - admin píše:
Sobota 02.10.2021 10:43
Dobrý den,
v databáze legionářů na portálu „Legie100“, který spravuje Československá obec legionářská ve spolupráci s Vojenským historickým archivem v Praze, jsme nenalezli žádný záznam o Vašem dědečkovi (databáze dostupná zde: http://www.legie100.com/krev-legionare/). Při vyhledávání by pomohlo, kdybyste znal i místo a datum narození, můžete podle toho zkusit vyhledávání i sám na uvedené stránce.
Pro více informací Vám doporučujeme obrátit se přímo na Vojenský historický archiv v Praze (kontakty zde: http://vuapraha.cz/kontakty), anebo na Vojenský historický archív v Bratislavě (kontakty zde: http://www.vhu.sk/adresy-a-kontakty/), kde by Vám možná dokázali říci víc, případně si můžete domluvit návštěvu archivu. Anebo můžete zkusit kontaktovat pracovníky Československé obce legionářské, kontakty naleznete zde: https://www.csol.cz/kontakt.
Josef Tůma píše:
Čtvrtek 31.03.2022 11:11
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat zda existují seznamy pasažérů na lodích cestujících z Vladivostoku po první světové válce. Můj děda nebyl legionář ,byl v pracovních praporech a já nemám přehled kterou lodí přijel. Předem moc děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 19.04.2022 17:30
Dobrý den,
Bohužel jsme žádné seznamy pasažérů na lodích plujících z Vladivostoku nenalezli.
Doporučujeme Vám zkusit se obrátit na Vojenský ústřední archiv.
https://www.vuapraha.cz/
Případně na Vojenský historický ústav v Praze.
http://www.vhu.cz/[…]/
Eva Vávrová píše:
Pondělí 13.06.2022 12:54
Dobrý den,muj deda JOSEF Śtěpanek-1895 byl legionař 1917-1921-3roky v zajetí--četař nebo poručik střelec-nevime kde byl vězněn a ja k se dostal domu.Nemluvil o tom Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 16.08.2022 13:43
Dobrý den,
Pro hledání informací o svém dědečkovi můžete využít následující databáze.
Databázi legionářů Vojenského historického archivu:
https://www.vuapraha.cz/[…]/?sn=%C5%A0t%C4%9Bpanek&nm=Josef
Legionáři s tímto jménem narození v roce 1895 jsou zde uvedeni dva:
* https://www.vuapraha.cz/legionari/111782
* https://www.vuapraha.cz/legionari/111783
Další databáze a zdroje:
Databáze legionářů Československé obce legionářské:
* http://legie100.com/krev-legionare/
Digitální studovna Ministerstva obrany ČR:
https://www.digitalniknihovna.cz/dsmo
Pro potřeby vyhledávání (ověření, že se jedná skutečně o Vašeho dědečka) je třeba znát datum narození a místo pobytu (narození).
Doporučenou literaturu k tématu můžete nalézt u dotazů a následujících komentářů:
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/legionari-v-rusku
https://www.ptejteseknihovn[…]nar-v-rusku-navrat-asi-1920
Petr Šafařík píše:
Sobota 15.04.2023 00:07
Prosím o informace těchto mužů
František Chval 25.11.1892
Josef Chval 6.5.1899
František Záruba 4.2.1974
Václav Záruba 30.4 .1867
Ferdinand Záruba 13.7.1884
Jan Záruba 6.7.1893
Josef Šeba 14.3. 1885
Někdo z nich by měl být legionář ale už se zapomnělo kdo předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 18.04.2023 15:56
Dobrý den,
zda některý z uvedených mužů působil v čs. legiích či padl za 1. sv. války můžete ověřit v databázích Vojenského historického archivu: https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/. Využít můžete i databázi legionářů budovanou v rámci projektu Legie 100 Čs. obcí legionářskou: http://legie100.com/krev-legionare/
Využít můžete i volně dostupnou Digitální studovnu Ministerstva obrany ČR: https://www.digitalniknihovna.cz/dsmo
Doporučujeme též prostudovat kroniku obce, ve které daní muži žili. Povětšinou se v ní můžete dočíst o válečných letech v obci, o mužích, kteří byli ve válce, případně v ní padli.
Petr Janouch píše:
Sobota 04.11.2023 19:46
Dobrý den.
Pátrám po svém pradědovi Františku Janouchovi z Jilemnicka ,obec Peřimov nebo Košťálov nar,22.11.1879 ,dle vyprávění byl v ruských legiích domů se vrátil v roce 1920 .V databázích jsem nic nenašel.
PSK - admin píše:
Pondělí 06.11.2023 09:42
Dobrý den,
v legionářské databázi (http://legie100.com/krev-legionare/) a v databázích Vojenského ústředního archivu (https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/) se nachází několik záznamů k jménu František Janouch (jeden i z okresu Jilemnicko), datum narození ale u žádného z nich neodpovídá datu, které uvádíte. Relevantní výsledky nepřineslo ani vyhledávání v digitální knihovně Kramerius.
Zkuste případně ještě kontaktovat Vojenský ústřední archiv (https://www.vuapraha.cz/) anebo Československou obec legionářskou (https://www.csol.cz/kontakty/), zda by Vám poskytli další informace nebo tipy, kde hledat. NK ČR také shrnula několik doporučení, jaké zdroje a postupy je možné využít k hledání předků: https://www.nkp.cz/[…]/informacni-zdroje-genealogie.
Marie Pichler píše:
Sobota 05.10.2024 12:07
Dobrý den našla jsem foto mého dědy podle uniformy by měl sloužit v italské cizinecké legii. Jméno Jaroslav Brych nar.v Sekyřanech okr.Stříbro později žil v Teplicích a pracoval jako dílovedoucí. Děkuji za jakoukoliv informaci.
PSK - admin píše:
Sobota 05.10.2024 13:48
Dobrý den,
v legionářské databázi jsme nalezli záznam legionáře s tímto jménem, který pocházel z okresu Stříbro, žil v Teplicích a byl zařazen do legionářské jednotky v Itálii: http://legie100.com/krev-legionare/16039/ . Je možné, že jde o Vašeho předka, i když místo narození je v databáze jiné, než které uvádíte Vy. Údaje si můžete porovnat dle data narození.
NK ČR také shrnula několik doporučení, jaké zdroje a postupy je možné využít k hledání svých předků: https://www.nkp.cz/[…]/informacni-zdroje-genealogie .
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu