Jména v kalendáři
Text dotazu
Zajímalo by mě odkdy a pokud možno i z jakého důvodu nejsou v kalendáři jména jako je například Michael. Podle mě je to jméno ještě celkem dost používané, ale málo kdo ví kdy má svátek.
Odpověď
Dobrý den,
Jmeniny nebo také svátek je zvyk oslavovat den zasvěcený svatému nebo blahoslavenému z katolického kalendáře  nebo jiný den, k němuž je nějakým způsobem připsáno oslavencovo křestní jméno.
Vychází z katolické praxe uctívání svatých. Každý svatý (blahoslavený, ctihodný) je připomínán v jeden den v roce, v naprosté většině případů se jedná o den jeho smrti.
Existuje však rozdíl mezi kalendářem církevním a civilním.
Na vydávání kalendářů se vztahuje zákon č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, ve znění zákona č. 320/2002 Sb. (M. Knappová - Jak se bude vaše dítě jmenovat, ACADEMIA/Praha 1996).
Kalendář, tvořící obsahově jeden celek, je svého druhu rozmnoženina určená k veřejnému šíření "individuálně neurčenému okruhu osob". Zákon nestanoví jeho obsah, nepodléhá též žádnému posuzování, schvalování apod. Vydavatel kalendáře je ovšem povinen podle zákona č. 245/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, respektovat pouze státní svátky, ostatní svátky, významné dny a dny pracovního klidu. Pohyblivý církevní svátek, tj. Velikonoce, je určen pražskou hvězdárnou.
Kalendáře mohou vydávat různé obchodní organizace splňující zákonem stanovené podmínky, aniž by jména uváděná v kalendáriu podléhala nějakému obecně závaznému schvalování.
M. Knappová ve své publikaci uvádí, že většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který event. doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, např. dle kalendářů starších, církevních apod. Nejde ovšem o žádnou obecně závaznou úpravu, ale pouze o realizaci záměru toho konkrétního vydavatele, který bývá omezen na okruh uživatelů, kteří si kalendář opatřili, Tato situace však vyvolává u určité části společnosti jisté rozpaky až rozhořčení. Bývá to např. u občanů, kteří mají či pro své dítě zvolí v České republice neobvyklé jméno a byli by rádi, kdyby se objevilo též v kalendáři.
Podle zdroje  http://cs.wikipedia.org/wiki/Jmeniny_v_%C4%8Cesk%C3%A9_republice má svátek 29. září Michal i Michael.
Doporučené odkazy :
http://www.libri.cz/databaze/jmena/rej_stces.php
http://calendar.name/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jmeniny
http://www.celysvet.cz/kalendar-jmena-svatky.php
http://svatky.pavucina.com/
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2012 08:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu