Jiřina
Text dotazu
Dobrý den!
Prosím, ráda bych věděla jak vznikl název rostliny Jiřina a osobní jméno jméno Jiřina. Má to spolu nějakou souvislost? Pokud ano, tak jakou?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Osobní jméno Jiřina je řeckého původu stejně jako mužský ekvivalent Jiří – odvozeno z řeckého slova geórgos, což znamená zemědělec, rolník.
Rostlina jiřina se do Evropy dostala v 18. století z Mexika a rychle se rozšířila. Nejdřív byla pojmenována Dahlia na počest finsko-švédského botanika Andrease Dahla (1751-1789). V Německu ji ale začali říkat „Georgina“ podle botanika a lékárníka Johanna Gottlieba Georga (1729-1802). Z názvu „georgina“ se pak odvodilo i české pojmenování jiřina, jiřinka. Z botanického hlediska se ale užívá pojmenování Dahlia variabilis.
Nejde tedy o přímou souvislost, ale o podobnost znění původního řeckého slova geórgos se jménem botanika Georga, které se do češtiny promítly v podobě jména Jiří/Jiřina a názvu rostliny jiřina/jiřinka.
Použité zdroje
-KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2006, s. 183. ISBN 978-80-200-1349-1.
-PĚNČÍK, Jindřich. Botanický slovník pro pěstitele kaktusů. Praha: SZN, 1984, s. 108.
-VANĚK, Vlastimil. Jiřinky. Praha: SZN, 1966, s. 9.
-Listy zahradnické: ilustrovaný časopis, věnovaný zájmům štěpařství, zelinářství, vinařství, květinářství a zahradnictví vůbec. Praha-Troja: Lud. F. Naumann, 01.10.1877, 1(10), s. 154. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:5f70d9a0-76f0-11e8-9588-5ef3fc9bb22f
-https://region.rozhlas.cz/jirina-7289282
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.07.2023 05:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu