Jiří Kolář - Mor
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, podle jakého textu je nastudována dramaticko-slovesná koláž Mor (z roku 1993, Brno, Audiostudio) Jiřího Koláře a zda existuje nějaká interpretace, výklad tohoto textu.
Odpověď
Dobrý den,
předlohou by mohlo být Mor v Aténách, viz níže, ale s jistotou to nemůžeme určit, protože jsme audio neslyšeli. Jiné informace se nám nepodařilo najít. Doporučujeme obrátit se také na Ústav pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/cs/.
KOLÁŘ, Jiří. Chléb náš vezdejší. Mor v Athénách. Praha - Litomyšl: Paseka, 2000.
Anotace
"Dvě divadelní hry z let 1958-1961 jsou posledními autorovými slovesnými díly. Obnažením života jako dění beze smyslu a groteskností dialogů souvisejí Kolářova dramata s divadlem absurdity. Poselství Kolářovy beznaděje má ve však srovnání s texty Beckettovými, jež v té době překládal, zřetelněji reálný základ. Kolářův groteskní dialog stojí jednak na reálném intimním životním zážitku, jednak na vyjádření společenské situace či problematiky obecné - někde je jejich přímou parafrází. Beznaděj Kolářových dramat má motivaci více společenskou a mravní než filosofickou. Při bližším pohledu na jejich text je zřetelná větší souvislost s Kolářovým básnickým dílem než s absurdním dramatem. Nejpodstatnější vlastností Kolářových divadelních her, jejichž kompozice je určena metodou literární koláže, je lyrické východisko, jež spojuje tato dramata s celým básníkovým dosavadním dílem a zároveň ukazuje na souvislost se soudobým světovým dramatem beckettovského typu."
Mor v Athénách vydala také Dilia v roce 1965 v edici Meč. Kolářova dramata byla knižně vydána německy a francouzsky, v knižní podobě vychází česky poprvé v roce 2000. Hra Mor v Athénách je výslovně koncipována jako divadelní koláž.
Podle sdělení vedoucí archivu rozhlasu:
"dramaticko-slovesnou koláž J. Koláře Mor nastudovalo Audiostudio, dramaturg Jaromír Ptáček, stereoscénář Petr Dufek (+režisér+redaktor)  a Jiří Hanslian (+zvukový mistr), vysílána byla na stanici Vltava v rámci programové řady Ars acustica 30.3.1993, reprízy 31.3.1993, 13.6.2006 (Klub rozhl.hry).
Můžete se obrátit na badatelnu archivu ČRo (tel. 221553310, Ivana.Zuranova@rozhlas.cz) a text koláže si prostudovat".
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.05.2014 14:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu