Jinoch
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne, zda je nějak pevně časově ohraničen termín "jinoch". Vím, že jde o mladíka, nicméně bych to potřeboval určit přesněji. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v dnešní době je slovo jinoch spíš archaický výraz. V rozdělení vývojových období lidského života se tento termín již nevyskytuje. Nyní bychom nejspíš užili pro toto období název doznívající puberta a začátek adolescence (emocionální nestálost vůči okolí, podrážděnost, rozpory a konflikty, odmítání autority
vyhraňování zájmů,  prohlubování problémů, pokračuje období 2. vzdoru, rozdílné názory generací,…)
Otázkou vývoje lidského života se zabýval už Jan Amos Komenský. Jako první se pokusil o periodizaci vývoje jedince:
dítě – od 1 roku do 7 let
pachole – od 7. roku do 14 let
jinoch – od 21 let do 28 let
muž – od 28 let do 35 let
starý muž – od 35 let do 42 let
kmet – od 42 let a výše
Nynější uznávaná vývojová stádia:
1) prenatální období (- 9 měsíců - do narození) 2) rané dětství (0-3 roky) a) novorozenec 0 – 1 měsíc b) kojenec 1 měsíc – 1 rok c) batole 1 – 3 roky 3) předškolní věk (3-6) 4) mladší školní věk (6-11/12) 5) dospívání (11/12-20/22) a) puberta 11/12 – 15/16 b) adolescence 15/16 – 20/22 6) dospělost (20/22-65) a) raná 20/22 – 30 b) střední 30 – 40/45 c) pozdní 40/45 – 65 7) stáří (nad 65)
Volně čerpáno z: http://www.unium.cz/materialy/0/0/vyvoj-lidskeho-zivota-m18116-p3.html
Podle Lva Nikolajeviče Tolstého, který napsal knihu Dětství, chlapectví, jinošství (Praha: Odeon, 1984), jinochem se stal hlavní hrdina v šestnáctém roce svého života, byl to začátek mládí. Hoch se přerodil v jinocha, zahleděného do sebe, do drobných radostí, žalů a zmatků a nepozorovaně se připravuje na ponenáhlý duševní přerod již tušeného mužství.
V knize Radostné dětství v kapitole Jinošství a panenství autoři píší: „prvním krokem ke specifickému vztahu prostředí a vychovatele k dospívajícímu bylo určení, uchopení a pojmenování životního období, v němž dítě přestává být dítětem a není ještě dospělým. Ještě na prahu druhé poloviny 19. století se období od šestnácti do čtyřiadvaceti let u chlapců a od čtrnácti do dvaceti u děvčat označovalo jako „věk panický“.  Osmý díl Ottova slovníku naučného z roku 1894 zná pojem „jinošství“. Určuje je jako „období ve vývoji mladého člověka od počínající puberty asi do 19. – 22. roku“...
Zdroj: LENDEROVÁ, Milena, RÝDL, Karel. Radostné dětství? Dítě v Čechách devatenáctého století. Praha – Litomyšl: Paseka – Fénix, 2006.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.08.2014 16:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu