Jindřich Otipka
Text dotazu
zajímal by mě životopis a dílo akademického malíře Jindřicha Otipky
Odpověď
Dobrý den, ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 2002 se o Jindřichu Otipkovi píše: "Narozen 3.4.1921 v Neplachovicích u Opavy, zemřel 8.4.1986. Studoval na Státní grafické škole v Praze (1947) a užité malířství a grafiku u profesorů J.Baucha a E.Filly na VŠUP tamtéž (1947 - 1952).
Působil jako pedagog v oboru výtvarné propagace na SPŠ stavební v Ostravě.
Zabýval se volnou i užitou malbou. Věnoval se především krajinomalbě, zátiší a malbě květin. Na svých plátnech zachytil Ostravsko, Českomoravskou vysočinu a Slovensko. V 60.letech se odklonil od realismu a zabýval se kubismem, který ovlivnil jeho zátiší a figury a abstraktním uměním, jež inspirovalo krajinomalbu. 70.léta přinesla návrat k realismu. Používal výtvarnou zkratku, nervní svěží rukopis a výraznou obrysovou linii důrazně obepínající tvary. Zastoupen ve sbírkách Slezského zemského muzea v Opavě.
Samostatné výstavy: 1959 - Opava, Slezské muzeum (s A.Rozehnalem), 1972 - Opava, Slezské muzeum - Ostrava, Galerie, Dílo, 1984 - Český Těšín, foyer Těšínského divadla, 1986 - Opava, LŠU - výtvarný obor, 1991 - Opava, Výstavní síň ZUŠ - Dům umění
Kolektivní výstavy: 1958 - Hradec nad Moravicí, 10 let umění na Ostravsku, 1980 - Opava, Dům umění, Výtvarná tvorba Opavska - Liptovský Mikuláš, Oblastní galerie P.M.Bohúňa (repríza), 1985 - Opava, Dům umění, Současná výtvarná tvorba Opavska.
Literatura:
Augustin I.(red): Výtvarná tvorba Opavska.Katalog.Dům umění, Opava 1980.
Doucha, Stanislavová: Současná výtvarná tvorba Opavska. Katalog. Dům umění. Opava 1985.
Schenková, M.: Výstava obrazů akademického malíře Jindřicha Otipky. Pozvánka na výstavu. Opava.1986.
Toman, P.: Nový slovník československých výtvarných umělců. Dodatky. Výtvarné centrum Chagall, Ostrava 1994."
Zdroj: Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950...10.sv. 1.vyd.Ostrava : Výtvarné centrum Chagall,2002.ISBN 80-86171-15-9 (sv. 10 : váz.).s.239.
Lexikon českých výtvarníků (databáze) uvádí jako možný zdroj informací i publikaci:
HÝL, Vladimír: Přehled výtvarně uměleckých výstav na Ostravsku, Opavsku a Těšínsku (v letech 1920-1949), Slezský ústav Československé akademie věd, Opava. 1961.
(Databáze českých výtvarníků je přístupná uživatelům Národní knihovny v Referenčním centru NK ČR).
V případě hlubšího zájmu o akademického malíře Jindřicha Otipku se můžete obrátit na Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze: http://upm.cz/ , popřípadě na
Slezské zemské muzeum v Opavě: http://www.szmo.cz/ .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 09:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu