jihočeské kopce
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě původ a význam názvů dvou kopců v okolí Českých Budějovic - Kleť a Kluk. Děkuji za odpověď. popř. za radu, kde bych mohla informace dohledat.
Odpověď
Dobrý den,
Kleť je název ženského rodu, je to hora se skalnatým vrcholem (1083 m), nejvyšší v Blanenském lese, severozápadně od Českého Krumlova. - První historické zmínky o ní pocházejí z 2. pol. 13. stol. (1263 mons Nakletti "hora Na Kleti"). Jméno má snad původ od staročeského klět' (žen.) "bouda, komůrka, sklep, zemljanka" - asi podle nějaké podzemní skrýše. Z dokladu zapsaného latinsky r. 1318 (mons Naclati) bylo by možno usuzovat i na původ oronyma* v staročeském klat' "hrot, špice".
* (Oronymum je vlastní jméno tvaru vertikální členitosti zemského povrchu, např. hory, kopce, vrcholu, pohoří či horského masivu, vrchoviny, vysočiny, údolí, rokle, strže, propasti, nížiny, sedla, plošiny, jeskyně a podobně. Oronymum je typ toponyma, vlastního jména místního.)
Zdroj: LUTTERER, Ivan a kol. Zeměpisná jména Československa. Slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. Praha: Mladá fronta, 1982.
Kluk, hora a les nad Křemží u Budějovic, zmínky v roce 1375, 1383.
Kleť, na Kleti, na Klati, nejvyšší vrchol Blanenského lesa, tak v l. 1263 - 1318 jmenovaný. Když jméno to zapomenuto, říkávalo se Krasletínská hora (po vsi Krasletínu), z čehož si Němci udělali (myslíce na něco krásného) název Schöninger.
Krásetín, Krasletín - ves u Křemže
Zdroj: SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický Království českého. Praha: Argo, 1998.
Kleť je nejvyšší horou (1083 m) Blanenského lesa, severozápadně od Českého  Krumlova. - První historické zmínky o ní pocházejí z 2. poloviny 13. století (1263 mons Nakletti 'hora na kleti')...
Ve prospěch výkladu klat' 'hrot, špice' hovoří i podoba této hory: "Při okrajích mírně klenuté vrcholové části hory vystupují četné skalní bloky." (Zeměpisný lexikon ČSR. Hory a nížiny. 1987, s. 270.)
Zdroj: Pomístní jména v Čechách. O čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Praha: Academia, 1995.
První písemná zmínka o jménu této hory pochází z roku 1263, kdy je uváděna jako mons Nakletti, další záznam z roku 1318 ji zmiňuje jako mons Naclati. Z těchto dokladů se usuzuje na původ jména ze staročeského slova klětЬ ve významu bouda, komůrka, sklep zřejmě podle nějaké skalní skrýše a nebo ze staročeského slova klatЬ ve významu hrot, špice. Německý název Schöninger vznikl překladem z pojmenování Krasletínská hora (po blízké vsi Krasetín - dříve Krasletín), neboť verschönen znamená krášlit (krasliti).
Zdroj: Wikipedie
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.01.2014 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu