Jí kočky myši i s očima?
Text dotazu
Mého syna, když byl malý, napadla tato otázka. A také ho zajímalo, jestli ty oči kočce tedy chutnají nebo je vyplivne? V té době nám totiž náš kocour nosil ukazovat svoje úlovky... :) Moje odpověď zněla, že vážně nevím. Příjemné jarní dny.
Odpověď
Dobrý den,
zajímavé informace o jídelníčku a chování koček při jídle můžete nalézt v knize "Co kočka skutečně chce" v kapitole s přiléhavým názvem "Od myši ke steaku - to vše kočce chutná".
Mimo jiné se zde píše:
" Téměř všechny kočky  při jídle sedí. (...) U malých zvířat, jako jsou myši nebo zpěvní ptáci, rozkouše naše kočka domácí nejprve hlavu. Když kočka plavá chytí poněkud větší kořist, králíka nebo zajíce, začíná ji žrát od krku, protože hlava je příliš tvrdá. Středně velké ptáky načíná od ohybu křídel. (...) Z menších zvířat nezbývá zpravidla téměř nic, nanejvýš již zmíněný myší žaludek, několik letek, zobák, nohy nebo také ocas. Zvláštní chování, které vidíme jen u (velmi hladové) kočky, je vytlačení obsahu střev větších zvířat. (...), vyprázdněné střevo požije. Většina koček zanechává střeva větších zvířat ovšem jednoduše ležet. Záleží na tom, jak bohatě je stůl prostřený. Velká zvířata kočka "vykousává". (...) Kočky mají silný žaludek. Tenké kosti a peří stráví bez okolků, ve volné přírodě představují nepostradatelný zdroj vápníku. Srst, krovky brouků, úlomky kostí a zuby jsou naproti tomu nestravitelné i pro kočičí žaludek. Většinu vyloučí konečníkem jako balastní látky, často se stéblem trávy, kterou kočka žere jako "pomocníka při trávení".
(PFLEIDERER, Mircea a RÖDDER, Birgit. Co kočka skutečně chce. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2013. str. 62 - 64)
O myších očích jako lahůdce či naopak nechtěné součásti potravy se uvedená kniha ani jiné použité zdroje nezmiňují.  Z výše uvedeného ovšem spíše vyplývá, že oči spolu se zbytkem hlavy kočka rozkouše a  pozře.
Použité zdroje
Další použité a doporučené zdroje:
* DAVIDSON, Catherine. Proč to ta kočka dělá?: odpovědi na 50 otázek, které si klade každý majitel kočky. 1. české vyd. Praha: Svojtka & Co., 2009. 128 s. ISBN 978-80-256-0210-2.
* BARLERIN, Laetitia. Kočka: 100 falešných předsudků. 1. vyd. Brno: CPress, 2012. 127 s. ISBN 978-80-264-0034-9.
* HEATH, Sarah. Co vyvádí vaše kočka?. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2005. 204 s. ISBN 80-204-1239-5.
* BRUNNER, David a STALL, Sam. Kočka: návod k obsluze: rady pro údržbu a tipy pro řešení problémů. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011. 222 s. ISBN 978-80-251-3503-7.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2016 20:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu