Ježíšovo srdce
Text dotazu
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď, jestliže se nebudete zlobit, že zneužívám Vaší služby, chtěla bych ještě poprosit o radu, kde hledat obrazy, kresby či rytiny Ježíše se srdcem v plamenech, z kteréhokoli období. Mnohokrát děkuji a jsem s pozdravem.
Odpověď
Dobrý den, Ježíšovo srdce jako předmět úcty se objevuje již u církevních otců a ve středověké mystice; nicméně s velkou silou a v podobě, kterou máte na mysli, pak zejména po soukromých zjeveních Marie Markéty Alacoque (1647-90) v letech (1673-75). Vyobrazení Ježíše s planoucím (plamenným) srdcem se objevuje na modlitebních obrázcích, v knížkách i veřejných vyobrazeních od konce 17. století. Rozšířené je nejvíce v 18. a 19. století. V r. 1858 byl ustanoven svátek Srdce Ježíšova.
Několik příkladů uvádějí i citované slovníky, např. Roytův. Něco byste patrně našla v knihách věnovaných Marii Markétě Alacoque. V bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/F/) stačí zadat do hledání ve všech polích zadat Alacoque; podobně nebo v kombinaci s dalšími slovy lze hledat v Googlu obrázky: http://images.google.com/, klíčová slova např:
Kristus srdce
Christ heart
sacred heard
Prameny:
Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie / Hynek Rulíšek. -- Vyd. 1.. -- V Hluboké nad Vltavou : Alšova jihočeská galerie, 2005. -- [500] s. : il. (některé barev.) ; 30 cm
Slovník biblické ikonografie / Jan Royt ; [ilustrace Dagmar Hamsíková]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2006. -- 342 s. : il. ; 25 cm
Lexikon symbolů : obrazy a znaky křesťanského umění / Gerd Heinz-Mohr ; [z německého originálu ... přeložila Eva Urbánková]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Volvox Globator, 1999. -- 318 s. : il. ; 21 cm.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 11:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu