Ježíš z Nazareta
Text dotazu
Sháním odbornou literaturu o životě, díle, smrti a
vzkříšení Ježíše z Nazareta, napsanou nebo přeleženou do českého, případně
slovenského jazyka, včetně literaturu o Turínském plátnu. Velmi mě též
zajímá zda bylo přeloženo do českého jazyka dílo: Židovské starožitnosti;
Josephus Flavius. Lze tuto literaturu vypujčit v Národní knihovně? Děkuji
za zodpovězení svých dotazů
Odpověď
Dobrý den,
ve fondu NK ČR je poměrně hodně publikací, které se věnují postavě Ježíše z Nazaretu, výběrově Vám uvádíme:
* CHARLESWORTH, James H. Ježíš a svitky od Mrtvého moře. Vyd. 1.. Praha : Vyšehrad, 2000. 389 s. ISBN 80-7021-261-6.
* Ježíš Kristus : Bůh, nebo stvořená bytost? [Napsal Otto Vítek]. Vyd. 1.. Praha : Advent-Orion, 1997. 31 s. ISBN 80-7172-123-9.
* BOUGAUD, Msgre Emil. Ježíš Kristus : Důkaz jeho božství. Z francouzského originálu přeložil ThDr. Ant. Melka. Třetí vydání. Vimperk : Národní správa J. Steinbrener, 1947. 163 s.
* POKORNÝ, Petr. Ježíš Nazaretský : historický obraz a jeho interpretace. 1. vyd.. Praha : OIKOYMENH, 2005. 174 s. ISBN 80-7298-135-8.
* GNILKA, Joachim. Ježíš Nazaretský - poselství a historie. Vyd. 1.. Praha : Vyšehrad, 2001. 293 s. ISBN 80-7021-534-8.
* BROWN, Raymond E. Ježíš v pohledu Nového zákona : úvod do christologie. Vyd. 1.. Praha : Vyšehrad, 1998. 260 s. ISBN 80-7021-228-4.
* HOLTZ, Tarugott. Ježíš z Nazareta. 1. vyd.. Praha : Vyšehrad, 1991. 156 s. ISBN 80-7021-099-0.
* KOSIDOWSKI, Zenon. Na počátku bylo slovo. 1. vyd.. Praha : Práce, 1992. 489 s. ISBN 80-208-0118-9.
* KESSLER, Hans. Zmrtvýchvstání Ukřižovaného : střed a měřítko křesťanské víry. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1998. 46 s. ISBN 80-7192-634-5.
* MARGUERAT, Daniel. Člověk z Nazaretu : (co dnes vlastně víme o Ježíšovi). 2. vyd.. Jihlava : Mlýn, 2004. 117 s. ISBN 80-86498-06-9.
* MESSORI, Vittorio. Hypotézy o Ježíšovi. 1. vyd.. Praha : Portál, 1994. 207 s. ISBN 80-85282-53-4.
* FUNDA, Otakar A. Ježíš a mýtus o Kristu. Vyd. 1.. Praha : Karolinum, 2007. 366 s. ISBN 978-80-246-1276-8.
* HELMENIAK, Daniel A. Ježíš Kristus : kým byl, je doopravdy. Vyd. 1.. Praha : Práh, 2004. 324 s. ISBN 80-7252-105-5.
* PORTER, J.R. Život Ježíše Krista : Ježíš historie, Kristus víry. Vyd. 1.. V Praze : Euromedia Group - Knižní klub, 1999. 240 s. ISBN 80-242-0046-5.
Tématem Turínského plátna se zabývají např. tyto publikace:
* KERSTEN, Holger. Manipulace s Bohem. Vyd. 1.. Liberec : Dialog, 1998. 234 s. ISBN 80-86218-05-8
* ŽÁK, Miroslav. Tajemství Turínského plátna. Vyd. 3.. [Praha] : Chvojkovo nakladatelství, 1998. 75 s. ISBN 80-86183-04-1
* HAJDUK, Anton. Turínske plátno. 1. vyd.. Bratislava : Q 111, 1991. 92 s.
* DACÍK,. Tomáš. Turínské plátno ve světle vědy. Brno : CERM, 1999. 18 s. ISBN 80-7204-122-3.
* FANTIŠ, Alfréd. Záhada turínského plátna : příběh smrti ukřižovaného. 2., dopl. a přeprac. vyd.. Brno : MOBA, 2000. 207 s. ISBN 80-243-0158-X
* GRUBER, E.R. Záhady Boží. Vyd. 1.. Liberec : Dialog, 1997. 251 s. ISBN 80-238-1134-7.
Všechny uvedené publikace jsou dostupné ve fondu NK ČR, jejich záznam dohledávate spolu s nabídkou objednání titulů v elektronickém katalogu NKC http://sigma.nkp.cz/F/ . Pokud ještě nejste čtenářkou NK ČR, podmínky registrace spolu s podrobnějšími informacemi o výpůjčkách naleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 .
Další knihy můžete vyhledat prostřednictvím zmiňovaného katalogu NKC, popř. Souborného katalohu ČR- zde naleznete záznamy knihy ve fondech dalších českých knihoven. Na adrese http://sigma.nkp.cz/F/  je také dostupná báze Česká národní bibliografie, záznamy by však měly být s NKC shodné vzhledem k povinnému výtisku, který NK ČR dostává. Při vyhledávání můžete zadat do pole předmětových hesel např. Ježíš Nazaretský- zobrazí se Vám ovšem několik set záznamů, doporučovali bychom Vám následně využít polí "filtrovat a zpřesnit". Dotaz můžete také blíže specifikovat zadáním více slov do pole Kombinace slov z různých údajů, např. Ježíš Nazaretský studie.
Český překlad Židovských starožitností od Josepha Flavia jsme bohužel nikde nenalezli (při vyhledávání jsme použili NKC, SKC, ČNB a JIB- www.jib.cz ). V knize FLAVIUS, Josephus. O starobylosti Židů : (odpověď Apiónovi). [podle kritického vydání z řečtiny a latiny přeložila Růžena Dostálová]. 1. vyd.. Praha : Odeon, 1998. 146 s. ISBN 80-207-0563-5 je na straně 147 poznámka: "Lze očekávat i český překlad nejrozsáhlejšího Josefova díla. Židovských starožitností, jejich dvacet knih je dosud plně nevyčerpanou pokladnicí..."
Jak je patrné, do té doby nebyl ještě český překlad pořízen a bohužel není ani dnes.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.06.2008 12:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu