jezero, Jizera, Isar, Isere (etymologie)
Text dotazu
Měl bych dotaz, zda spolu souvisí nějak české obecné podstatné jméno jezero a vlastní jména Jizera, Isar, Isere(ve Francii první e je s opačnám axánem).
Odpověď
Dobrý den, všechny názvy řek, které jste vypsal, mají stejný etymologický původ. O daném původu se píše v knize Zeměpisná jména Československa toto: " Jizera - (...)Primární je jméno řeky; ačkoli je doloženo teprve r.1297 (flumen Gizera), je zcela bezpečně již předslovanské (Slované je germánským prostřednictvím přejali od Keltů). Má původ v ide.kořeni * eis/-ois-/*is- "bystře proudit, prudce se pohybovat" - šlo tedy o řeku bystrou (srov. Bystřice). Téhož původu je řada říčních jmen v dalších zemích Evropy, kde kdysi žili Keltové (např. Isere ve Francii, Isar v Bavorsku, Ijzer v Nizozemsku, Aire (z Isara) v Británii aj.). Jméno Jizera patří k praevropské vrstvě hydronym."
O "jezeru" hovoří etymologické slovníky jako o všeslovanském slově, jež bylo odvozeno od slova jez. Znamenalo původně nádrž vody vytvořenou jezem.
Odborné etymologické srovnání Vám ovšem poskytnou pracovníci jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Zdroje:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. z roku 1971.
Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1 (váz.)
HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1978
LUTTERER, Ivan. Zeměpisná jména Československa : slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1982. str.138.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2008 18:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu