Ježek - Ježíš
Text dotazu
Existuje nějaká spojitost mezi slovy Ježek a Ježíš?
Ježek je zdrobnělina od původního slova jež.
Jméno Ježíš je v češtině běžně odvozováno od latinského Iesus a poté německého Jesus.
Město Jihlava má ve znaku ježka a německy se jmenuje Iglau.
Což je odvozeno od Igel, tedy ježek.
Praslovanské slovo ježь je shodného původu se starořeckým ἐχῖνος, což znamená také ježek a vychází z toho i pragermámské igil.
Ježek má bodliny.
Ježčí bodlina se do angličtiny překládá jako spine.
To znamená ostrý předmět nebo trn.
Anglicky se trn přesně řekne thorn.
To vychází z latinského písmene Þ, které se v mnoha jazycích překládá je jako thorn.
Spnie (tedy thorn) pochází z latinského spina.
Paliurus spina-christi je keř Trnovec Kristův z čehož byla údajně trnová koruna.
Odpověď
Dobrý den,
z dostupných zdrojů se nám bohužel nepodařilo nalézt žádnou zmínku, která by naznačovala, že by tato slova mohla být příbuzná. Předlohou k v češtině užívané podobě jména Ježíš je původní hebrejské Ješu či Jesua, které zřejmě definovalo základní podobu a znělost jména. Této spojitosti nenapovídá ani eventuální nápadnější podobnost jména Ježíš a výrazů pro ježka v jazycích, které zmiňujete. Znělostní spojitost pojmů ježek a Ježíš si tak troufáme pokládat za lingvistickou náhodu.
Čerpali jsme z následujících zdrojů:
*Janyšková, I. – Karlíková, H. (eds.), Studia etymologica Brunensia 10: E. Havlová, České názvy savců. Historicko-etymologická studie. Praha: Nakladatelství Lidové noviny 2010. ISBN 978-80-7422-037-1.
*Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. s. 1217. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:b03006e31a8d4c883d41b541577a41b0
*https://www.cirkev.cz/archiv/101229-nejsvetejsi-jmeno-jezis
*https://cs.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BE%C3%AD%C5%A1_(jm%C3%A9no)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.06.2021 05:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu