Jeník z Bratřic: vydání 1929
Text dotazu
Dobrý den, v roce 1929 vyšel v Praze jako soukromý tisk soubor písní J. Jeníka z Bratřic. Ve vašich fondech jsem sice knížku nedohledal, přesto se ptám: Dá se zjistit, jakého rozsahu dotyčná publikace je, tj. kolik textů a také z jakého zdroje je do ní zařazených? Novější edice (1959, 1989) vycházejí z Bohemik a Pamětihoden, počet textů se pohybuje kolem 170.
Odpověď
Dobrý den,
pokud se jedná o knihu: Písně krátké Lidu českého obecného, jež sebral Jan Jeník rytíř z Bratřic, c.k. hýtman. V Praze: Karel Zink, 1929, máme knihu ve fondu Národní knihovny. Rozsah knihy je 71 stran původního textu, 9 stran dodatků z první redakce Jeníkova sebrání písní, 2 strany doslovu a obsah ( 6 stran ). Dohromady tedy 83 stran původního textu.
Dle doslovu Miloslava Novotného vznikla kniha na základě prvního svazku čtyřsvazkového souboru Bohemik, které pro svého přítele Tomáše Buriana pořídil Jeník z Bratřic na sklonku svého života. Datován je do roku 1838 a uložen v knihovně Národního muzea. Kniha obsahuje lidové písničky ( str. 9 - 55 = 131 písniček ), po nich jsou zařazeny písně městské a umělejší ( několik na ukázku ) a ke konci jsou přiřazeny lidové hádanky. V dodatku je 12 písní. Dobrý den. "Městské a umělejší" písně jsou v knize 4 ( Nocleh žádající mládenec, S dvojím smyslem, Námluvy a Přemýšlení jednoho žáka, do kterého stavu by vstoupit měl ). Lidových hádanek je 15 ( 7 stran ).
Knihu si můžete zapůjčit do Všeobecné studovny NK přes katalog KATIF ( Naskenované katalogy ): katalog I., PASP - PLAUŠ, PISB - PIŠA, číslo lístku 884.
Zdroj: Písně krátké Lidu českého obecného, jež sebral Jan Jeník rytíř z Bratřic, c.k. hýtman. V Praze : Karel Zink, 1929
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 11:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu