Jelizaveta Nikolská
Text dotazu
Dobrý den, mám na Vaše fondy dotaz, zda mi poradíte s datumem úmrtí bývalé
primabaleríny Národního Divadla Jelizavety Nikolské. Udává se, že zemřela ve
Venezuele s datem roku 1955, ovšem bez data dne a měsíce.
Ve Slovenské republice jsem se však setkal s tvrzením, že zemřela opět
neznámého dne a měsíce, ale v roce 1963. Můžete mi poradit, zda je známé
její skutečné datum smrti? Velice děkuji, s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
všechny nám dostupné slovníky a publikace o baletu, které uvádějí jméno Jelizavety Nikolské, se shodují na roku úmrtí 1955. Žádný z níže uvedených zdrojů ovšem neuvádí přesné datum úmrtí. Nejvíce informací o jejím životě ve venezuelské emigraci přináší článek:  CHILČENKO, Vladimír. Ruská tanečnice, která proslavila český balet. Lidové noviny. [Praha]. roč. 15, č. 113 (20020516), s. 6. ISSN 0862-5921. Píše se zde:
"V Caracasu se provdala za svého bývalého tanečního partnera Františka Karhánka. Baletní škola, kterou si zde založili, se stala známou na celém jihoamerickém kontinentě. V roce 1955 slavná primabalerína neočekávaně umírá ve svých jedenapadesáti letech."
Zdroje, které nabízejí informace o Jelizavetě Nikolské:
* BRODSKÁ, Božena. Dějiny baletu v Čechách a na Moravě do roku 1945. 1. vyd.
V Praze : Akademie múzických umění, 2006. ISBN 80-7331-047-3.
* Český taneční slovník : tanec, balet, pantomima. 1.vyd. Praha : Divadelní ústav, 2001. ISBN 80-7008-112-0.
* Národní divadlo a jeho předchůdci : slovník umělců divadel Vlastenského,
Stavovského, Prozatímního a Národního. 1.vyd. Praha : Academia, 1988.
* TOMEŠ, Josef. Český biografický slovník XX. století. II. díl: K-P. Praha ; Litomyšl : Paseka : P. Meissner, 1999. ISBN 80-7185-246-5.
(použité katalogy:
- Online katalog Národní knihovny ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
- Články v českých novinách, časopisech a sbornících:
http://sigma.nkp.cz/cze/anl
Se svým dotazem se můžete obrátit také na knihovnu Divadelního ústavu.
Prostřednictvím Infopultu Divadelního ústavu můžete biografické údaje J.Nikolské konzultovat přímo s odborníky daného oboru:
http://www.divadlo.cz/infopult/verejnost.asp?infopult=1
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2009 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu