jednota myšlení a bytí, Parmenides
Text dotazu
Dobrý den, nemohu nikde nalézt kdo výslovně artikuloval jednotu myšlení a bytí. prosím vás o pomoc se jménem onoho člověka. děkuji vám mnohokráte
Odpověď
Dobrý den, jednota myšlení a bytí se nejvýrazněji objevuje ve filosofii Parmenida (okolo 540 - 465 př.Kr.) a Georga Wilhelma Friedricha Hegela (1770 - 1831).
Z Parmenidova díla se dochovaly pouze zlomky naučné básně O přírodě, ve které je líčena cesta z říše noci k bohyni v zemi světla (pravdě). Postaveny zde jsou proti sobě pravda a vědění proti zdání a pouhému mínění. Pravého vědění se dosahuje podle Parmenida čistým rozumovým poznáním. To ukazuje, že může být jen bytí a nikoliv nejsoucno. Protože jsoucno vyplňuje všechno, je i myšlení součástí bytí. Myšlení je totožné s bytím.
Více se můžete o Parmenidově filosofii dočíst např. v knize:
* KIRK, G. S. Předsókratovští filosofové : kritické dějiny s vybranými texty. 1.vyd. Praha : OIKOYMENH, 2004. ISBN 80-7298-110-2 (váz.)
Díla Georga Wilhelma Friedricha Hegela patří k nejobtížnějším filosofickým textům. Tezi jednoty myšlení a bytí tohoto myslitele zjednodušeně přibližuje Filozofický slovník: "Pro Hegla je kategorie bytí počátečním stupněm ve vývoji absolutní ideje a na konci jejího vývoje stojí absolutní duch jako konkrétní, poslední a nejvyšší pravda všeho bytí. Protože vývoj ideje je pro Hegla vývojem bytí a myslícího poznání v jednom, bytí a myšlení v jeho filozofii se shoduje."
(Filozofický slovník. A-N. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1985. s.92.) Dílo G.W.F.
Hegla a knihy o jeho filosofii:
* HEGEL, Georg Wilhelm Friedrich. Fenomenologie ducha. 1. vyd. Praha : ČSAV, 1960.
* HEGEL, Georg Wilhelm Friedrich. Malá logika : encyklopedie filozofických věd, 1. díl. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1992. ISBN 80-205-0153-3.
* BENYOVSZKY, Ladislav. Problém bytí v Hegelově filozofii : studie k dějinám bytí. 1.vyd. V Praze : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-770-4.
* Hegelova dialektika. 1.vyd. Praha: OIKOYMENH, 2007. ISBN 978-80-7298-264-6.
* SINGER, Peter. Hegel. 1. vyd. Praha : Odeon : Argo, 1995. ISBN 80-85794-46-2.
Použitá literatura:
* Filozofický slovník. A-N. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1985.
* STÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. Vyd 8., V KNA 2. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2007, c2000.
* HLAVINKA, Pavel. Dějiny filosofie : jasně a stručně. 1.vyd. Praha : Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-015-7.
* SOBOTKA, Milan. Dějiny novověké filosofie od Descarta po Hegela. 2., opr. vyd. Praha : Filosofia, 1994. ISBN 80-7007-057-9.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.03.2009 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu