Jean Gabin, český dabing
Text dotazu
Prosím o informaci, kdo v minulosti nejčastěji daboval francouzského herce Jeana Gabina do češtiny. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, publikace zabývající se filmem, filmovými herci, Jeanem Gabinem a jeho životem se o tom, kdo z českých herců ho daboval, nezmiňují. Některé informace jsme nalezli pouze na internetu, nemůžeme však zaručit (alespoň u pvního zdroje) jejich věrohodnost.
Podle serveru Francouzskyfilm.cz Jeana Gabina daboval Rudolf Hrušínský, Čestmír Řanda a Josef Větrovec (viz http://www.francouzskyfilm.cz/dabing.html). V jednom z pořadů Českého rozhlasu 3 - Vltava o slavných osobnostech Tereza Brdečková uvádí v souvislosti s dabováním J. Gabina také jméno Vítězslava Vejražky (http://www.rozhlas.cz/vltava/porady/_porad/525).
Další informace by mohly být obsaženy i v následujících článcích, které jsme nalezli v katalogu Knihovny Národního filmového archivu
(http://arl.nfa.cz:8080/i2/i2.entry.cls?ictx=nfa&language=2) a v databázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/anl).
NFA:
1) WILKOVÁ.  Scarlett. Hlas jako stvořený pro dabing. Mladá fronta Dnes. Roč. 15, č. 111 (13.05.2004), Magazín Dnes. Roč. 12, č. 19 (13.05.2004), s. 30-34.
Anotace:  Slavné dvojice: zahraniční herci a jejich čeští dabéři.
2) Gabin Jean. ASO - Separát osobnosti.
3) BUREŠOVÁ, Jiřina. Svůdník z nábřeží mlh. Story. Roč. 8, č. 48 (27.11.2001), s. 54-55. - Praha.
4) BARTOŠOVÁ, Katarína. Proč nechtěl Bardotovou? Story. Roč. 6, č. 49 (01.12.1999), s. 48-50. - Praha.
Anotace: Portrét francouzského herce Jeana Gabina, jeho podrobný životopis a umělecká dráha.
ANL:
5) Herec s kamennou tváří. Lidové noviny. -- Praha. -- ISSN 0862-5921. -- Roč. 12, č. 112 (19990515), s. 11.
6) HOMOLOVÁ, Marie. Chlapský hrdina Jean Gabin. Lidové noviny. -- [Praha]. -- ISSN 0862-5921. -- Roč. 16, č. 58 (20030310), s. 14
7) ŽÁK, Jiří. Jean Gabin. Reflex. -- ISSN 0862-6634. -- Roč. 10, č. 48 (19991202), s. 66-[69].
8) JAROŠ, Jan. Jean Gabin. Mladý svět. -- ISSN 0323-2042. -- Roč. 41, č. 40 (1999), s. 46-48.
9) VOJTÍŠEK, Stanislav. Jean Gabin - hercem proti své vůli. Květy. -- ISSN 0862-898X. -- Roč. 2, č. 14 (19920402), s. 18,19.
10) HOUDEK, Jiří. Legenda jménem Jean Gabin. Denní telegraf. -- ISSN 1210-0846. -- Roč. 3, č. 115 (19940517), s. 9.
11) BRDEČKOVÁ, Tereza. Nezapomenutelný Jean Gabin. Cinema. -- ISSN 1210-132X. -- Č. 6, č. seš. 26 (199306), s. 64, 65.
12) CIGÁNEK, Jan. Velký Jean. Haló noviny. -- Praha. -- ISSN 1210-1494. -- Roč. 7, č. 15 (19970118).
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.09.2008 16:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu